In ons land gaan we graag op vakantie, en het liefste naar een land waar het een beetje warm is. Populaire bestemmingen voor Nederlanders zijn landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Maar ook landen als Thailand en Indonesië worden steeds vaker bezocht.
En als we daar eenmaal zijn aangekomen vindt de gemiddelde Nederlander het vaak veel te warm. We klagen steen en been en zoeken vaak het liefste de airco op. Maar toch blijven we ieder jaar weer de zon najagen.
Maar wat als je nu echt van hitte houdt? Zijn die populaire vakantie bestemmingen dan wel de juiste keuze? Of zijn er nog warmere landen in de wereld? Landen waar het kwik misschien de 50 graden wel aantikt?
Wij hebben een lijst samengesteld met de warmste landen ter wereld. Waar moet je zijn als echt hitte en zonaanbidder? Bekijk snel onze top tien of er een land tussenzit die in de smaak valt!
Inhoudsopgave
1. Libië

En dan zijn we aangekomen bij de nummer 1 van onze lijst. Libië ligt in het noorden van Afrika en behoort grotendeels tot de Sahara. Deze woestijn zorgt ervoor dat Libië een van de droogste landen ter wereld is.
Het land staat niet voor niets boven aan onze lijst. Het record van de hoogste temperatuur, 57,8 graden, werd in 1922 gemeten in Libië. Gelukkig ligt het noorden van het land aan de middellandse zee, waar de temperaturen een stuk aangenamer zijn.
2. Saoedi-Arabië

Op nummer twee vinden we het volgende land uit het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië is een van de warmste landen ter wereld. Het land bestaat voor het grootste deel uit woestijn en het kan in er in de zomer tot wel 55 graden worden.
Naast dat het een van de warmste landen is, is het ook een van de rijkste landen ter wereld. Het koninkrijk, geleid door koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, haalt zijn rijkdom vooral uit de olievoorraad. Het land heeft de op een na grootste olievoorraad ter wereld.
3. Irak

De top drie van onze lijst beginnen we met Irak. In de zomermaanden tikt het kwik makkelijk de 53 graden aan. Het hele jaar door is het in het land, gelegen in het Midden-Oosten erg warm. Ook regen komt in die delen weinig voor.
Toch is het ook hier niet overal warm. In het noorden van het land liggen hoge bergen waar het een stuk kouder kan worden. Hier is het ook heel erg normaal dat er in de winter sneeuw valt en daar wordt het dus ook erg koud.
4. Algerije

Op nummer vier het grootste land van Afrika. In het noorden van het continent, tussen Marokko en Libië vinden we Algerije. In het land komen veel woestijnen voor en het kan er makkelijk 53 graden worden.
Maar dat is niet in het hele land zo. Ook in Algerije zijn er bergen, waar het af en toe zelfs kan sneeuwen. Aan de kust in het noorden kan het regelmatig regenen, maar hoe verder je naar het zuiden trekt, hoe minder regenval er voorkomt.
5. Iran

Dan zijn we aangekomen bij de top vijf van onze lijst. Hier vinden we Iran, gelegen in West-Azie. Ondanks dat het land zo hoog op onze lijst staat, is het in sommige delen niet warm. De bergen in die twee derde van het land bestrijken zijn een stuk koeler.
Maar in het zuiden van het land is het wel erg warm. Temperaturen kunnen makkelijk de 50 graden overschrijden en er valt maanden lang geen regen. Vooral in het centrale Hoogland van Iran stijgen de temperaturen, dit komt door het lokale woestijnklimaat.
6. Oman

Van een van de armste landen ter wereld naar een van de rijkste. Oman, gelegen in het Midden-Oosten. Rijk en ook erg warm, het wordt er in de zomer maanden makkelijk 52 graden. Regen komt niet veel voor in Oman, maar hoog in de bergen kan het wel eens sneeuwen.
Door de rijkdom van het land hoeven de inwoners het niet warm te hebben. Veel plaatsen hebben airco geïnstalleerd, wat niet erg bevorderlijk is voor het klimaat. Ook kampt het land met watertekorten door de droogte.
7. Soedan

Op nummer zeven vinden we wederom een Afrikaans land. Soedan ligt in het Noordoosten van Afrika en heeft erg veel woestijn. De woestijn zorgt voor veel droogte, Soedan behoort tot de droogste landen ter wereld. Temperaturen van 53 graden zijn er geen uitzondering.
Voorheen was Soedan het grootste land van Afrika, maar doordat het land werd opgesplitst in Soedan en Zuid-Soedan is deze titel naar Algerije gegaan. Door het land loopt de rivier de Nijl. Hier bevinden zich de meest vruchtbare gebieden, daardoor wonen de meeste Soedanezen aan deze rivier.
8. India

Dan gaan we door met de nummer acht van onze lijst, India. Als 1 van de grootste landen ter wereld zijn er in het land meerdere klimaten. In het noorden, waar de Himalaya ligt, kan het in de winter sneeuwen. Toch staat India in deze lijst.
Want in centraal, en vooral West- en Zuid-India wordt het in de zomer makkelijk rond de vijftig graden. Vooral in een miljoenenstad als Bombay kan het dan erg warm worden. Gelukkig komt na de hitte van de zomer het regenseizoen, dat weer voor wat verkoeling zorgt.
9. Somalië

Op nummer negen vinden we het Afrikaanse land Somalië, een van de droogste landen ter wereld. In het land gelegen in het oosten van Afrika is het iedere dag minstens dertig graden, met in de zomer gemiddeldes rond de vijftig.
Doordat het bijna nooit regent in Somalië is het erg lastig om er eten te verbouwen. De extreme droogte in 2011 leide tot een rampzalige hongersnood, waardoor veel Somaliërs naar het buurland Kenia vluchtten.
10. Mexico

We beginnen onze lijst in Midden-Amerika. Steeds meer Nederlanders weten dit land te vinden. En dat snappen wij wel, want het is er eigenlijk altijd warm, ook in de winter. Temperaturen lopen soms op tot wel vijftig graden.
In Mexico kan de toerist kiezen tussen de oost en de west kust. Aan de oost kust ligt de Golf van Mexico met badplaatsen als Cancun en Playa del Carmen. Aan de west kust vinden we de Stille Oceaan met bijvoorbeeld Puerto Vallarta en Acapulco.