Top 10 Warmste Griekse Eilanden

De Griekse eilanden zijn al jaren een populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. Naar de meeste eilanden is het ongeveer vier uur vliegen vanaf Amsterdam. De populaire eilanden hebben een eigen vliegveld, kleinere eilanden zijn te bereiken per boot.

Naast de vele zandstranden en het mooie weer is het nachtleven een groot pluspunt van de eilanden. Ook zijn er veel pittoreske dorpjes te vinden en kan er rond een aantal van de eilanden gedoken en gesnorkeld worden.

Per jaar bezoeken ruim 16 miljoen mensen een Grieks eiland of één van de plaatsen op het vasteland van Griekenland. De historie van het land en de mediterraanse keuken worden de laatste jaren steeds populairder.

Griekenland behoort tot een van de warmste landen van Europa en heeft meer dan 6000 verschillende eilanden, dus de vakantie keuze kan soms lastig zijn. Van al deze eilanden hebben er maar 67 meer dan 100 inwoners. Om het nog wat makkelijker te maken hebben wij een top tien gemaakt van de warmste Griekse eilanden.

1. Mykonos

Gemiddelde jaartemperatuur: 19,4ºC

We beginnen onze lijst met Mykonos. Mykonos, of Mikonos in het Nederlands, is een klein eiland in de Egeïsche zee. Naast de iconische windmolens staat het eiland ook bekend om het nachtleven.

Op Mikonos heeft een Mediterraans klimaat. Het kan er in de zomer 40 graden worden, maar gemiddeld blijft het rond de 28 graden. De koele wind in de zomer zorgt ervoor dat het erg aangenaam blijft op het eiland.

2. Santorini

Gemiddelde jaartemperatuur: 18,6ºC

We gaan door met een tweede eiland uit de Cycladen. Dit populaire eiland behoort tot de Cycladen, waar ook Amorgos, Mykonos, Naxos en Paros bij horen. Santorini is de naam van het grootste eiland van de gelijknamige Santorini eilanden. De eilanden zijn ontstaan vanuit een enorme vulkaan uitbarsting in 1600 voor christus.

Santorini staat bekend om de iconische witte huisjes. Toerisme is de voornaamste inkomstenbron van het eiland. Op het eiland komt de wind vaak uit het noorden, waardoor de temperatuur erg aangenaam is.

3. Rhodos

Gemiddelde jaartemperatuur: 18,6ºC

En dan zijn we nu aangekomen bij de nummer 3 van de lijst met warmste eilanden van Griekenland. Volgens eeuwenoude mythes is dit het eiland van de zonnegod Helios. Er kon dus eigenlijk geen ander eiland bovenaan onze lijst staan. Naast de zon heeft het eiland de bezoeker erg veel te beiden.

Er zijn witte dorpjes zoals er te vinden zijn op Santorini, tempels, watervallen en uitgerekte stranden. De cultuurliefhebber komt ook niets te kort. Het eiland behoorde door de eeuwen heen tot verschillende volken, en dit is zeker terug te zien. Het eiland hoorde, na het Ottomaanse rijk, zelfs nog even bij Italië. Pas in 1948 werd het definitief bij Griekenland gevoegd. Een prachtige bestemming en terecht op nummer 3 in onze lijst.

4. Kos

Gemiddelde jaartemperatuur: 18,4ºC

We zijn aangekomen bij de top vier van onze lijst. Op de nummer vier vinden we het eiland Kos. Dit eiland is stukken kleiner dan de nummer vijf Kreta, maar daardoor niet minder het bezoeken waard.

Doordat het eiland vlak is word er veel gefietst, wat het een populaire bestemming maakt onder Nederlanders. Ook de Zuidelijke ligging van het eiland zorgt ervoor dat veel toeristen het eiland weten te vinden, het is er namelijk aangenaam warm.

5. Kreta

Gemiddelde jaartemperatuur: 18,3ºC

Dan komen we nu aan bij één van de bekendste eilanden van Griekenland; Kreta. Het grootste eiland van Griekenland is te vinden in de Middellandse Zee. Kreta is erg populair onder jongeren, maar ook voor de cultuurliefhebber is er genoeg te beleven.

Het eiland is erg bergachtig, wat ook effect heeft op het klimaat. Kreta heeft een Middellands Zeeklimaat. Dit betekent dat het er in de zomer droog en heet is, en in de winter mild met regen.

6. Karpathos

Gemiddelde jaartemperatuur: 18ºC

De nummer zes is waarschijnlijk het minst bekende eiland van onze top tien. Karpathos behoord tot de eilandengroep Dodekanesos. Het langgerekte bergachtige eiland wordt nog niet overspoelt door massatoerisme, maar wordt wel steeds populairder.

Er is een vliegveld in het zuidelijke deel van het eiland en er kan een veerboot gepakt worden naar zowel Kreta als Rodos. Het eiland staat bekend om de prachtige stranden en het warme weer. Het laatste zorgt dan weer voor de hoge notering in onze lijst.

7. Samos

Gemiddelde jaartemperatuur: 16,9ºC

Op nummer zeven vinden we een eiland in het oosten van de Egeïsche zee. Samos ligt vlak voor de kust van Klein-Azië. Het eiland is vooral bekend omdat de bekende wiskundige Pythagoras hier geboren is. In de gelijknamige stad is een beeld van de wiskundige te vinden.

Samos is één van de grootste eiland van de Egische zee. Er zijn veel pittoreske dorpjes vol historie, maar ook de stranden en het nachtleven zijn populair. Het klimaat is erg aangenaam en de zon schijnt bijna iedere dag in de zomermaanden.

8. Thassos

Gemiddelde jaartemperatuur: 16,3ºC

Onze nummer acht ligt voor de kust van Thracië in het noorden van de Egeïsche zee. Thassos staat bekend om het bergachtige en groene binnenland. Ook de stranden worden veel bezocht door toeristen.

Het eiland behoorde tot 1912 bij het Ottomaanse rijk, waardoor het een rijke geschiedenis heeft. Het klimaat is mild, met af en toe een bui in het voorjaar. De temperatuur ligt in de zomer rond de 30 graden.

9. Skopelos

Gemiddelde jaartemperatuur: 16,1ºC

Dit eiland is te vinden in het noordwesten van de Egeïsche zee. Skopelos behoort tot de eilandengroep de Noordelijke Sporaden. Deze eilandengroep bestaat uit drie grote en vele kleine eilanden. Hierdoor is het erg populair onder eiland-hoppers.

De noordelijke ligging van de eilanden zorgt voor veel groen. Er kan in het voor en najaar een bui voorkomen. De eilanden zijn warmer dan de Cycladen, maar behoren niet tot de warmste eilanden van Griekenland.

10. Lesbos

Gemiddelde jaartemperatuur: 16ºC

We gaan door met het laatste eiland in de Egeïsche zee; Lesbos. Het eiland is ontstaan uit twee vulkanen. De vulkaankegels zijn gezonken en hieruit zijn twee baaien ontstaan. Aan de warmtebronnen op het eiland is nog steeds de latente vulkanische activiteit te zien.

In 2012 werd het eiland door UNESCO in het Global Geopark Network opgenomen. Dat betekent dat de geschiedenis van de aarde hier beleefd kan worden. Naast de vulkanische warmte zorgt de zon in de zomer ook voor de nodige zonuren.

Overzicht van de top 10 warmste Griekse eilanden

NummerEilandGemiddelde jaartemperatuur
1Mykonos18,6ºC
2Santorini18,6ºC
3Rhodos18,6ºC
4Kos18,4ºC
5Kreta18,3ºC
6Karpathos18ºC
7Samos16,9ºC
8Thassos16,3ºC
9Skopelos16,1ºC
10Lesbos16ºC

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Bezienswaardigheden In Bangkok

Top 10 Mooiste Stranden Van Nederland