Top 10 Dingen Die Je Moet Weten Over Chiazaad

Chiazaden zijn kleine zwarte zaadjes, die van de plant Salvia hispanica afkomstig zijn. Deze plant is overigens ook verwant aan de munt. Chiazaden vormden vroeger belangrijk voedsel voor de Azteken en de Maya’s. De zaadjes werden gewaardeerd vanwege hun vermogen om duurzame energie te leveren. In feite is “chia” het oude Maya-woord voor “kracht”.

Ondanks het feit dat ze dus ook eeuwen geleden al gegeten werden, is chiazaad pas recentelijk erkend als een modern supervoedsel. In de afgelopen jaren is de populariteit ervan dan ook geëxplodeerd. Ze worden vandaag de dag wereldwijd geconsumeerd door mensen die bewust met hun gezondheid omgaan.

En als je de hieronder staande top 10 aan voordelen van chiazaad doorneemt, dan begrijp je ook meteen waarom ze dat doen.

1. Chiazaad levert een enorme hoeveelheid aan voedingsstoffen en bevat zeer weinig calorieën

Laat je niet misleiden door het kleine formaat van de zwarte chiazaadjes. Ze leveren je namelijk een krachtige voedingsboost. Wanneer je er slechts 2 eetlepels (28 gram) per dag van eet, dan trakteer je je lichaam daarmee op 11 gram vezels, 4 gram eiwit en 9 gram vet, waarvan 5 gram dan omega-3 vetten zijn. Chiazaad is ook erg rijk aan calcium, mangaan en magnesium en bevat daarnaast een behoorlijke hoeveelheid zink, vitamine B3 (niacine), kalium, vitamine B1 (thiamine) en vitamine B2. Die kleine hoeveelheid van slechts 2 eetlepels is goed voor slechts 137 calorieën en 1 gram verteerbare koolhydraten. Als klap op de vuurpijl is chiazaad een volkorenvoedsel, dat meestal biologisch wordt geteeld. Daarnaast zijn de zaadjes niet genetisch gemodificeerd en bevatten ze van nature geen gluten.

2. Chiazaad zit vol met antioxidanten

Een ander gebied waar chiazaad in uitblinkt is het hoge gehalte aan antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen de gevoelige vetten in de zaden tegen ranzig worden. Hoewel de exacte voordelen van antioxidanten nog steeds niet helemaal duidelijk zijn, zijn onderzoekers het er inmiddels wel over eens dat de inname van antioxidanten uit voedingsmiddelen positieve gezondheidseffecten op kan leveren. Het belangrijkste effect van antioxidanten is dat ze de productie van vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen kunnen celmoleculen beschadigen en bijdragen aan veroudering en ziekten als kanker.

3. Bijna alle koolhydraten in chiazaad bestaan uit vezels

Een bescheiden hoeveelheid van slechts 20 gram chiazaad bevat ruim 8,5 gram aan koolhydraten, terwijl 7,8 gram van die koolhydraten uit vezels bestaat die je lichaam niet verteert. Vezels verhogen de bloedsuikerspiegel niet en vereisen ook geen insuline, waardoor de gezondheidseffecten ervan drastisch anders zijn dan die van verteerbare koolhydraten zoals zetmeel en suiker. Door het hoge gehalte aan oplosbare vezels kunnen chiazaden tot wel 12 keer hun gewicht in water opnemen. De vezels voeden ook de vriendelijke bacteriën in je darm. Dat is belangrijk, want dat levert een goede darmflora op, wat absoluut cruciaal voor de gezondheid is.

4. Chiazaad is rijk aan hoogwaardige eitwitten

Chiazaad bevat met een aandeel van 14 procent een behoorlijke hoeveelheid eiwitten. Voor plantaardige voeding is dat opmerkelijk hoog. Eiwit heeft verschillende voordelen voor de gezondheid en is veruit de meest nuttige voedingsstof voor een ieder die af wil vallen. Een hoge eiwitinname verlaagt namelijk de eetlust en vermindert aantoonbaar de obsessieve gedachten om overdag én ‘s nachts te snacken. Chiazaad is vooral voor mensen die weinig of geen dierlijke producten eten een uitstekende eitwitbron.

5. Chiazaad kan je helpen bij het afvallen

Veel gezondheidsdeskundigen geloven dat chiazaad je bij het afvallen kan helpen. De oplosbare vezel absorbeert namelijk grote hoeveelheden water en zet uit in je maag. Hierdoor krijg je een vol gevoel en ben je minder snel geneigd om extra te snoepen. Verschillende studies hebben de oplosbare vezel glucomannaan onderzocht, die op een vergelijkbare manier werkt. Uit die onderzoeksresultaten bleek dat het inderdaad tot gewichtsverlies kan leiden. Ook kan het eiwit in chiazaad helpen bij het verminderen van de eetlust. Een goed afslankdieet omvat natuurlijk meer dan alleen maar het eten van chiazaad. Naast het blijven letten op je eetgewoontes tellen ook andere factoren, zoals voldoende slapen en bewegen mee aan een uiteindelijk succesresultaat.

6. Chiazaad bevat een hoge dosis aan omega-3 vetzuren

Chiazaad is, net als lijnzaad, zeer rijk aan omega-3-vetzuren. In feite bevat een gram chiazaad meer omega-3’s dan een gram zalm. Studies hebben weliswaar aangetoond dat chiazaden – vooral als ze gemalen worden – de bloedspiegels van het alfa-linoleenzuur en het eicosapentaeenzuur kunnen verhogen, maar dat geldt niet voor het het belangrijkste omega-3 vetzuur DHA (docosahexaeenzuur). Dit kan een probleem zijn, want je lichaam en je hersenen hebben DHA echt nodig om optimaal te kunnen functioneren. Eet daarom ook regelmatig vette vis, of gebruik visolie. Vegetariërs of veganisten wordt aangeraden om plantaardige DHA-supplementen aan hun dieet toe te voegen als ze chiazaad voor de inname van omega-3 gebruiken.

7. Chiazaad kan het risico op hartziektes verminderen

Aangezien chiazaad veel vezels, eiwitten en omega-3 bevat, kan dit ervoor zorgen dat het risico op hartaandoeningen lager wordt. Studies met ratten toonden aan dat chiazaad bepaalde risicofactoren kan verlagen, waaronder triglyceriden, ontstekingen, insulineresistentie en buikvet. Uit die studie bleek ook dat de mate aan “goed” HDL-cholesterol in de testratten hoger werd. Enkele studies met mensen met een hoge bloeddruk tonen aan dat chiazaad de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen. Een regelmatig te hoge bloeddruk is sowieso een duidelijke risicofactor, die veelal leidt tot de ontwikkeling van hartziekten.

8. Chiazaad bevat veel belangrijke voedingsstoffen voor je botten

Chiazaden zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen, die belangrijk zijn voor de gezondheid van je botten. Denk daarbij aan calcium, fosfor, magnesium en eiwit. In slechts 30 gram zaad zit ruim19 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Dat is meer calcium dan wat de meeste zuivelproducten je lichaam kunnen bezorgen. Om die reden wordt chiazaad door menigeen als een uitstekende bron van calcium beschouwd voor mensen die geen zuivelproducten nuttigen. Chiazaad bevat ook fytinezuur, wat de calciumopname enigszins vermindert.

9. Chiazaad kan het bloedsuikergehalte verlagen

Wanneer blijkt dat je bloedsuikerspiegel op een nuchtere maag hoog is, dan is dat een duidelijk symptoom van onbehandelde diabetes type 2. Daarnaast is er in dat geval sprake van een verhoogd risico op verschillende chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen. Maar ook tijdelijke te hoge pieken in de bloedsuikerspiegel na de maaltijd kunnen tot negatieve gevolgen voor de gezondheid leiden. Zowel studies bij dieren alsook bij mensen hebben aangetoond dat chiazaad de insulinegevoeligheid en de bloedsuikercontrole kunnen verbeteren en ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel na de maaltijd wordt gestabiliseerd.

10. Chiazaad kan een chronische ontsteking verminderen

Een ontsteking is de normale reactie van je lichaam op een infectie of letsel. Een typisch voorbeeld hiervan is een rode en gezwollen huid. Hoewel een ontsteking je lichaam helpt bij de genezing en bestrijding van bacteriën, virussen en andere besmettelijke stoffen, kan het soms ook schade veroorzaken. Dit geldt vooral voor chronische ontstekingen. Een 3 maanden durende studie bij 20 mensen met diabetes toonde aan dat het dagelijks eten van 37 gram chiazaad de ontstekingsveroorzaker hs-CRP met 40 procent verminderde. Degenen die in plaats van chiazaad tarwezemelen aten, profiteerden daarentegen niet van dit significante voordeel.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Eiwitrijke Tussendoortjes Voor Ouderen

Top 10 Meest Populaire Papegaaien Soorten