Top 10 Verschillende Soorten Stoffen

Kleren maken volgens het oud-Hollandse spreekwoord de man. Maar om die kleren ook echt te kunnen maken heb je natuurlijk wel textiel nodig.

Eeuwen geleden had men wat dat betreft niet zoveel keus. De enige opties waren gebreide of met de hand geweven eindproducten.

Gelukkig hebben de ontwikkelingen op dit vlak niet stilgestaan, waardoor de verwende kledingconsument tegenwoordig uit allerlei verschillende soorten materialen zijn favoriete stof kan bepalen.

In dat kader presenteren we je de 10 textielsoorten die vandaag de dag wereldwijd het populairst zijn.

1. Katoen

De meest populaire stof ter wereld is zonder meer katoen. Het wordt voor de productie van allerlei verschillende soorten kleding gebruikt. Van spijkerbroeken tot corduroy jasjes en van een badstof badjas tot een flanellen onderbroek.

De draden worden in dit geval uit de pluizige opperhuid van de zaden van de katoenplant gesponnen.

De meest populaire katoensoort, die onder meer voor de productie van kleding wordt gebruikt, is de gossypium hirsutum (ofwel behaarde katoen). Deze groeit in Centraal-Amerika.

Om katoenplanten goed te kunnen laten groeien is een goede irrigatie nodig. Dit kan na verloop van tijd soms tot milieuproblemen leiden, omdat de bodem teveel uitdroogt en er lokale woestijnvorming ontstaat.

2. Fleece

Fleece wordt van polyethyleentereftalaat (PET) gemaakt. Kortom, net als het eerder genoemde polyester, een chemisch product.

De synthetische stof heeft een sterk isolerende werking, waardoor het populair is voor de productie van vesten en truien. In tegenstelling tot polyesterstof is fleece niet winddicht.

Deze textielvorm begon in de jaren ‘90 van de vorige eeuw steeds populairder te worden. Omdat de vezels uit kunststof bestaan kent fleece echter wel een belangrijk nadeel: het is niet bepaald milieuvriendelijk.

Elke keer dat je kledingstukken van deze stof wast komen er namelijk microplasticdeeltjes in het afvalwater terecht.

3. Suède

Net als veel andere modetermen komt het woord suède uit de Franse taal. Het stamt af van “Gants du Suède”, wat letterlijk “Zweedse handschoenen” betekent.

Vandaag de dag zul je echter nog maar weinig handschoenen van dit type leer tegenkomen. In plaats daarvan wordt suède tegenwoordig vooral bij de productie van schoenen en handtassen ingezet.

Daarnaast zijn er in (meestal luxere) kledingwinkels ook regelmatig suède broeken, rokken en jassen te koop. De geborstelde structuur van dit materiaal draagt in dat kader bij aan het modieuze aspect van dit soort kledingstukken.

Producten van suède zien er meestal chique uit, maar hebben ook een nadeel: ze zijn minder duurzaam dan gewoon leer.

4. Kunstzijde

Eerder in deze toplijst zagen we al dat de productie van pure zijde tijdrovend is, waardoor aan het eindproduct een pittig prijskaartje hangt.

Om toch ook aan de vraag te kunnen voldoen bij mensen die niet zo’n dikke portemonnee bezitten werd kunstzijde ontwikkeld.

Deze stof staat ook bekend onder de namen rayon en viscose. De vezels van kunstzijde hebben echter nog wel steeds een natuurlijke oorsprong. Ze worden in dit geval onder meer uit houtpulp van bamboe of eucalyptusbomen gewonnen.

De stof, die via dit productieproces ontstaat, is zacht en soepel en voelt aan als echte zijde.

Vanwege de delicate vezelstructuur van kunstzijde moet het echter wel op een speciale, extra voorzichtige manier worden gewassen.

5. Chenille

Chenille is misschien niet de meest bekende textielstof, maar de kans is wel groot dat het gewoon bij je thuis te vinden is. Zo wordt chenille vaak bij de productie van tapijten ingezet.

Daarnaast zijn deze specifieke garens geliefd bij mensen die graag borduren. De naam chemille stamt uit de Franse taal en betekent ín het Nederlands letterlijk ‘rups’.

Waarom men voor deze naam gekozen heeft wordt al snel duidelijk als je eenmaal chenille van dichtbij hebt gezien. De draden zijn namelijk op een dusdanige manier met elkaar verweven, dat het uiterlijk op een rups lijkt.

Het is overigens ook mogelijk om met chenillegarens te weven en te breien.

6. Polyester

Polyester textiel maakte vooral vanaf de jaren ‘70 van de vorige eeuw furore. In tegenstelling tot veel stoffen in deze lijst ontstaat polyester puur via een chemisch proces.

De thermoplastische korrels die daarbij worden gecreëerd ondergaan een smeltproces, waarna een spinmachine er draden met elke gewenste dikte van maakt.

Het gesponnen polyester garen kan vervolgens voor allerlei verschillende textielproductiemethoden, zoals weven en breien, worden ingezet.

De gesponnen polyester draden kunnen overigens ook tot vezels vermalen worden, zodat bijvoorbeeld een specifieke vezeldraad ontstaat als ze met katoen worden vermengd.

7. Satijn

Bij satijn speelt een specifieke weeftechniek een bepalende factor voor het eindproduct.

Die techniek met een zogenoemde satijnbinding zorgt er namelijk voor dat de weefdraden heel dicht bij elkaar komen te liggen, waardoor een uiterst soepele stof ontstaat.

Door tijdens het weven deels of volledig gebruik te maken van glanzende draden krijgt het eindproduct een luxe uitstraling. Satijnen stoffen worden veel gebruikt voor de productie van lingerie en bruidsmode.

Daarnaast is er ook satijnen beddengoed te koop, waarmee slaapkamers een exclusieve, chique aanblik krijgen.

8. Zijde

Ook zijde is een natuurproduct. De manier waarop het ontstaat verschilt daarentegen wel wezenlijk van wol. Zijde komt voort uit de afscheiding van bepaalde insecten. Zodra die afscheiding met lucht in contact komt ontstaat er een draad.

De meest bekende natuurlijke zijdeproducent is de zijderups, die zichzelf tijdens de verpopping naar een vlinder in een zijden cocon verpakt. Daarnaast zijn er ook bepaalde spinnensoorten die in staat zijn om zijde te produceren.

Ze doen dat dan door een web te maken. Liefhebbers van zijde kopen vooral producten van deze stof omdat het bekend staat om zijn glans en souplesse.

Omdat het productieproces van deze stof tijdrovend is, zijn zijden eindproducten normaal gesproken behoorlijk prijzig.

9. Wol

Wol is een puur natuurproduct. In de meeste gevallen ontstaan woldraden uit haren van de vacht van schapen. Maar het is ook mogelijk dat er andere soorten afgeschoren dierenharen voor het productieproces worden gebruikt.

De meeste wol die wereldwijd verkocht wordt komt uit Australië, Nieuw-Zeeland en China.

Wol is overigens ook een aangenaam duurzaam product, want het is mogelijk om uit draden van afgedankte kledingstukken en lompen weer nieuwe woldraden te spinnen. In zo’n geval spreekt men van scheurwol.

10. Flanel

In de 17de eeuw was flanellen stof nog een puur streekproduct in het Britse Wales. In de eeuwen daarna werd deze textielvorm ook in steeds meer andere landen populair. De eerste flanellen producten werden van gesponnen woldraden gemaakt.

Vandaag de dag gebruikt men meestal katoengaren voor de productie. Om de kosten van het eindproduct te kunnen verlagen benutten fabrikanten van flanel ook regelmatig synthetische vezels of een combinatie van katoen en synthetisch materiaal.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Tennissers Aller Tijden

Top 10 Beste Nederlandse Films Op Videoland