Top 10 Veiligste Steden Van Nederland

modern apartments building during sunset in apeldoorn city, The Netherlands, Dutch architecture

Nederland is een veilig land, en de veiligste steden van Nederland moeten we dan ook relatief bekijken. Over het algemeen gebeurt er in de Nederlandse steden niet heel veel. Je kunt je vrij over straat bewegen, en je hoeft niet bang te zijn om het slachtoffer van criminaliteit te worden. Dit is op veel andere plekken in de wereld totaal anders. Toch is de ene Nederlandse stad de andere niet.

De veiligste stad van Nederland is Alphen aan den Rijn. De criminaliteitscijfers dalen nog steeds ieder jaar. Er wordt veel aan gedaan om de criminaliteit laag te houden en een veilige omgeving voor iedereen te creeëren.

In de veiligste steden van Nederland komt wel wat criminaliteit voor, maar dit is vrij laag. Een stad zal nooit geheel vrij zijn van criminaliteit, maar de kans is zeer laag. In deze lijst staan de veiligste steden, waarbij we hebben gekeken naar de grotere steden van ons land. Dit is gedaan zodat er een goede vergelijking gemaakt kan worden, want ons landje telt ook veel kleine plaatsen met stadsrechten. Dit zijn de top 10 veiligste steden van Nederland.

1. Alphen aan den Rijn

De veiligste stad om te wonen in Nederland is Alphen aan den Rijn. De stad heeft weinig te maken met criminaliteit en de laatste jaren zijn deze cijfers nog meer gedaald. Alphen aan den Rijn kent wat gevallen van autodiefstal, maar geweld komt zelden voor in deze zeer veilige stad.

De gemeente speelt hierbij een belangrijke rol, en doet er dan ook alles aan om criminaliteit tegen te gaan en een veilige omgeving voor iedere inwoner van de stad te creëren. Dit is gelukt en Alphen aan den Rijn is een veilige plek om te wonen en de meest veilige stad van Nederland. 

2. Heerenveen

Het Friese Heerenveen is een stad vol traditie en prachtige gebouwen. Tevens staat het op de tweede plaats van de meest veilige steden. Zou dit te maken hebben met het feit dat nuchtere Friezen het graag netjes houden en goed voor elkaar zorgen.

De stad kent naar rato zeer weinig criminaliteit, en mensen zijn open en vriendelijk naar elkaar. Straatroof en overvallen komen nagenoeg niet voor in Heerenveen, en zelfs ‘s nachts kun je zonder angst over straat lopen in deze prachtige stad. 

3. Apeldoorn

Apeldoorn is omringd door groen en het lijkt wel alsof dit een positief effect heeft op de stad. Met 150.000 inwoners is de stad vrij groot voor Nederlandse begrippen, maar iedereen leeft in vrede naast en met elkaar.

De stad scoort ieder jaar steeds beter en laat zien dat de sociale aanpak van de gemeente werkt. Criminaliteit daalt al jaren, en mensen voelen zich veiliger dan ooit in het groene hart van Nederland. 

4. Middelburg

De Zeeuwse stad Middelburg scoort een stuk beter dan de buurstad Vlissingen. De stad is een oase van rust waar nog de echte Zeeuwse mentaliteit heerst en iedereen vriendelijk tegen elkaar is.

Veiligheid staat in de hele stad voorop. Het centrum is goed toegankelijk en veilig, en de politie heeft het er maar gemakkelijk. Afgezien van wat kleine criminaliteit en af en toe wat vernielingen, kent deze veilige stad geen risico’s en is dan ook een prima stad om te wonen met kinderen.

5. Deventer

Op de vijfde plaats staat de grote stad Deventer in Overijssel. De stad doet het opvallend goed en heeft een no-nonsense aanpak als het gaat om criminaliteit. Net zoals meerdere grote steden komt kleine criminaliteit wel eens voor, maar ben je relatief gezien zeer veilig in Deventer. 

De stad heeft vol ingezet op de veiligheid van de inwoners en in het verkeer. De integrale aanpak zorgt ervoor dat criminelen geen kans krijgen, en mensen hier in alle rust kunnen wonen en werken.

6. Zwolle

Ook in Zwolle hoef je niet bang te zijn om ‘s avonds op straat te gaan. De stad is zeer proactief in het voorkomen en opsporen van criminaliteit. In Zwolle komt weinig kleine criminaliteit voor, de stad heeft in de afgelopen jaren wel wat last gehad van fraude en witwassen, maar daar hoeven de inwoners zelf niet bang voor te zijn. Zwolle is ook een stad vol historie, en dat zie je terug aan de diversiteit van de inwoners die allemaal trots op hun prachtige stad zijn.

7. Amersfoort

In tegenstelling tot enkele andere steden in Nederland heeft Amersfoort een uitstekende aanpak om zijn inwoners veilig te houden. De gemeente zit bovenop criminele activiteiten, en zorgt ervoor dat ze zo min mogelijke kansen hebben om schade aan te richten.

Natuurlijk kent de stad soms wat problemen met vernielingen, dealers en straatcriminaliteit. Maar de politie is duidelijk aanwezig op plekken waar dit kan voorkomen, en in de gewone wijken zul je niet snel slachtoffer worden van criminelen.

8. Leiden

Leiden is een populaire stad onder studenten en toeristen. Zware criminaliteit komt bijna nooit voor in deze prachtige stad. Je kunt hier veilig over straat, en je hoeft je nooit onveilig te voelen. Af en toe kent de stad een opstootje, maar dit heeft meestal te maken met de combinatie van jongeren en alcohol.

Waar in het verleden zakkenrollers Leiden vaak uitgekozen vanwege het toerisme, heeft de gemeente hard zijn best gedaan om de straten veiliger te maken. Hierdoor behoort Leiden tot de veiligste steden van Nederland.

9. Haarlem

Haarlem is een mooie en gezellige stad om in te wonen, en met zijn grachten en leuke straatjes is het een stad die je niet mag missen. Je kunt hier ook veilig wonen, want de criminaliteitscijfers zijn laag in de stad.

De stad pakt criminaliteit hard aan, en de cijfers dalen dan ook ieder jaar. Haarlem is een stad waar iedereen veilig moet kunnen wonen. In sommige buurten komt het wat meer voor, maar de gemeente probeert ook deze actief te verbeteren.

10. Hilversum

We openen de lijst met Hilversum, het hart van de media in Nederland. Hilversum werkt samen met de omringende gemeenten om gezamenlijk de criminaliteit aan te pakken, en dit heeft een positief effect op de stad.

De stad is steeds veiliger geworden, en in de meeste wijken komt kleine criminaliteit nagenoeg niet meer voor. De hulpdiensten werken goed samen, en hebben zicht op de stad waardoor je met een veilig gevoel over straat kunt in Hilversum.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Actiefilms Op Netflix

Top 10 Beste Franse Automerken