Top 10 Sterktste Legers ter Wereld

We hopen allemaal dat de sterkste legers ter wereld niet in actie hoeven te komen. Veel grootmachten hebben gigantische legers en spenderen veel aan militaire technologie die vernietigd kan zijn tijdens oorlogen. Maar waar het leger vroeger veel meer werd ingezet dan tegenwoordig, is het leger nog steeds een middel om te laten zien hoe welvarend en machtig een land is. 

Legers bestaan uit de landmacht, luchtmacht, marine, speciale eenheden en technologische ontwikkelingen. Veel landen proberen met hun militaire macht te laten zien dat ze vooruitstrevend zijn op militair gebied. De grootste legers zijn dan ook vaak van de grootste landen. Dit zijn de top 10 sterkste legers ter wereld.

De sterktste legers ter wereld

NummerLandAantal militairen
1Verenigde Staten1.400.000
2Rusland750.000
3China2.200.000
4Japan250.000
5India1.400.000
6Frankrijk200.000
7Zuid-Korea640.000
8Italië320.000
9Verenigd Koninkrijk205.000
10Turkije383.000

1. Verenigde Staten

Met maar liefst een jaarlijks budget van 580 miljard euro, en een leger van 1,4 miljoen soldaten, staat de Verenigde Staten op de eerste plaats van de sterkste legers ter wereld. Naast een indrukwekkende luchtmacht, heeft het leger van de VS ook nog eens 10 vliegdekschepen en 7500 kernwapens.

Alle wapens, voertuigen en vliegtuigen bij elkaar, gecombineerd met het modernste leger en zwaar getrainde militairen zorgen ervoor dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.

2. Rusland

Op de tweede plaats staat Rusland, met 750.000 militairen. Het Russische leger is zeer groot, en dat is ook te zien aan het aantal voertuigen en vliegtuigen die ze hebben. De Russen bezitten maar liefst 15.500 tanks, en 3400 militaire gevechtsvliegtuigen. 

Maar waar de Russen past echt een grote hoeveelheid van hebben, zijn de kernkoppen. De teller van de voorraad kernwapens in Rusland, staat maar liefst op een gigantische 8500 stuks.

3. China

Het dichtstbevolkte land ter wereld heeft ook een zeer groot leger. Het aantal actieve militairen in China staat op 2,2 miljoen, maar ook nog eens 2,3 miljoen reservisten. Het totale budget staat dan ook op 125 miljoen per jaar. De Chinese luchtmacht is zeer sterk, met 2300 vliegtuigen, en ze beschikken over maar liefst 65 duikboten die rondom China varen. 

China heeft ook een groot arsenaal aan kernkoppen. Het Chinese leger zet de laatste jaren veel in op technologische ontwikkelingen, waardoor ze waarschijnlijk in de toekomst nog machtiger worden.

4. Japan

Het Japanse leger heeft 250.000 actieve militairen en een grote vloot van 131 oorlogsschepen tot hun beschikking. Het militaire budget van 45 miljard euro per jaar wordt gespendeerd aan de verdediging van Japan. Sinds de tweede wereldoorlog is het namelijk voor het Japanse leger verboden om offensieve acties uit te voeren.

Met de invloed van China heeft Japan de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het leger. Het aantal vliegdekschepen is groter geworden, maar ook de productie van gevechtshelikopters is verhoogd. Dankzij de moderne technologie blijft het Japanse leger een grootmacht.

5. India

Het leger van India is in opkomst. Het land met meer dan 1 miljard inwoners is zich razendsnel aan het ontwikkelen, ook op militair gebied. Met zoveel inwoners, is het leger ook niet heel klein. India heeft ongeveer 1,4 miljoen actieve militairen in dienst en ook nog eens 2 miljoen reservisten.

Daarnaast heeft India een grote hoeveelheid tanks, maar liefst 6400 stuks. De luchtmacht heeft 1900 vliegtuigen tot hun beschikking. Net zoals veel militaire grootmachten, heeft ook India kernkoppen in het arsenaal.

6. Frankrijk

Met circa 200.000 militairen in het Franse leger lijken ze misschien vrij klein, maar de militairen zijn uitstekend getraind en mogen zich tot de beste ter wereld rekenen. Mocht het nodig zijn, dan staan er ook nog 500.000 reservisten klaar. Het Franse leger telt ongeveer 1000 vliegtuigen en 9000 grondvoertuigen.

De kracht van het Franse leger komt ook voort uit het feit dat ze nucleaire wapens in hun bezit hebben. Het Franse kernwapenarsenaal telt maar liefst 290 kernkoppen. Daarnaast breidt het leger zich uit de laatste jaren met onder andere nieuwe vliegdekschepen.

7. Zuid-Korea

Door het conflict met buurland Noord-Korea en de aanwezigheid van andere landen in de buurt heeft Zuid-Korea geen andere keuze gehad dan flink te investeren in militaire macht. De luchtmacht telt 1400 vliegtuigen, en ook het aantal tanks ligt zeer hoog met 2400 stuks. Maar waar Zuid-Korea echt krachtig in is, zijn het aantal troepen. 

Door de verplichte militaire dienstplicht heeft Zuid-Korea maar liefst 640.000 actieve militairen, en 2,9 miljoen reservisten klaar staan die direct beschikbaar zijn bij conflicten. Zuid-Korea heeft ook de zesde grootste luchtmacht ter wereld.

8. Italië

Italië is niet zo heel groot, en veel mensen zijn zich er dan ook niet bewust van dat de Italianen een zeer sterk leger hebben. Maar met 320.000 actieve militairen en een budget van 35 miljard euro per jaar behoort Italië toch echt tot de militaire grootmachten ter wereld.

Het Italiaanse leger is vrij geavanceerd, en ze bezitten zelfs enkele vliegdekschepen. Het leger houd zich de laatste jaren voornamelijk net zoals het Verenigd Koninkrijk bezig met vredesmissies of internationale coalities.

9. Verenigd Koninkrijk

Met een jaarlijks budget van 50 miljard euro en maar 205.000 actieve militairen zet het Verenigd Koninkrijk zijn budget voornamelijk in op innovatie en vernieuwde defensie. Het leger in het Verenigd Koninkrijk is de laatste jaren vooral actief op vredesmissies of operaties binnen internationale coalities.

De Royal Air Force heeft ongeveer 900 vliegtuigen in het bezit, en de marine telt 66 schepen. Dit is vrij weinig voor een land van dit formaat. Maar de belangrijkste kracht van het Verenigd Koninkrijk is de nucleaire macht die ze hebben. De Britten hebben maar liefst 160 kernkoppen in hun bezit.

10. Turkije

Het Turkse leger is één van de sterkste en grootste legers in de regio. Het leger van Turkije telt 383.000 actieve militairen die zijn opgedeeld in vijf onderdelen, namelijk de landmacht, luchtmacht, marine, gendarmerie en kustwacht. Het Turkse leger heeft een budget van ongeveer 17 miljard euro, en dat is nodig ook. 

Want door de turbulentie in de omringende landen, heeft het leger al meerdere malen moeten ingrijpen. Naast de 383.000 actieve militairen, heeft Turkije ook nog eens 320.000 reservisten klaar staan voor het geval dat.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Gebruikte Partydrugs In Nederland

Top 10 Meest Populaire Reggae Liedjes Ooit