Top 10 Sterkste Dieren Ter Wereld

Als je lot van de natuur om je heen afhangt, is het absoluut handig om over flink wat kracht te beschikken, zodat je overlevingskans zo groot mogelijk wordt. Maar dat betekent lang niet altijd dat je ook meteen heel zwaar of heel groot moet zijn om tot de sterkste dieren ter wereld gerekend te worden. Laat je verbazen tijdens het lezen van de onderstaande top 10.

1. Mestkever

Mestkevers kun je overal in de wereld tegenkomen. In totaal zijn er zo’n 5.000 verschillende soorten. En stuk voor stuk zijn het ijzersterke beestjes.

Zoals de naam al doet vermoeden, leven ze voornamelijk van het eten van mest. En dan het liefst de mest van een paard of een koe.

Uiterlijk herken je ze aan hun sterke poten en het feit dat hun hele lichaam voorzien is van een dikke chitinelaag, die voor een optimale bescherming zorgt. Deze stevige bepantsering voorkomt echter wel dat een mestkever snel kan lopen.

Daar staat tegenover dat hij in staat is om een verhoudingsgewijs reusachtig gewicht ter grootte van 1.100 keer zijn lichaamsgewicht met zich mee te tornen.

2. Neushoornkever

Deze kever dankt zijn naam aan de grote stekel op z’n kop, die overigens alleen maar bij de mannetjes voorkomt. In het dagelijkse leven gebruiken ze die spriet om concurrenten weg te duwen.

De neushoornkever kan tot vier centimeter groot worden en is daarmee de grootste kever die in de Europese natuur te vinden is. Hij beschouwt natuurlijke afvalhopen meestal als zijn thuis en gebruikt die plek ook graag om zijn larven in de broeierige warmte goed te laten groeien.

Ondanks zijn betrekkelijk kleine formaat, blijkt dit insect een ware krachtpatser te zijn, want hij kan tot 850 keer zijn eigen gewicht dragen.

3. Bladsnijdersmier

De top drie van dit overzicht zal je ongetwijfeld verbazen. Het zijn namelijk alle drie insecten. Zijn die echt sterker dan bijvoorbeeld een gorilla of een olifant? Ja, verhoudingsgewijs wel.

Laten we eerst eens de capaciteiten van de bladsnijdersmier onder de loep nemen. Je komt ze in tropische en subtropische gebieden in Noord- en Zuid-Amerika tegen. Ze snijden met hun mondhoeken kleine stukjes blad of gras af, dat ze vervolgens meenemen naar hun nest.

Verhoudingsgewijs kunnen deze mieren tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht met zich meetorsen. En voor dat dragen gebruiken ze dan ook alleen maar hun mond, wat hun prestatie nóg indrukwekkender maakt.

4. Gorilla

Gorilla’s zijn de grootste nog levende primaten. Ze leven in de Centraal- en West Afrikaanse regenwouden.

De ware krachtpatsers onder de gorilla’s zijn de mannetjes. Ze kunnen tussen de 165 en 190 centimeter groot worden. Hun gewicht varieert tussen de 140 en 210 kilo.

Omdat ze over een krachtig, gespierd lijf beschikken zijn ze in staat om tot tien keer hun eigen gewicht op te tillen. Omgerekend is dat ongeveer hetzelfde gewicht als dat van een groep van 30 mensen.

Ondanks hun kracht werden ze in het verleden vaak het slachtoffer van stropers, waardoor ze inmiddels onder de bedreigde diersoorten vallen.

5. Arend

Deze middelgrote tot grote roofvogel wordt ook wel een adelaar genoemd. Hij beschikt over een stel brede vleugels, messcherpe klauwen en een stevige haaksnavel.

Die typisch gevormde snavel komt goed van pas als de arend een prooi te pakken heeft gekregen. Hij kan er namelijk gemakkelijk het vlees mee afscheuren.

Arenden staan ook bekend om hun meer dan uitstekende gezichtsvermogen, waardoor ze hoog in de lucht goed in de gaten kunnen blijven houden wat er beneden hen op de grond allemaal gebeurt. Daarnaast is het dier ook nog eens de sterkste vogel ter wereld, want het kan tot maar liefst vier keer zijn eigen gewicht de lucht in hijsen.

6. Tijger

Je eigen huiskat houdt waarschijnlijk niet van water, maar dit uit de kluiten gewassen familielid vertoeft maar wat graag in meren en rivieren. Het is dan ook een prima zwemmer. Op de wal bevinden ze zich voornamelijk in bossen en graslanden.

Tijgers kunnen tussen de twee en ruim drieënhalve meter lang worden. Het zijn regelrechte roofdieren. Met name middelgrote hoefdieren, die hun pad kruisen, beschouwen ze als een smakelijk hapje. Het is niet ongebruikelijk dat een tijger zo’n 20 kilo vlees per dag eet.

Omdat deze dieren er in de natuur altijd alleen op uit trekken, hebben ze natuurlijk wel kracht en snelheid nodig om hun prooi te kunnen vangen. Voor wat betreft hun kracht, kunnen tijgers tot twee keer hun eigen gewicht dragen. Als ze snel hun prooi willen benaderen, sprinten ze met een snelheid van 50 tot 65 kilometer per uur.

7. Afrikaanse bosolifant

Wereldwijd zijn er nog maar drie verschillende olifantensoorten in leven. De Afrikaanse bosolifant is er een van.

Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze olifant alleen maar op het Afrikaanse continent voor. Om precies te zijn vind je ze in de dichte laaglandregenwouden in West- en Centraal-Afrika.

De Afrikaanse bosolifant wordt zo’n drie tot vier meter lang en tussen de 170 en 280 centimeter hoog. Het gewicht van dit dier schommelt tussen de 900 en 3.500 kilo, waarbij de mannetjes vrijwel altijd de grootste en zwaarste olifanten in de kudde zijn. Een gezond volwassen exemplaar beschikt over de kracht om iets van bijna 6.500 kilo op te tillen.

8. Blauwe vinvis

Als je een blauwe vinvis in het water tegenkomt is de kans vrijwel nul dat je hem over het hoofd ziet. Deze baleinwalvis heeft namelijk een lengte tussen de 26 en 30 meter en kan tot maar liefst 170 ton zwaar worden. Het is daarmee het grootste dier dat momenteel op aarde te vinden is.

Het forse gewicht is ook de basis van zijn kracht, want de blauwe vinvis moet zichzelf natuurlijk wel door het water voort kunnen bewegen. Dat doet hij overigens regelmatig. Het is namelijk vrij gebruikelijk dat hij jaarlijks trektochten van duizenden kilometers maakt om favoriete voedsel- en voortplantingslocaties te kunnen bereiken.

9. Os

Dat de os een sterk dier is, wisten mensen eeuwen geleden al. Deze gecastreerde stier werd en wordt in eerste instantie vooral als trekdier ingezet, dat ervoor zorgt dat karren met zware ladingen makkelijker op de plaats van bestemming kunnen komen. Concreet kan een os ongeveer anderhalf keer zijn eigen lichaamsgewicht transporteren.

Vanaf de 6de eeuw werden deze dieren ook gebruikt voor landbouwactiviteiten – zoals het vooruit trekken van een ploeg – of om de maalsteen van een zogenoemde ossenmolen in bedrijf te houden.

10. Grizzlybeer

Met een gewicht tot wel 600 kilo en een lengte die op kan lopen tot 3 meter als hij op zijn achterpoten staat is de grizzlybeer een imposante verschijning.

Het lichaam van deze beer is er speciaal op gebouwd om goed te kunnen graven in de grond. Dat is de plek waar hij zijn meeste voedsel vandaan haalt. In principe is een grizzly vegetariër, maar niet zo’n standvastige. In wezen eet hij alles wat zijn pad kruist.

De kracht waar deze beer om bekend staat is vooral te danken aan een grote uitstekende spierbundel tussen zijn schouderbladen. Die zorgt ervoor dat het beest veel kracht in zijn voorpoten heeft en een gewicht tot zo’n 500 kilo kan tillen. Daarnaast is zijn beet dusdanig krachtig, dat hij er een bowlingbal kapot mee zou kunnen krijgen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Bekendste Hedendaagse Kunstenaars

Top 10 Meest Bijzondere Gebouwen Ter Wereld