Top 10 Meest Voorkomende Soorten Interviews

Door vragen te stellen kom je meer te weten. Zeker als het de juiste vragen zijn. Het zal je misschien verrassen, maar in de manier van vraagstelling zijn allerlei verschillende varianten actief.

Elk met een eigen doel. In deze toplijst nemen we daarom graag de 10 meest gebruikte interviewtechnieken met je door, zodat je daar in het vervolg in ieder geval geen vragen meer over hoeft te stellen.

1. Traditioneel interview

De topper in deze lijst met interviews is nog steeds het traditionele interview. Ondanks alle technische en digitale hulpmiddelen die tegenwoordig tot onze beschikking staan, gaat er niets boven een persoonlijke 1-op-1 ontmoeting.

Je kunt elkaar daarbij tenslotte recht in de ogen kijken en krijgt naast het gesproken woord ook meteen een duidelijk beeld van elkaars lichaamstaal.

Kortom, precies de dingen die wij als mens belangrijk vinden om een goede connectie met elkaar op te kunnen bouwen. Wat ons betreft is het traditionele interview daarom ook de komende decennia een blijvertje en in deze toplijst een terechte nummer 1.

2. Telefonisch interview

Het video-interview verovert weliswaar een steeds stevigere positie, maar dat betekent nog lang niet dat het klassieke telefonische interview volledig is afgeschreven.

In tegendeel! Het kan bijvoorbeeld prima voor een eerste screening worden benut, waarna in de tweede fase toch voor een video-alternatief wordt gekozen. Omdat de interviewer aan de andere kant van de lijn je (nog) niet ziet, is het des te belangrijker dat je goed uit je woorden kunt komen en duidelijk praat.

Voordeel van een telefonisch interview is, dat je een behoorlijk privaat gesprek met elkaar kunt voeren, zonder dat de omgeving meteen alle details meekrijgt.

3. Video-interview

Nog niet zo lang geleden vonden velen video-bellen een overbodige luxe. Vandaag de dag is het echter een normaal alternatief voor telefoneren geworden. Sterker nog, het vervangt tegenwoordig meer dan eens een fysieke ontmoeting, wat als bijkomend voordeel heeft dat er op reistijd wordt bespaard.

Bij een video-interview ontdek je niet alleen sneller wat voor vlees je in de kuip hebt, maar krijg je ook in no time in de gaten of iemand voldoende technisch onderlegd is om een goede stabiele internetverbinding met je te kunnen hebben.

4. Zaakinterview

Je creatieve denkvermogen kan ook aan de orde komen als je met een zaakinterview wordt geconfronteerd. Zo kan de interviewer je vragen hoe je denkt de omzet van een willekeurig gekozen bedrijf te verdubbelen.

Het zaakinterview kan ook uit raadselvragen bestaan. Bijvoorbeeld: hoeveel pingpongballen passen er in een doos van 1 kubieke meter?

In het verleden waren dit soort interviews uitsluitend het terrein van consultants, maar inmiddels is het hek van de dam en gebruiken ook andere beroepsgroepen deze techniek.

5. Puzzelinterview

Dit soort interviews vinden regelmatig bij grote ondernemingen plaats, die op bepaalde personeelsadvertenties karrenvrachten aan response binnen krijgen. De vragen die dan aan geselecteerde kandidaten worden gesteld, komen vaak raadselachtig over.

Zo kan de interviewer je bijvoorbeeld vragen hoeveel bezoekers je plaatselijke supermarkt op zaterdag tussen 2 en 3 uur ‘s middags te verwerken krijgt. In principe gaat het daarbij niet om het geven van het exacte antwoord.

De interviewer is in dat soort gevallen geïnteresseerd in je creatieve denkvermogen en de snelheid waarmee je tot een oplossing kunt komen.

6. Lunchinterview

Ook dit zou je onder het kopje ‘sollicitatiegesprek’ kunnen plaatsen. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat een (potentieel) zakelijke relatie je voor een lunchinterview uitnodigt. Sowieso is het een goed teken dat iemand je aanbiedt om samen iets te gaan eten.

Het geeft aan dat de ander je ook buiten je werkomgeving graag beter wilt leren kennen. Natuurlijk moet je bij dit soort gesprekken wel goed op je persoonlijke tafelmanieren letten om de juiste indruk te kunnen maken. Kortom, netjes met mes en vork eten, niet smakken en vooral niet met volle mond praten!

7. Groepsinterview

Een groepsinterview is in wezen een sollicitatiegesprek, waarbij meerdere kandidaten voor de job op hetzelfde moment aanwezig zijn. Meestal wordt deze tactiek toegepast als er meerdere werkplekken tegelijk worden aangeboden, zodat de werkgever minder tijd kwijt is aan het selecteren van de juiste kandidaten.

Met name op het vlak van sales is dit niet ongebruikelijk. Omdat je als kandidaat onderdeel van de ondervraagde groep bent, is het des te belangrijker om positief op te vallen, zodat de kans op het geboden werk groter wordt.

8. Sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek levert bij menigeen flink wat zweetdruppels op. Hoe kom je op de ander over en hoe zorg je ervoor dat jij degene bent die wordt aangenomen? Ook aan de andere kant van de tafel kan een sollicitatiegesprek een flinke toer zijn.

Alleen door de juiste vragen te stellen kun je per slot van rekening een goede selectie maken. Bij sommige sollicitatiegesprekken wordt de keuze voor beide partijen makkelijker gemaakt, door er een praktijkopdracht aan vast te koppelen.

Op die manier kan de sollicitant meteen zijn kwaliteiten aan zijn potentiële werkgever tonen.

9. Panelinterview

Deze interviewtechniek wordt regelmatig op het vlak van marketing toegepast. Door meerdere mensen tegelijkertijd in een ruimte te plaatsen, hoef je ze niet individueel te ondervragen. Je stelt gewoon één keer je vraag, waarna alle aanwezige respondenten op hun beurt antwoord geven.

Een panelinterview kun je bijvoorbeeld inzetten als je wilt weten of bepaalde nieuwe producten of diensten bij eindgebruikers in de smaak zullen vallen. Deze vorm van interviewen kan in dat kader overigens ook onderdeel van een brainstormsessie zijn.

10. Carrièrebeursinterview

Als je op zoek bent naar werk, dan kan een carrièrebeurs of banenbeurs een prima plek zijn om een nieuwe job te scoren. Tijdens je ontmoetingen met potentiële nieuwe werkgever kun je erop rekenen dat ze spontaan een vraaggesprek met je aanknopen.

Zo’n gesprek zou je in wezen als een eerste screening kunnen beschouwen, waarmee je de fase van het schrijven van een sollicitatiebrief overslaat.

Om voor de beoogde job in aanmerking te kunnen komen, is het bij dit soort interviews wel zaak dat je jezelf goed en beknopt weet te verkopen, aangezien zo’n vraaggesprek hooguit 10 tot 15 minuten duurt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Nederlandse Youtubers Met De Meeste Volgers

Top 10 Landen Met De Meeste Corona Besmettingen