Top 10 Snelste Dieren Ter Wereld

In vergelijking tot de snelste dieren ter wereld zijn mensen niet heel erg snel. We kunnen hardlopen, en er zijn een aantal professionele sprinters die behoorlijk snel kunnen rennen. Maar wanneer we kijken naar het dierenrijk, dan valt de mens in het niet. Er zijn een aantal diersoorten die zo snel zijn, dat we een auto nodig hebben om ze kunnen bij te houden.

De meeste snelle dieren gebruiken deze snelheid om op een prooi te jagen. Ze acceleren razendsnel, en zijn in staat om topsnelheden te halen waarbij een prooi geen kans van slagen heeft om weg te komen. Opvallend is dat zowel dieren op het land, als in de lucht en in het water zeer snel zijn. Dit zijn de top 10 snelste dieren ter wereld.

1. Slechtvalk

De slechtvalk is het aller snelste dier ter wereld. Deze echte jager weet handig gebruik te maken van luchtstromen en de zwaartekracht om snelheden te halen die ruim 250 kilometer per uur liggen.

De vogel is zo snel, dat hij in een duikvlucht met gemak boven de 320 kilometer per uur raakt. Een slechtvalk is zo snel, dat een prooidier het vaak niet eens in de gaten heeft dat de vogel op hem jaagt.

2. Fregatvogel

De fregatvogel is een zeer indrukwekkend dier. De vogel heeft zeer grote vleugels in vergelijking tot het lichaam, en kan prooien spotten op kilometers afstand. Om die afstand te overbruggen, gebruikt de fregatvogel zijn ongelooflijke snelheid.

De vogel kan snelheden behalen van 150 kilometer per uur. Door slim gebruik te maken van zijn grootte, en de luchtstromen is de fregatvogel in staat om sneller te vliegen dan een auto op de snelweg.

3. Zeilvis

De enige vis in deze lijst is er gelijk eentje die niet bij te houden is in het water. De grote zeilvis zwemt maar liefst 110 kilometer per uur. De vis gebruikt zijn snelheid om op andere dieren te jagen, en de meeste vissen staan geen enkele kans wanneer een zeilvis op ze jaagt. De naam van de vis komt voort uit het feit dat ze hun vinnen rechtop kunnen zetten, en daardoor lijken op een zeilboot.

4. Jachtluipaard

Het jachtluipaard is het snelste dier op het land. Op de Afrikaanse savanne is er geen enkel dier wat in de buurt komt van deze beruchte jagers. Met een gemeten snelheid van 98 kilometer per uur, staan prooidieren zoals de gnoe en de gazelle geen enkele kans tegenover een jachtluipaard.

Jachtluipaarden moeten het hebben van een verrassingseffect. Ze kunnen razendsnel op snelheid komen, maar houden dit niet lang vol. Doordat ze veel sneller en wendbaarder zijn dan andere dieren, lukt het ze echter wel om op prooien te jagen.

5. Gaffelbok

De gaffelbok is het op 1 na snelste dier op het land. De gaffelbok leeft in Noord-Amerika, en is vele malen sneller dan alle andere dieren die op het continent leven. Tegenwoordig leven er geen dieren in Noord-Amerika die even snel zijn of zelfs in de buurt komen, maar vroeger waarschijnlijk wel, en dat is waar de gaffelbok zijn snelheid vandaan heeft.

Het dier is gebouwd om snelheden te halen van 95 kilometer per uur, en kan dit binnen een paar seconden behalen. Opvallend is dat de gaffelbok in geen enkele manier gerelateerd is aan gazelles of antilopen. 

6. Blauwe Gnoe

De blauwe gnoe komt ook voor op de grote vlaktes in Afrika, en moet dus net zoals de gazelles in staat zijn om snel te vluchten. Een gnoe leeft vaak in een grote groep, en proberen jagende dieren te verwarren met hun aantallen.

Maar mocht een gnoe in het nauw worden gedreven, dan gaat hij er zeer snel vandoor. Ze halen met gemak 80 kilometer per uur, en kunnen dit langer volhouden dan leeuwen. Helaas voor de blauwe gnoe, houden leeuwen erg van ze, en worden dan ook regelmatig het slachtoffer van een groep leeuwen.

7. Leeuw

We zien leeuwen vaak in het wild genieten van het zonnetje. Maar wanneer het tijd is om te eten, veranderen deze dieren in razendsnelle jagers die net zoals gazelles en de gnoe 80 kilometer per uur kunnen rennen.

Leeuwen kunnen de topsnelheid niet heel lang uithouden, en het kost ze enorm veel energie. Maar de leeuwen passen zich hierop aan, en jagen dan ook vaak in groepen op prooidieren. Wanneer een groep leeuwen vanuit verschillende hoeken op hoge snelheid op de prooien afkomen, maken ze dan ook vaak geen schijn van kans.

8. Thomson’s Gazelle

Gazelles hebben heel wat gevaarlijke dieren om zich heen. Zo leven de Thomson’s Gazelles vaak in de buurt van leeuwen en cheeta’s. Omdat deze jagers zeer snel zijn, moet de gazelle het ook van zijn snelheid hebben om weg te komen.

Bij veel natuurdocumentaires zijn dan ook vaak achtervolgingen te zien tussen leeuwen en gazelles. De dieren zijn de favoriete prooi van leeuwen. Gazelles zijn zeer wendbaar, en kunnen maar liefst een snelheid van 80 kilometer per uur halen. 

9. Bruine Haas

We zeggen wel eens, zo snel als een haas. In het geval van de bruine haas, is deze uitspraak helemaal waar. De bruine haas is een heel klein dier, maar met een bijzondere sprint. Een bruine haas kan met gemak 75 kilometer per uur halen.

De snelheid van de bruine haas is een van zijn belangrijkste kenmerken. Hazen gebruiken hun snelheid om razendsnel te kunnen vluchten. Gezien dat de grootste vijanden van bruine hazen roofvogels zijn, is de snelheid niet heel onbelangrijk. Als een speer gaan ze ervandoor richting hun hol voordat een vogel in de buurt kan komen. 

10. Eland

Elanden zijn gigantisch grote dieren, maar wat veel mensen niet weten is dat ze heel erg snel zijn. Een eland kan tot wel 70 kilometer per uur rennen, en gebruikt dit voornamelijk om te vluchten wanneer er gevaar op de loer ligt.

Maar elanden kunnen hun snelheid ook gebruiken om aan te vallen. Ze kunnen binnen een paar seconden acceleren naar meer dan 50 kilometer per uur. De mannetjes zijn dan ook het gevaarlijkst wanneer ze agressief zijn, en kunnen dan ook zeer snel in de buurt van het gevaar komen.

Overzicht van de top 10 snelste dieren ter wereld

NummerDierSnelheid
1Slechtvalk250 kilometer per uur
2Fregatvogel150 kilometer per uur
3Zeilvis110 kilometer per uur
4Jachtluipaard98 kilometer per uur
5Gaffelbok95 kilometer per uur
6Blauwe Gnoe80 kilometer per uur
7Leeuw80 kilometer per
8Thomson’s Gazelle80 kilometer per uur
9Bruine Haas75 kilometer per uur
10Eland70 kilometer per uur

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Netflix Films Voor Stellen

Top 10 Beste Beleggingssites