Top 10 Snelste Auto’s Ter Wereld

Al sinds de tijd dat de allereerste auto’s werden geproduceerd, is het voor fabrikanten een uitdaging geweest om steeds snellere versies te ontwikkelen. Dat heeft er door de jaren heen toe geleid, dat motors steeds krachtiger werden.

Daarnaast bleek dat er volop snelheidswinsten konden worden behaald door de voertuigen van steeds lichter materiaal te maken en door de aerodynamica van de body van de wagens te optimaliseren.

Omdat in deze industrie innovatie hoog staat aangeschreven, kunnen we er gerust vanuit gaan dat de onderstaande top 10 na verloop van tijd niet meer actueel zal zijn, omdat dan blijkt dat er nóg snellere bolides zijn ontwikkeld. Volledigheidshalve melden we je dus, dat dit de 10 snelste auto’s ter wereld zijn/waren in het voorjaar van 2021.

1. SSC Tuatara

Maximale snelheid: 508 km/h

De race om het kunnen produceren van de snelste auto ter wereld is vooralsnog gewonnen door SSC. Ook hen is het inmiddels gelukt om met de Tuatara de magische grens van 300 mph te doorbreken.

Om dat doel te kunnen bereiken plaatste de autofabrikant een 5,9 V8-motor onder de kap die 1.750 pk produceert als de tank met E85 ethanol wordt gevuld. Tijdens testritten is het weliswaar gelukt om een topsnelheid van 530 kilometer per uur te halen, maar dat was wel uitzonderlijk.

In het Guinness recordboek wordt een gemiddelde topsnelheid van 508 kilometer per uur aan de SSC Tuatara toegeschreven. Daardoor is het – althans op dit moment – de allersnelste productieauto ter wereld.

2. Bugatti Chiron Super Sport 300+

Beeld: Wikimedia / Liam Walker

Maximale snelheid: 490 km/h

Het lijkt er sterk op dat Bugatti de gouden formule in handen heeft om steeds betere en steeds snellere wagens te kunnen produceren.

Op zich is deze formule niet echt een groot geheim, want een ieder die de nieuwste topauto’s van dit merk scherp in de gaten houdt, ziet al snel dat het vooral draait om het toevoegen van steeds meer pk’s, het verminderen van het gewicht van de wagen en het verder optimaliseren van de aerodynamica.

De Bugati Chiron Super Sport 300+ beschikt in dat kader over een 8-liter quad-turbo W16-motor met een vermogen van 1.577 pk. De aanduiding “300+” verwijst naar het feit dat dit racemonster de barrière van 300 miles per hour kan doorbreken.

Om precies te zijn ligt de topsnelheid op 304,7 mph, wat neerkomt een meer dan respectabele 490 kilometer per uur.

3. Koenigsegg Agera RS

Maximale snelheid: 447 km/h

Kan het nóg sneller en nóg beter? Dat moet ongetwijfeld de eerste gedachte zijn geweest toen de ontwikkelaars van de Agera RS aan de opvolger van de zojuist genoemde Agera R begonnen te werken. En wat bleek? Ja, het kon inderdaad beter en sneller.

In 2015 introduceerde Koenigsegg daarom de Agera RS, die van een nóg betere aerodynamica was voorzien. Daarnaast was de V8-motor opgewaardeerd tot een vermogen van maar liefst 1.341 pk.

Deze superkrachten zorgden er vervolgens voor dat deze bolide tijdens een rit door de Nevadawoestijn een gemiddelde maximumsnelheid van 447 kilometer per uur wist te bereiken.

4. Koenigsegg Agera R

Maximale snelheid: 439 km/h

Na jarenlang furore te hebben gemaakt met haar CC-serie, introduceerde Koenigsegg in 2011 haar nieuwste model, dat de typenaam Agera meekreeg. Kenmerkend aan deze bolide is z’n modulaire 5.0-liter V8-motor, die 947 pk’s aflevert, waardoor een topsnelheid van 400 kilometer per uur kan worden bereikt.

Daarmee waren de technici van Koenigsegg echter niet tevreden en dus bleven ze doorontwikkelen. Het resultaat daarvan was de Agera R, die over een verbeterde aerodynamica en een hoger vermogen beschikt.

Hierdoor kan deze variant een topsnelheid van 439 kilometer per uur bereiken en was het in 2011 de snelste productieauto ter wereld.

5. Hennessey Venom GT

Maximale snelheid: 434 km/h

De Venom GT van het Amerikaanse merk Hennessey bestaat voor een groot deel uit onderdelen, die van koolstofvezel zijn gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de wagen relatief licht van gewicht is, wat bijdraagt aan het kunnen bereiken van een hoge snelheid.

De wagen rust op het chassis van een Lotus Exige en is voorzien van een actief aerodynamisch systeem dat ervoor zorgt dat de Venom GT ook bij hoge snelheden een goede wegligging heeft.

De twinturbo V8-motor produceert daarnaast 1.244 pk’s, waardoor een topsnelheid van 434 kilometer per uur kan worden bereikt.

6. Bugatti Veyron Super Sport

Maximale snelheid: 430 km/h

Deze variant van de Bugatti Veyron is een behoorlijk exclusieve wagen. Er zijn er in totaal namelijk maar 30 van gemaakt. In vergelijking met een standaard Veyron beschikt deze Super Sport variant over nog eens 184 extra pk’s.

Daarnaast is de aerodynamica van de wagen geoptimaliseerd. Dit alles bij elkaar zorgt er dan ook voor dat je in deze bolide harder kunt rijden dan in een standaard Veyron. De topsnelheid ligt namelijk op 430 kilometer per uur.

Met deze topsnelheid verwierf de Bugatti Veyron Super Sport overigens in 2010 een plekje in het Guinness recordboek als zijnde de snelste productieauto ter wereld.

7. Bugatti Chiron

Maximale snelheid: 420 km/h

Deze Bugatti is de opvolger van de Veyron, die we net al in deze toplijst tegenkwamen. Zoals we al zagen is de Veyron een razendsnelle wagen, maar dat was voor de technici geen reden om met hun armen over elkaar te gaan zitten.

Ze wilden een nóg sneller racemonster ontwikkelen en de Chiron is daar het uiteindelijk resultaat van geworden. De W16-motor van deze Bugatti werd opgewaardeerd, zodat er maar liefst 1.479 pk’s uitgeperst kunnen worden.

Hierdoor wordt een topsnelheid van 420 kilometer per uur mogelijk. Indrukwekkend, maar niet de allersnelste wagen die Bugatti aan liefhebbers van blitse racemonsters kan leveren. Die vinden we namelijk hieronder, op nummer zes in de lijst.

8. SSC Ultimate Aero TT

Maximale snelheid: 412 km/h

Het Amerikaanse automerk SSC heeft zo’n tien jaar lang aan haar Ultimate Aero TT gesleuteld om tot de meest perfecte configuratie te kunnen komen. De resultaten van al die inspanningen zijn dan ook niet mis!

Bezitters van deze wagen profiteren van een twinturbo Corvette V8-motor, die bijna 1.200 pk’s aflevert.

De auto veroverde in 2007 een plekje in het Guinness recordboek door op een afgesloten parcours in de Amerikaanse staat Washington een gemiddelde snelheid van 412 kilometer per uur te halen.

9. Bugatti Veyron

Maximale snelheid: 407 km/h

Dat Bugatti al decennia lang prachtig vormgegeven bolides maakt is geen geheim. De Bugatti Veyron ziet er niet alleen schitterend uit, maar kan ook ongelooflijk snel over het asfalt flitsen.

In het jaar 2005 kwam de Veyron volop in de schijnwerpers te staan, toen bleek dat de wagen met z’n 407 kilometer per uur het toen geldende topsnelheidsrecord had verbroken. Dit was mede te danken aan de grote 8.0-liter W16 motor met vier turbo’s, die gezamenlijk 1.001 pk’s produceerden.

Deze krachtige motor, samen met de 7-traps automaat met dubbele koppeling en permanente vierwielaandrijving zorgen er overigens ook voor dat de wagen binnen 2,5 seconden vanuit stilstand een snelheid van 100 kilometer per uur kan bereiken.

10. McLaren Speedtail

Maximale snelheid: 402 km/h

Deze stoere snelheidsduivel is de opvolger van de McLaren F1. Dat was al een topwagen, maar McLaren heeft er bij de Speeltail nog een paar indrukwekkende schepjes bovenop gedaan.

Één ding is echter ongewijzigd gebleven: de bestuurdersstoel van deze bolide zit nog steeds gewoon in het midden. Dankzij z’n twin-trubocharge V8 in combinatie met een elektrische motor wordt er onder de kap maar liefst 1.036 pk geproduceerd.

Deze superkrachten zorgen er dan ook voor dat de McLaren Speedtail z’n naam absoluut eer aan kan doen, want de maximale snelheid die je ermee kunt bereiken bedraagt 402 kilometer per uur.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Tanks Ter Wereld

Top 10 Leukste Pretparken Van Nederland