Top 10 Snelst Groeiende Steden Van Nederland

47177890 - the dutch city of nijmegen during sunset with the river waal in front

In de komende jaren blijven de snelst groeiende steden van Nederland maar groter worden. De toename van het aantal mensen komt omdat er steeds meer nieuwe inwoners in de grote en groeiende steden bijkomen. Meer en meer mensen kiezen ervoor om kleinere plaatsen te verlaten, en naar groeiende steden te trekken. De reden: er zijn meer voorzieningen, bedrijven en entertainment opties aanwezig.

Om plaats te maken voor al deze nieuwe inwoners, zijn snel groeiende steden druk bezig om meer ruimte te creëren. Er worden hele nieuwe wijken gebouwd, met alle benodigde publieke voorzieningen om de mensen van alle gemakken te voorzien. Door deze migraties, worden de steden ook steeds jonger, en verouderen de kleinere plaatsen in Nederland. Maar waar trekken de meeste mensen heen? Dit zijn de top 10 snelst groeiende steden van Nederland.

1. Almere

Almere heeft de afgelopen twee jaar het stokje overgenomen van Utrecht als snelst groeiende stad van Nederland. Met een stijging van ruim 22.8%, blijft Almere zeer hard doorgroeien en telt het ieder jaar meer en meer inwoners. Dit is ook terug te zien in de uitbreiding van de stad, waar nieuwe wijken als paddestoelen uit de grond schieten.

Veel mensen die werken in Amsterdam kiezen ervoor om naar Almere te verhuizen. Het is er een stuk rustiger, alles is nieuw en je staat binnen 30 minuten in hartje Amsterdam. De huizenprijzen zijn hier ook een stuk lager, wat voor veel mensen een beweegreden is om naar deze nieuwe, snelgroeiende stad te verhuizen in Flevoland.

2. Utrecht

Utrecht behoort al een behoorlijke tijd tot een van de meest groeiende steden van Nederland. De stad is in trek bij young professionals en studenten, die richting het kleinere zusje van Amsterdam trekken vanwege de goede sfeer en gezellige binnenstad.

Utrecht ligt zeer centraal in Nederland, met uitstekende verbindingen zowel via de weg als via het spoor. De groei van Utrecht blijft dan ook gestaag doorgaan, en de stad heeft zich de afgelopen jaren flink uitgebreid met nieuwe wijken aan de rand van de stad, maar ook een aantal grotere gebouwen in de binnenstad om de capaciteit aan te kunnen.

3. Delft

Net zoals bij veel andere randsteden, blijft Delft ook flink groeien en de verwachting is dat dit de komende jaren blijft stijgen. De stad ligt precies tussen Amsterdam en Rotterdam in, waardoor het zeer aantrekkelijk is voor mensen om hier te gaan wonen.

Delft kent een prachtige binnenstad, en door de ideale ligging en lagere huizenprijzen is het dan ook een zeer goede optie voor veel mensen in de randstad. Er wordt verwacht dat de komende jaren het inwoneraantal zal stijgen met 20.000 mensen.

4. Den Haag

Den Haag, maar zeker ook de randgemeenten rondom de stad maken een grote groei mee. De internationale stad is een plek waar niet alleen veel Nederlanders wonen, maar ook veel expats. De groei van Den Haag is dan ook deels gelinkt aan de groei van de economie.

De stad doet zijn best om de groeiende vraag naar woonruimte aan te kunnen. Er worden meer flats gebouwd, en aan de rand van de stad verschijnen nieuwe wijken om het groter wordende aantal inwoners te kunnen huisvesten.

5. Amsterdam

Het komt niet als een verrassing dat Amsterdam in deze lijst voorkomt. Ondanks de dure huizenprijzen, blijft de stad in trek bij mensen uit andere gebieden en het buitenland. Steeds meer internationale bedrijven vestigen zich in Amsterdam, waardoor de stad blijft groeien. 

Ondanks dat steeds meer mensen uit Amsterdam vertrekken om bijvoorbeeld in Haarlem of Almere te gaan wonen, gaat Amsterdam een groei tegemoet van minstens 15%. De krappe huizenmarkt zal dan ook de komende jaren een probleem blijven vormen voor veel Amsterdammers.

6. Rotterdam

Rotterdam is een apart geval in deze lijst. Waar veel steden ieder jaar groei doormaken, stagneert de groei in Rotterdam iedere paar jaar. Maar waar de afgelopen jaren soms veel mensen vertrokken uit de maasstad, blijft de verwachting dat het inwoneraantal zal blijven stijgen. Als tweede stad van Nederland, heeft Rotterdam alle kenmerken van een wereldstad. Mede daardoor kiezen er nog steeds veel mensen om te verhuizen naar Rotterdam. 

7. Zwolle

Zwolle is een prachtige stad om te wonen, en dan hebben veel mensen door. De groei in Zwolle blijft doorzetten, en dit komt vooral omdat mensen uit de omliggende gemeenten ervoor kiezen om in Zwolle te gaan wonen.

Met een gemiddelde groei van 12.6%, is de stad voorlopig nog niet uitgegroeid. Alle voorzieningen zijn aanwezig in de stad, en het heeft een unieke charme. We begrijpen dan ook wel dat meer mensen kiezen om in Zwolle te gaan wonen.

8. Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn is een van de meest centraal gelegen steden in de randstad. De stad scoort ook zeer goed op het gebied van bewoonbaarheid en veiligheid. De stad wordt door veel mensen gezien als een plezierige plek om te wonen.

Alphen aan den Rijn heeft zijn groei te danken aan veel mensen uit de omgeving die naar de stad verhuizen. Ook blijft de stad populair onder immigranten die zich in de randstad willen vestigen. 

9. Amersfoort

Amersfoort is sinds de jaren 70 in een groeispurt beland. Waar er toen nog maar 75.000 mensen woonden in Amersfoort, staat de teller nu op 157.000. De verwachting is dan ook dat het aantal inwoners blijft oplopen de komende jaren.

De stad ligt dicht bij Utrecht, en heeft goede verbindingen richting Amsterdam en Arnhem. Mede hierdoor is deze groeistad voor veel mensen de reden geweest om vanuit grotere steden te verhuizen naar Amersfoort.

10. Nijmegen

De groei van Nijmegen is pas de laatste tien jaar echt op gang gekomen. De stad profileert zich als universiteitsstad, en hierdoor trekt het veel jonge mensen aan die na hun studie blijven wonen in Nijmegen.

Nijmegen is nog volop in de groei, en probeert zeer aantrekkelijk te zijn voor de jongere bevolking. De stad telt bijna ieder jaar nieuwe wijken, waar woningen voor zowel starters, als families worden gebouwd. De verwachting is dan ook dat Nijmegen binnen een aantal jaar meer dan 200.000 inwoners telt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Hondenrassen Ter Wereld

Top 10 Beste Nederlandse Boeken Ooit Geschreven