Top 10 Slechtst Betaalde Banen Van Nederland

Niemand wil een baan die niet goed betaalt, maar helaas zijn er genoeg functies waar je niet zomaar rijk van wordt. De slechtst betaalde baan van Nederland bepalen is natuurlijk niet zo makkelijk, en er zijn altijd uitzonderingen.

Bron: Loonwijzer

Zowel per plek als per persoon kan er zo een paar euro verschil per uur worden verdiend. Op deze lijst kijken we naar het uurloon dat gemiddeld wordt verdiend in Nederland. We beginnen met het slechts betaalde beroep op nummer 1, en lopen op tot en met nummer 10.

1. Horecamedewerker

Het is geen geheim dat mensen in de horeca meestal niet zo goed betaald worden. Met een horecamedewerker bedoelen we in dit geval een ober of serveerster. Dit zijn meestal de laagste rangen in de cafe’s en restaurants. Het werk is meestal erg leuk en als de dag is afgelopen kun je vaak genieten van een lekkere borrel met je collega’s.

Het werk is wel relatief zwaar. Je loopt de hele dag met zware dienbladen, terwijl het vaak redelijk warm is. Toch krijg je erg slecht betaald. Een gemiddeld uurloon van 11,76 euro is erg laag. Het minimumloon is niet veel hoger. Een deel wordt wel gecompenseerd door de fooien die je (vaak) krijgt. 

2. Schoonmaker kantoren

Als je in dienst bent bij een schoonmaakbedrijf en jij wordt ingezet bij kantoren of bijvoorbeeld scholen, verdien je niet veel meer dan in de horeca. Een groot deel van de schoonmakers die bij je thuis komen werken zwart, en dat scheelt.

Wanneer de belasting moet worden afgedragen, wordt het netto uurloon een stuk lager. Gemiddeld verdien je als schoonmaker 11,82 per uur. Geen vetpot dus. Daarnaast is het werk meestal ook aardig vies, en vaak in de nacht. 

3. Verkoopmedewerker winkel

Verkoopmedeweker zijn brengt ook niet heel veel brood op de plank. Natuurlijk is dit maar een gemiddelde, en verschilt het erg per winkel. Het gaat namelijk van de Albert Heijn tot en met een high-end kledingzaak. Toch komt het gemiddelde uurloon van een verkoopmedewerker in een winkel niet boven de 12,12 euro.

Werken in een winkel kan wel erg leuk zijn, door het contact dat je hebt met klanten. Hen adviseren over wat ze wel en niet moeten kopen kan veel voldoening geven. Daarnaast krijg je als medewerker van bijvoorbeeld een kledingwinkel nog weleens een korting op het aanbod – mooi meegenomen.

4. Magazijnmedewerker

In een magazijn werken betaalt iets beter dan werken in een winkel. Op plek 4 is jouw salaris ongeveer 12,22 euro per uur. In een magazijn kan het werk aardig divers zijn. Je checkt de orders die met vrachtwagens aankomen, vult de schappen aan en zorgt er ook voor dat de juiste artikelen weer naar de winkels gaan.

Veel rondrijden op heftrucks en de computersystemen bijhouden. Het is geen verkeerd werk, en meestal zijn er aardig wat doorgroeimogelijkheden te vinden.

5. Assistent-bedrijfsleider kledingwinkel

In Kledingwinkels vind je vaak een assistent-bedrijfsleider. Dit klinkt als een redelijke hoge functie, maar toch staat hij op plek 5 in de lijst. Degenen die het meest ervaring heeft in de winkel als verkoper wordt meestal de assistent bedrijfsleider.

Deze functie verdient gemiddeld 12,42 euro per uur. Je hebt wat meer verantwoordelijkheden. Zo kun je gaan over de inkoop van nieuwe artikelen, of bijvoorbeeld de winkel openen en sluiten. 

6. Callcentermedewerker

Werken in een callcenter wordt heel veel gedaan als bijbaan onder jongeren. Deze functie voer je meestal een paar maanden uit. Je bent dan bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het behandelen van klachten van bepaalde klanten. Je verdient gemiddeld 12,43 euro per uur. Toch is het niet altijd zo dat je alleen een uurloon verdient.

Als je in een callcenter werkt, maar bepaalde dingen moet verkopen, krijg je geld voor elke order die je binnenhaalt. Werken in een callcenter van bijvoorbeeld een zorgverzekeraar of bank kan ook, dan verdien je een stuk meer. Daarvoor moet wel een bepaald diploma worden behaald. Niet zomaar iedereen kan dit doen 

7. Kapper

Als beginnende kapper verdien je ook niet zoveel. Gemiddeld krijgt dit beroep net geen 13 euro, 12,93 namelijk. Als je een eigen kapsalon hebt ga je natuurlijk een stuk meer verdienen, maar als beginnende kapper valt het allemaal aardig tegen.

Kapper zijn is geen beschermd beroep. Je kunt ook kapper worden als je de kappersopleiding niet hebt gedaan. Meestal zijn het de wat duurdere kapsalons die alleen mensen van de kappersopleiding aannemen. Het is een beroep dat je ook ‘al doende’ kunt leren.

8. Restaurant kok

Lekker de hele dag met eten bezig zijn klinkt zo gek nog niet, en op plek 8 van deze lijst kan je het slechter doen. Toch krijg je met een uurloon van 13,41 euro niet een heel hoog salaris. We hebben het dan wel over de laagste rang in de keuken.

Als je souschef wordt, of zelf nog hoger, ga je meer verdienen. Dan heb je natuurlijk ook meer verantwoordelijkheden. Als normale restaurantkok heb je zware avonden, maar ben je overdag vaak vrij. Een leuke baan als je van de hotelschool komt.

9. Vuilnisman

In dienst van de gemeente krijg je meestal een aardig loon. Dat geldt ook voor de vuilnismannen. Deze ambtenaren staan een na laatste op deze lijst met een salaris van 13,45 per uur.

Je bent de hele dag buiten – soms in de stank – maar je krijgt ook beweging. Er zijn slechtere banen te bedenken, al word je als vuilnisman meestal niet gemakkelijk rijk. 

10. Receptionist

Op plek 10 vinden we de receptionist. De gemiddelde receptionist ontvangt een uurloon van 13,61 euro per uur en sluit daarmee de lijst af. Als receptionist ben je veel aan het bellen en ontvang je de klanten. Je moet vriendelijk zijn en geduldig zijn.

Als je receptionist wordt in een hotel moet je vaak meerdere talen spreken. Dan zal je uurloon ook wat hoger zijn dan als je receptionist bent bij een klein kantoor.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Verkochte Voetbalshirts Ter Wereld

Top 10 Beste Bezienswaardigheden In Bangkok