Top 10 Plaatsen In Nederland Met De Meeste Zonuren

De zon bezorgt ons de broodnodige vitamine D, die een positief effect op de werking van ons immuunsysteem heeft. Kortom, hoe meer je van de zon in het zomerseizoen kunt genieten, des te beter je lichaam beschermd is tegen mogelijke ziektes tijdens de wintermaanden.

In Nederland tref je het wat dat betreft vooral als je vlakbij de kust woont, want het koudere zeewater zorgt er in de lente voor dat daar dan minder bewolking ontstaat, waardoor de zon meer kans krijgt om volop te schijnen.

Voor het samenstellen van de onderstaande top 10 hebben we de statistische gegevens van 2017 gebruikt. Omdat het aantal zonuren van de verschillende Nederlandse locaties soms erg dicht bij elkaar liggen, is het heel goed mogelijk dat ze in andere jaren een iets hogere of juist lagere positie in deze top 10 zouden kunnen bereiken.

1. Vlissingen

Als we puur en alleen naar de Nederlandse provincies met de meeste zonuren per jaar zouden kijken, dan staat Zeeland al sinds jaar en dag pontificaal bovenaan in die lijst. Op lokaal niveau blijkt met name Vlissingen de koploper te zijn. Hier werden in het jaar 2017 maar liefst 1921,9 zonuren opgetekend.

Dat is ruimschoots boven het landelijke gemiddelde, dat jaarlijks ergens tussen de 1500 en 1550 uren uitkomt. De inwoners van Vlissingen kunnen tijdens zonnige dagen een bezoek aan het plaatselijke strand brengen, dat ook nog eens het enige stadsstrand van Zeeland blijkt te zijn.

2. De Kooy

De Kooy is een buurtschap in de Noord-Hollandse gemeente Den Helder. De plaats strijdt al jarenlang met de nummer 1 op deze lijst om als meest zonnige plek van Nederland te worden beschouwd. Het ene jaar lukt dat wel, het andere jaar weer net niet.

Wil je van het mooie weer op deze locatie genieten, dan profiteer je tijdens het buiten zijn ook meteen van schitterende weidse uitzichten over enerzijds akkers en graslanden en anderzijds over het water van de Waddenzee.

3. Hoek van Holland

Praktisch op een steenworp afstand van Rotterdam ligt Hoek van Holland. Die afstand van amper 30 kilometer blijkt wel zo z’n effect op het aantal zonuren te hebben. Eerder in deze lijst zagen we al dat Rotterdam op 1781,4 zonuren per jaar werd getrakteerd. In Hoek van Holland zijn dat er ruim 100 meer.

De teller voor deze locatie komt uit op 1892,8. Dit wetende is het natuurlijk niet zo vreemd dat menig Rotterdammer graag met de auto of de trein het ritje naar Hoek van Holland maakt om daar een aangenaam stranddagje te beleven.

4. Voorschoten

Voorschoten, in de provincie Zuid-Holland, staat bij velen vooral bekend om de prachtige landhuizen die dit dorp rijk is. Maar als je je beseft dat deze plaats op slechts enkele kilometers van Wassenaar ligt – en dus praktisch een kustplaats is – wordt het al snel duidelijk waarom er maar liefst 1885,2 uur de zon schijnt.

Middenin de zomer, op 28 juli, kunnen inwoners en bezoekers genieten van de jaarlijks terugkerende Paardenmarkt en bijbehorende kortebaandraverij. Met het oog op het grote aantal zonuren is de kans doorgaans klein dat dit evenement, vanwege regenbuien in het water valt.

5. Terschelling

Het voordeel van een eiland is, dat het compleet door water omringd wordt, wat een gunstig effect op het plaatselijke klimaat kan hebben. Waddeneiland Terschelling profiteert volop van die positie, waardoor het jaarlijks op 1878,9 zonuren wordt getrakteerd.

Uiteraard kun je lopend of fietsen in de zonnige buitenlucht volop genieten van al het natuurschoon dat het eiland rijk is. Daarnaast beschikt Terschelling over kilometers lange stranden, waar het goed toeven is als de zon hoog aan de hemel staat.

6. Wijk aan Zee

Elke plaats heeft zo z’n eigen slogan. Zo vindt Wijk aan Zee zichzelf ‘het best bewaarde geheim van de Noordzeekust’. Het is een badplaats die zich met haar aanbod richt op de hele familie.

Wil je volop kunnen genieten van de 1851,9 uren aan zonnestralen die op dit dorp terechtkomen, dan is het plaatselijke strand daarvoor de plek bij uitstek. Aan ruimte heb je er geen gebrek, want dit strand blijkt het breedste strand van Nederland te zijn.

7. Stavoren

Zon en strand gaan prima samen in het Friese Stavoren. De stad wordt namelijk op 3 verschillende punten omringd door het IJsselmeer en beschikt over maar liefst 2 verschillende zandstranden. Als het je tijdens enkele van de 1834,5 jaarlijkse zonuren te heet wordt, kun je natuurlijk altijd even afkoelen in het water van het IJsselmeer.

Daarnaast zijn er in de gezellige stad allerlei verschillende horecagelegenheden te vinden, die bij zonnig weer ook buiten op hun terras hun lekkernijen aan de aanwezige gasten serveren.

8. Berkhout

Het Noord-Hollandse dorpje Berkhout ligt vlakbij het Markermeer, waar in het zomerseizoen volop waterrecreatiemogelijkheden voorhanden zijn. Een frisse duik in het koele water zal je er vast en zeker bevallen, als je je bedenkt dat het aantal jaarlijkse zonuren op deze plek 1833,6 bedraagt.

Verblijf je tijdens zonnige dagen toch liever op het land, dan zul je ontdekken dat de omgeving van Berkhout erg gevarieerd is. Je kunt tussen landerijen wandelen of fietsen, een bezoek aan recreatiegebied De Hulk brengen of verkoeling zoeken in plaatselijke bossen.

9. Westdorpe

Westdorpe in Zeeuws Vlaanderen is met 1801 zonuren per jaar niet alleen 1 van de 10 zonnigste plekken van Nederland. Het is namelijk ook het langste dorp van ons land. Dat komt omdat er door de jaren heen met name gebruik is gemaakt van zogenoemde lintbebouwing.

Westendorpe noemt zichzelf graag ‘het warmste dorp van Nederland’. Die term verwijst in de eerste plaats naar het lokale weerstation, dat in het voorjaar vaak als eerste aangenaam hoge temperaturen in ons land registreert. Daarnaast wil de lokale bevolking ermee aangeven dat er het hele jaar door een warme, gemoedelijke sfeer heerst.

10. Rotterdam

Havenstad Rotterdam noteerde in 2017 in totaal 1781,4 zonuren. Dit zonnige karakter van de stad weerspiegelt zich onder meer in het jaarlijks terugkerende Zomercarnaval, waar een bonte stoet vrolijk uitgedoste carnavalisten, veelal afkomstig uit tropische bestemmingen, door de binnenstad paradeert.

Rotterdam heeft weliswaar geen eigen stadsstrand, maar beschikt wel over talloze terrasjes, waar je in het zonnetje heerlijk van een hapje en een drankje kunt genieten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste YouTube Kanalen Ter Wereld

Top 5 beste Koreaanse automerken