Top 10 beste planten tegen vliegen en muggen

De natuur heeft overal een oplossing voor, en zo bestaan er ook planten tegen vliegen.  Wanneer de ramen op gaan in de zomer heb je er al snel last van, die vervelende vliegen. Hoe houd je die vliegen nou weg? Zeker als je net lekker aan het koken bent, komen ze snel naar binnen om rond je hoofd te blijven vliegen. 

De beste plant tegen vliegen is lavendel. Vliegen houden niet van de geur van lavendel. De meeste mensen vinden het echter heerlijk ruiken dus dit is een mooie win-win situatie. Plant wat lavendel planten in en rondom je huis om die vervelende vliegen weg te houden.

Maar moeder natuur heeft overal aan gedacht. Er bestaan verschillende planten die perfect zijn om vliegen weg te houden. Voor ons ruiken ze lekker of zien ze er mooi uit, maar de vliegen haten deze planten. Als aanvulling op sterk ruikende planten waar vliegen en muggen niet van houden kun je ook een muggenval plaatsen. Zo kun je zonder overlast van vervelende vliegen zowel binnen als buiten zitten. Dit zijn de top 10 planten tegen vliegen.

1. Lavendel

Bovenaan de lijst van de top 10 planten tegen vliegen staat lavendel. Deze mooie paarse plant is perfect om in de tuin te laten groeien en is de ultieme plant tegen vliegen. Lavendel is in iedere tuin te planten, en heeft ook nog eens andere positieve effecten. 

De geur van lavendel helpt om tot rust te komen en in slaap te vallen. Veel mensen hebben hier baat bij. Je kunt dus ook binnen een geurkaarsje met lavendelgeur aansteken. Het huis gaat er lekker van ruiken, en de vliegen hebben geen trek meer om binnen te komen. Lavendel is daarom de beste plant tegen vliegen.

2. Bekerplant

Op de tweede plaats staat een echte vijand van de vlieg, namelijk de bekerplant. De bekerplant, ook wel Nepenthes genoemd, heeft een opvallende verschijning van takjes met daaraan een aantal ‘bekertjes’. Uit deze bekers komt een nectar geur, waar vliegen maar al te graag op af komen.

De rand van de bekers is glad. Wanneer een vlieg hier op gaat zitten glijden ze in de beker. Op de bodem ligt een soort van stroop waar de vliegen aan vastplakken. De bekerplant eet letterlijk de vliegen op. De plant helpt je het hele jaar door met het bestrijden van vliegen, en ziet er ook nog eens mooi uit. Bekerplanten kun je in een pot ophangen, waardoor de takken met de bekers mooi langs de rand omlaag vallen.

3. Citroenmelisse

De top 3 wordt geopend met de heerlijk geurende citroenmelisse. Deze plant is een echte alleskunner. Vliegen haten de geur van citroen, en het schrikt ze zelfs op een balkon af. Je kunt citroenmelisse ook planten in de tuin, en het werkt perfect wanneer je zelf wat groenten verbouwd. Deze plant zorgt ervoor dat niet alleen vliegen wegblijven, maar ook allerlei andere insecten. 

Je kunt citroenmelisse ook gebruiken om thee te zetten of limonade met citroensmaak te maken. In de keuken wordt de smaak van deze plant gebruikt om gerechten een fris tintje te geven. Daarnaast werkt citroenmelisse als geneesmiddel voor allerlei klachten zoals maagpijn, koorts en verkoudheid.

4. Basilicum

Een ouderwets trucje met een heerlijke kruidige plant is door basilicum neer te zetten op een aantal strategische plekken zoals de keuken of bij een open raam. Vliegen haten basilicum en gaan snel rechtsomkeert wanneer ze de geur van deze plant ruiken.

Het werkt ook om wat blaadjes basilicum te verspreiden op plekken waar de vliegen naartoe gaan. Binnen een paar uur is er geen vlieg meer te bekennen en is jouw huis vrij van deze vervelende insecten.

5. Mexicaans vetblad

Op nummer vijf staat het Mexicaans vetblad. Dit is in tegenstelling tot veel andere planten tegen vliegen, een echte vleesetende plant. Het vetblad lokt vliegen doordat er een lekkere geur wordt afgescheiden. Wanneer een vlieg hier op gaat zitten blijft deze vastplakken aan de plant. De enzymen op de plant verteren vervolgens de vlieg. 

Deze plant heeft weinig verzorging nodig, en staat ook nog eens leuk in huis. Als extraatje zorgt het Mexicaans vetblad er dus ook nog eens voor dat je geen last hebt van vliegen.

6. Laurier

Veel kruiden die we gebruiken in de keuken hebben een andere werking op insecten of dieren. Laurierbladeren zijn hier een voorbeeld van. Het geeft ons eten een heerlijk smaakje, maar vliegen, muggen, kakkerlakken en zelfs muizen vinden de geur zeer onaangenaam en draaien daarom zo snel mogelijk om.

Leg de laurierbladeren op een schaaltje bij een open raam. Deze dient als een natuurlijke barrière en houd ongewenste gasten buiten de deur.

7. Munt

Munt ruikt natuurlijk overheerlijk en is een perfect ingrediënt voor bijvoorbeeld een cocktail. Maar in de tuin of in huis heeft het een dubbele werking, het houd insecten weg. Plaats de munt onder het raam of op het balkon, en de plant houd muggen, vliegen, kevers en mieren op afstand.

Bovendien kun je bladeren van munt op onbedekte plekken smeren om muggen op afstand te houden of om verlichting te geven na een beet. Munt is dus een echte plant die je niet kan missen als natuurlijke bestrijding tegen vliegen.

8. Absintalsem

De meeste mensen denken bij het woord absint direct aan de zeer sterke drank. De absintalsem plant wordt hiervoor gebruikt. De bladeren van deze plant zijn nodig om absint te destilleren. Ook deze plant weet de vliegen op afstand te houden. Waar de geur voor mensen prima ruikt, vinden vliegen het maar niks en blijven ze het liefste ver uit de buurt van absintalsem.

9. Polei

De polei is een paarse plant die uitstekend groeit in siertuinen en moestuin. Deze plant geeft een muntachtige geur af, waar vliegen niet van houden. De plant staat mooi in de tuin, met kleine paarse bloemen. 

Deze plant schrikt vliegen af, maar voor mensen heeft het nog een ander nut. Van de groene bladeren kan muntthee worden getrokken. Je slaat letterlijk twee vliegen in één klap door een polei plant in de tuin te planten.

10. Citroentijm

Deze plant schrikt zelf geen vliegen af, maar de geur die wordt geproduceerd wanneer de bladeren tegen elkaar aanwrijven werken als afweermiddel. De citroenachtige geur die uit de bladeren of stengels vrijkomen houden de vliegen op afstand. 

Zet wat citroentijm in huis, en snij of scheur regelmatig een blad of stengel open, en leg deze op een schaaltje. Een simpele manier om vliegen af te schrikken en op afstand te houden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Dumbell Oefeningen Om Je Schouders Te Trainen

De 10 Actrices Die De Meeste Oscars Ooit Hebben Gewonnen