Top 10 Oudste en Bekendste Bouwwerken Ter Wereld

In dit artikel vatten we de top 10 oudste en bekendste bouwwerken ter wereld samen! De meest oude bouwwerken zijn gevonden in Europa, en betreft voornamelijk grafheuvels en graftombes die ongeveer 6000 jaar geleden gebouwd zijn.

Om de ouderdom van een bouwwerk te bepalen wordt de speciale methode C14-datering gebruikt. Bij C14-datering wordt de hoeveelheid koolstof in een molecuul gemeten en kan worden bepaald hoe oud een voorwerp ongeveer is.

In dit artikel sommen we de top 10 oudste én bekendste bouwwerken ter wereld op, die vandaag de dag het meest iconisch zijn.

1. Petra – Jordanië

Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat in de klassieke oudheid leefde in het Midden-Oosten, en is gelegen in – hoe we het nu kennen – Jordanië. Petra stamt uit 450 v.Chr. en dankzij zijn bijzonder ontwerp en rijke historie vandaag te vinden op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De graftombe Al Khazneh is het bekendste bouwwerk van Petra. Met zijn bijzondere structuur, brede rotswand en intelligente ontwerp is dit 1 van de meest oude en bijzondere bouwwerken ter wereld. De graftempel werd gebouwd in 80 v.Chr. in opdracht van koning Aretas III.

Met zijn bijzondere voorgevel van ruim 40 meter hoog en 25 meter breed trekt dit bijzondere bouwwerk meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

2. Machu Picchu – Peru

Machu Picchu is een stedelijk bouwwerk van de Inca’s in Peru die de Spanjaarden nooit gevonden hebben, gebouwd rond het jaar 1440. Wist je dat Machu Picchu waarschijnlijk zo goed bewaard is gebleven aangezien de Spanjaarden, die Peru destijds koloniseerden, de stad nooit gevonden hebben?

De stad staat bekend om zijn ongebruikelijke plaats en is moeilijk te bereiken. Een van de redenen kan zijn dat het als geheim fort diende ter verdediging van de Inca’s. Ook is het mogelijk dat de stad diende als opslagplaats voor cacao bladeren.

Het bijzondere van de stad is dat er een zonnewijzer op het hoogste punt van de stad staat. Gesuggereerd wordt dat dit een astronomische klok betreft. Aangezien Machu Picchu zo’n bijzonder en oud bouwwerk is trekt de stad ongeveer 400.000 bezoekers per jaar!

3. Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods – Rusland

De Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods, ook bekend als de Balsiuskathedraal of de Pokrovkathedraal, is het bekendste bouwwerk van Rusland, gebouwd in 1555 en staat in de hoofdstad Moskou.

In de kathedraal bevinden zich meerdere kerken. De bekendste kerk bevatte de overblijfselen van de heilige Balisius. In de loop der jaren was het onderhevig aan beschadigen dankzij gevechten tussen gelovigen en groepen communisten en was het nodig de kathedraal meerdere malen te herstellen.

Vandaag de dag wordt de Balsiuskathedaal niet meer als kerk gebruikt, maar is het onderdeel van het Nationaal Historisch Museum.

4. Het Witte Huis – de Verenigde Staten

Het Witte Huis in Washington is het bekendste gebouw van Amerika en is de officiële woning van de president. Het is gebouwd in het jaar 1792. Het Oval Office is waarschijnlijk de bekendste ruimte in het Witte Huis, dit kantoor is de werkkamer van de president van de Verenigde Staten.

Het Witte Huis bestaat uit de volgende secties: West Wing, Executive Residence, East Wing en 2 grote tuinen, genaamd: Rose Garden en de Jacqueline Kennedy Garden. De Executive Residence is het oudste gedeelte van het gebouw. De tuinen rond het Witte Huis bestaan uit een oppervlak van 7,3 hectare en zijn grotendeels ingedeeld in 1935 door Frederick Law Olmsted Jr.

5. De Verboden Stad – China

Op nummer 6 staat een oud en bekend bouwwerk uit China: de Verboden Stad. Dit is een Chinees paleis in het centrum van Beijing en zijn bouw werd afgerond in 1422.

De verboden stad werd gebruikt tot ongeveer 1912 en was het paleis van waar uit de Ming- en de Qing-keizers hun rijk bestuurden. Er was strikte hirarchie, zo mochten alleen de leden van de keizerlijke familie de Verboden Stad betreden. Vandaag de dag trekt de Verboden Stad nog steeds een indrukwekkend bezoekersaantal van ongeveer 16 miljoen mensen per jaar!

6. Sydney Opera House – Australië

Het Sydney Opera House staat op nummer 6. Dit bekende bouwwerk is te vinden in de stad Sydney in Australië. De buitenkant van de Sydney Opera House bestaat uit miljoenen verschillende tegeltjes, ontworpen door de Deen Jorn Utzon.

De bouw van het Opera House startte in het jaar 1955 en nam 19 jaar in beslag. Het werd uiteindelijk in 1973 geopend door koningin Elizabeth II. Met een bijzonder ontwerp van meer dan 1 miljoen Zweedse tegeltjes en duizenden ruimtes biedt het Opera House plaats voor muziek, dans en theater. Wist je dat de grootste zaal de Concert Hall is met ongeveer 2.600 zitplaatsen?

7. Grote Piramide – Egypte

De Grote Piramide, soms ook wel de Piramide van Cheops genoemd – staat op nummer 7 van onze lijst! De piramide staat op het plateau van Gizeh en is met zijn hoogte van 140 meter en 2,3 miljoen stenen een hele imponerende verschijning in Egypte.

Wetenschappers vermoeden dat de piramide is gebouwd tussen 2551 en 2472 v.Chr. De Grote Piramide maakt deel uit van het Gizeh-complex. Dankzij de stabiele constructie is de piramide nog steeds in hele goede conditie.

8. Taj Mahal – India

Op nummer 8 van onze lijst staat de Taj Mahal, 58 meter hoog, 56 meter breed en gebouwd in het jaar 1648. Het is gemaakt in opdracht van keizer Shah Jahan (heerser van het destijds Mogolrijk in India) en duurde 16 jaar om te bouwen.

Kenmerkend aan de Taj Mahal zijn de grote, ronde koepels, de waterpartijen en de kleurvolle tuin. De Taj Mahal is gebouwd in mogolstijl en was destijds het meest geavanceerde bouwwerk van Azië. Vandaag de dag trekt het nog steeds ongeveer 7 miljoen bezoekers en is daarmee 1 van de populairste bouwwerken ter wereld!

9. Big Ben – Londen

De nummer 9 op de lijst is een oud en bekend bouwwerk in Londen: de Big Ben. De Big Ben is een toren van 96 meter hoog, met daarop een klok met een diameter van 7 meter, daterende uit het jaar 1857.

De toren zit vast aan het parlement van Engeland, ook wel het Westminster Palace genoemd, en luidt enkel het uur. De kwartieren worden door 4 kleinere klokken geluid.

Waar de naam Big Ben vandaan is niet iedereen het over eens. De toren zou vernoemd kunnen zijn naar de bekende boks held Ben Caunt. Hij vocht zijn laatste gevecht in 1857, en dat was precies het jaar waarin de Big Ben gebouwd werd.

10. Eiffeltoren – Frankrijk

Met zijn hoogte van 300 meter, 81 verdiepingen en het bouwjaar van 1887 staat de Eiffeltoren op nummer 10 van onze lijst. De toren bevindt zich in het 7e arrondissement op de linkeroever van de rivier de Seine, in de hoofdstad van Frankrijk: Parijs.

Jaarlijks wordt de Eiffeltoren door ongeveer 6 miljoen mensen bezocht. Het is daarmee het meest bezochte monument Europa. De Eiffeltoren is een wereldwijd bekend bouwwerk en misschien wel het meest herkenbare bouwwerk ter wereld.

Wist je dat de Eiffeltoren zo groot is dat het 7 jaar duurt, 60 ton verf en 23 schilders nodig zijn om de toren van verse verf te voorzien?

Tot slot

Zoals je kunt zien zijn er veel oude en bekende bouwwerken te vinden in verschillende delen van de wereld. Samenvattend hebben we de top 10 meest oudste en bekendste bouwwerken ter wereld samengevat:

  1. Petra – Jordanië
  2. Machu Picchu – Peru
  3. Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods – Rusland
  4. Het Witte Huis – de Verenigde Staten
  5. De Verboden Stad – China
  6. Sydney Opera House – Australië
  7. Grote Piramide – Egypte
  8. Taj Mahal – India
  9. Big Ben – Londen
  10. Eiffeltoren – Frankrijk

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Woestijnen Ter Wereld

Top 10 Grootste Sportscholen Van Nederland