Top 10 Nederlandse Merken Met De Meeste Merkwaarde

Nederland heeft natuurlijk een aantal bedrijven waar het zeer trots op kan zijn. Bedrijven die over de hele wereld groot zijn, en soms zelfs marktleider. Voor een klein landje doen we het aardig goed.

In dit lijstje vind je de 10 Nederlandse merken en bedrijven die de hoogste merkwaarde hebben. Dit is een samengestelde waarde die onder andere de koers, jaarlijkse winst en naamsbekendheid meeneemt. Het bedrag is uitgedrukt in Amerikaanse Dollars.

1. Shell

Bovenaan de lijst vinden we Shell, en dat is waarschijnlijk geen verrassing. Royal Dutch Shell is op heel veel vlakken de grootste van Nederland. Zo is het ook by far de grootste van de Amsterdamse Effecten Beurs. Qua merkwaarde ligt het bedrag net onder de 43 miljard dollar.

Even voor de goede orde, dat is 43.000 miljoen. Een astronomisch bedrag, en meer dan de nummers 2 t/m 5 bij elkaar opgeteld. Het oliebedrijf heeft het moeilijk in de coronacrisis doordat er minder wordt gereden en gevlogen.

Toch blijven investeerders vertrouwen houden. De omslag naar duurzame energie zal Shell goed moeten uitvoeren, om relevant te blijven. Tot nu toe zijn ze dat in ieder geval zeker. 

2. KPMG

KPMG heeft een waarde van ongeveer 13 miljard dollar. KPMG valt onder de zogenaamde Big Four. Dit zijn de 4 grootste accountancy bedrijven van de wereld. KPMG is een Nederlands-Engels bedrijf dat zijn hoofdkwartier in Amstelveen heeft.

Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 220.000 werknemers en een omzet van ongeveer 30 miljard dollar per jaar. Een hele grote speler, en iets waar we als Nederland trots op kunnen zijn

3. ING Group

ING is de eerste bank in dit lijstje. Met een merkwaarde van meer dan 10 miljard is ING zeker geen kleine speler. De Nederlandse ING bank is onderdeel van de ING Group. Dit moederbedrijf is actief over de hele wereld.

Een stuk minder werknemers dan KPMG, namelijk ongeveer 60.000. Met een omzet van van meer dan 20 miljard dollar doet het bedrijf het heel goed. ING staat in de top 30 van grootste banken van de hele wereld. 

4. Rabobank

Rabobank is met een merkwaarde van net iets onder de 7 miljard dollar ook geen kleine speler. De bank die origineel voor de Nederlandse boeren en agrarische sector was opgericht, heeft zijn stappen gemaakt en is wereldwijd actief.

De omzet is ongeveer 15 miljard dollar en er werken meer dan 35.000 mensen bij de andere oranje bank. De bank hoort bij een van de veiligste banken van de wereld, en dat is mede waarom Rabobank zo hoog staat in dit lijstje met merkwaarde.

5. Philips

Philips heft ook een merkwaarde van om en nabij de 7 miljard dollar, maar net iets lager dan Rabobank. Wereldwijd is Philips bekend voor zijn scheerapparatuur, en andere elektronica. Het bedrijf is opgericht in Eindhoven, en nog steeds de trotse sponsor van PSV (Philips Sport Vereniging).

De omzet van Philips is zelfs nog een stuk hoger dan die van ING en Rabobank, met ongeveer 30 miljard dollar. Ook het aantal werknemers is niet gering: meer dan 80.000. Je kunt Philips zowel kopen op de AEX als op de NYSE.

Ooit was Philips de grootste elektronica fabrikant van de wereld, maar die titel is het al een aantal jaren kwijt.

6. Heineken

Heineken, het bedrijf dat misschien wel het bekendste biertje van de wereld maakt. Het groene flesje is goed voor een merkwaarde van meer dan 6 miljard dollar. Er wordt zoveel Heineken per jaar gedronken, dat je bijna geen waarde meer hecht aan het getal.

Het is ongeveer 200 miljoen hectoliter. Dit zorgt voor een omzet van rond de 25 miljard dollar. Heineken vind je wereldwijd in bijna elke bar of cafe, dus het is niet zo gek dat de waarde zo hoog is.

7. Unilever

Unilever heeft een merkwaarde van ongeveer 3,8 miljard dollar. Dit Brits-Nederlandse bedrijf noemt zichzelf een onderneming die voedingsmiddelen en persoonlijke verzorgingsartikelen verkoopt. Kijk maar eens rond in de supermarkt, op ongeveer elk artikel dat je koopt valt wel een logo van Unilever te vinden.

Het hoofdkantoor bevond zich altijd in Rotterdam, maar is recentelijk overgeplaatst naar Londen, na een lange politieke strijd. De omzet van Unilever is bijna de grootste van dit hele rijtje; ongeveer 55 miljard dollar.

8. ABN AMRO

ABN Amro bestaat nog niet zo lang, aangezien het tijdens de kredietcrisis is ontstaan uit een samenvoeging van ABN en Fortis. Tegenwoordig is het merk ABN Amro ongeveer 3,7 miljard dollar waard.

De bank heeft zijn hoofdkantoor nog steeds in Amsterdam staan. Als Nederlandse burger zijn we voor 57% eigenaar van deze bank. Dit belang wordt afgebouwd sinds het einde van de kredietcrisis. 

9. Randstad

Randstad is een uitzendbedrijf. Een van de grootste van de wereld. Het merk Randstad is 3,3 miljard dollar waard. Wereldwijd is Randstad in tientallen landen actief, en het heeft meer dan 35.000 mensen in dienst.

Hier komen uiteraard de uitzendkrachten nog bovenop. Een waardevol bedrijf dat al jarenlang zeer winstgevend is. 

10. Spar

Spar sluit het lijstje af. Je wist misschien niet dat Spar een Nederlands bedrijf was, maar dat is het zeker. Het merk Spar is ongeveer 3 miljard dollar waard.

Het hoofdkantoor vind je in Amsterdam en vestigingen van de supermarkt vind je door heel Europa. Er zijn zelfs een aantal winkels van de Spar te vinden in China. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Landen Met De Meeste Corona Besmettingen

Top 10 Beste 90’s Hits