Top 10 Mooiste Zoetwatervissen Voor in het Aquarium

Hoe fijn is het om thuis naar een prachtig aquarium vol met zoetwatervissen te kijken? Met meer dan 9 miljoen tropische aquarium vissen in Nederland zijn vissen de populairste huisdieren onder Nederlanders.

Voordat je kiest voor het houden van zoetwatervissen, is het belangrijk jezelf de volgende vragen te stellen over jouw zoetwatervissen avontuur: Voor wat voor soort vissen kies ik? Wat voor soort aquarium wil ik? Wat is mijn budget? En hoeveel tijd wil ik aan het voeden en onderhouden besteden?

Allemaal belangrijke vragen waarop de antwoorden per vis en aquarium verschillen. Om je tijdens het beantwoorden van deze vragen wat op weg te helpen, sommen we in dit artikel de top 10 mooiste zoetwatervissen voor in het aquarium voor jou op.

1. Discus

Op nummer 1 staan de prachtig gekleurde Discus vissen. Discusvissen zwemmen graag in een grote school en zorgen voor een prachtig kleurpalet in een aquarium. Het is dan ook niet voor niets dat dit een van de meest populaire aquarium vissen is!

Het houden en broeden van Kweekvissen is niet gemakkelijk omdat het een precieze temperatuur van tussen de 29 en 31 graden Celsius vereist en pH tussen de 5,5 en 6,5. Het is paring ritueel van de Discusvissen is echter wel een heel bijzonder proces. Zo worden de baby Discusvissen gevoed met de afpellende huid van hun ouders.

Er zijn 2 soorten Discusvissen, namelijk de Symphysodon Discus en Symphysodun Aequifasciata met allebei kleine verschillen in kleuren en maten. De maximale grootte van een Discusvis is ongeveer 15 centimeter en je hebt dan ook een aquarium van minimaal 150 centimeter nodig om Discusvissen genoeg ruimte te geven.

Zoals je kunt zien zijn er veel bijzondere tropische zoetwatervissen in veel verschillende kleuren en maten. Dankzij hun specifieke vereisten met betrekking tot de kwaliteit van het water is het niet makkelijk om mooie zoetwatervissen te houden. Maar waar een wil is, is een weg en als jij een passie voor vissen hebt is het zeker aan te raden een van deze bijzondere vissen te houden!

2. Killivissen

De nummer 2 van de lijst top 10 mooiste zoetwatervissen voor in het aquarium zijn de bijzondere, prachtig uitziende Killivissen met oorsprong in Zuid-Afrika, Zuid-Europa en Zuidoost-Azië. De Killivissen bestaan uit meerdere soorten zoals de Funulidae, Profundulidae en Rivulidae, allemaal in verschillende kleuren en maten van 2 tot 22 centimeter.

De Killivissen staan bekend om hun speciale paringsritueel. Het mannetje beweegt met hun staart eerst het losse zand omhoog, waarna het vrouwtje dan het eitje kan leggen en het mannetje het eitje kan bevruchten. De ouders overleven het paringsritueel vervolgens niet maar de eieren komen wel uit binnen een paar dagen.

3. Betta

Op nummer 3 van onze lijst staat de tropische vis genaamd Betta wat familie is van de Goerami vis en meerdere verschillende soorten kent. Betta vissen zijn extreem populair onder aquarium houders dankzij hun prachtige felle kleuren en lange vinnen.

Houdt er rekening mee dat het mannetjes gescheiden moeten worden aangezien ze agressief kunnen worden tegenover elkaar.

Mannetjes en vrouwtjes worden beide maximaal ongeveer 7 centimeter lang en mannelijke Betta vissen zijn te herkennen aan hun ietwat langere vinnen en fellere kleuren.

4. Ramirezi

De tropische Ramirezi vis – ook wel Antennebaarsje genoemd – behoort tot het Cichliden vis rassensoort en staat op nummer 4 van onze lijst. Met zijn prachtige blauwe op kleurende huid straalt hij in het aquarium en is het een populaire vis onder aquarium houders.

De Ramirezi kent zijn oorsprong uit de zee bij de kust voor Venezuela en Colombia en is een relatief kleine vis waarbij een mannetje maximaal 7 centimeter wordt en een vrouwtje maximaal 6 centimeter.

Wist je dat in andere landen de Ramirezi dankzij zijn felle kleuren ook wel vlinder cichlide wordt genoemd?

5. Endler Guppy

De Endler Guppy wordt ook wel Poecilia Wingei genoemd en staat op nummer 5 van onze lijst. Met zijn prachtige felle kleurenpatroon is het een zeer populaire vis in aquaria. De Endler Guppy leefgebied is in de zee ten noorden van Venezuela.

De Endler Guppy heeft een bijzondere kleurenpatroon maar is niet groot. Zo worden mannelijke Endler Guppies 2 tot 3 centimeter groot en vrouwtjes iets groter met een totale lengte van 4 tot 5 centimeter.

6. Regenboogvis

De regenboogvis staat met zijn mooie zilveren oranje kleurenpatroon op nummer 6 van de lijst. De regenboogvis kent zijn oorsprong in oostelijk Australië, Nieuw-Guinea en in de Zuidoost-Azië.

De regenboogvis houdt er niet van om alleen te zijn en zwemt het liefst in een school van 8 tot 12 vissen. Wist je dat er meer dan 8 verschillende geslachten en soorten regenboogvissen zijn?

7. Goerami

De nummer 7 van onze lijst is de populaire Goerami vis, met oorsprong uit Afrika en Zuidoost-Azië. Wist je dat er meer dan 20 soorten Goerami vissen zijn? De kleuren van de Goerami kunnen per soort sterk verschillen. Ook kunnen de afmetingen van de Goerami flink uiteenlopen, met de kleinste Goerami vis van 5 centimeter en grootste 15 centimeter.

Goerami soorten onderling succesvol gemengd laten leven kan alleen wanneer de eigenaar over voldoende kennis beschikt. Dat komt omdat je het mengen moet baseren op hun leefgebied en gedrag. Sommige Goerami vissen vinden het prettig in de bodem te zwemmen, terwijl andere Goerami vissen liever bovenin je aquarium vertoeven.

Goerami vissen kunnen best een beetje schuw zijn. De vissen kunnen daarom gemengd worden met andere soorten vissen zolang deze vissen niet té actief en snel zijn. De Goerami vissen vinden het ook fijn om voldoende schuilplekken te hebben zoals planten en stenen.

8. Malawi Cichliden

Op nummer 8 van onze lijst staan de kleurrijke vissen genaamd de Malawi Cichliden. De Malawi Cichliden zijn op te delen in 3 types, namelijk de Mbuna, Keizerbaarzen en Utaka gebaseerd op hun afkomst.

De inrichting van je aquarium voor de Malawi Cichliden is eenvoudig aangezien je niet veel planten nodig hebt en volstaat met bodem zand en een groot aquarium. Wist je dat de Malawi Cichliden ervan houden om planten te eten?

9. Guppy

De officiële naam van de Guppy is Poecilia Reticulata en staat op nummer 9 van onze lijst. Een mannelijke guppy is iets kleiner dan een vrouwelijke guppy maar heeft een fraaier kleurenpatroon.

Een andere bijnaam voor de guppy is het miljoenen visje. Hij heeft deze naam te danken aan het gemak waar hij zich mee kan voortplanten. Wist je dat een guppy zich soms wel tot 100 keer kan voortplanten?

10. Flower horn

Een bijzondere vis, genaamd de Flower horn, voert onze lijst van de 10 mooiste aquarium zoetwatervissen aan. De Flower horn heet ook wel Amphilophus in Latijns en is een kleurrijke vis waarbij mannetjes vaak een unieke bol op het hoofd hebben. De Flower horn heeft zijn naam te danken aan zijn kleurrijke patronen wat de vis op een bloem doet lijken.

De mannelijke versie van de Flower horn groeit uit tot gemiddeld 33 cm waarbij het vrouwtje gemiddeld 28 cm wordt. Je kunt de Flower horn het beste gescheiden houden van andere vissen, aangezien de Flower horn zeer territoriaal is.

We zullen nu nog nogmaals de top 10 mooiste zoetwatervissen voor jullie op een rijtje zetten:

1. Discus

2. Killivissen

3. Betta

4. Ramirezi

5. Endler Guppy

6. Regenboogvis

7. Goerami

8. Malawi Cichliden

9. Guppy

10. Flower horn

Wat vond je van dit artikel?

Top 19 Mooiste Duikbestemmingen van Europa

Top 10 Leukste Dierentuinen van België