Top 10 Mooiste Wandelroutes Van Brabant

Het Noord-Brabantse landschap is een combinatie van Hollandse weiden, rustgevende bossen en kronkelende riviertjes waardoor de mooiste wandelroutes in Brabant niet gemist mogen worden. De mensen in Brabant zijn zeer gastvrij, en na het wandelen is een bezoekje aan een terrasje of leuk restaurantje dan ook echt aan de raden. 

De mooiste wandelroutes voeren je langs eeuwenoude steden, en prachtige natuurgebieden met een unieke flora en fauna. Van de Brabantse Wal tot Sint Anthonis en via De Peel, de Kempen en de Meierij tot aan de Loonse en Drunense Duinen. In Brabant heb je aan prachtige wandelroutes geen tekort. Dit zijn de top 10 mooiste wandelroutes in Brabant. 

1. De Biesbosch

In de Biesbosch komen water en land al eeuwenlang samen. De mooie wandelroutes die door het Biesbosch lopen kun je het beste verkennen met het Biesbosch Museumeiland als start en eindpunt. Vanuit hier kun je kiezen uit routes van een uurtje, tot grotere wandelingen van 15 tot 20 kilometer. 

De Biesbosch is één van de mooiste plekjes van Europa. Hier leeft de natuur, het water en het land in harmonie met elkaar. Het resultaat is een uniek natuurgebied, waar de wilgen tussen de kreken staan en de vogels nestjes maken. Als er een wandelroute is die je echt niet mag missen in Brabant, dan is het een wandeling door de Biesbosch. 

2. De heide in Someren

De Lieropse Heide en de Strabrechtse Heide creëren tezamen het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord­-Brabant. Een wandeling over de Heide in Someren is 14 kilometer lang, en een perfecte manier om de uitgestrekte natuur van Brabant te ontdekken. 

Dit gebied is eeuwenlang hetzelfde gebleven, en geeft een kijkje in hoe het landschap er honderden jaren geleden uit zag. Dat hier al lang geleden mensen woonden is bekend, wat het Grafven laat zien. De heide is een compleet ecosysteem, waar planten en dieren samen leven en ervoor zorgen dat deze prachtige heide ieder jaar weer in bloei komt te staan en barst van het leven.

3. Loonse en Drunense Duinen

Beeld: Wikimedia / G.Lanting

Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Het hele park lijkt een beetje op een woeste Sahara met bomen. Dit prachtige Nationaal park is de moeite waard om te bezoeken en een uitstekend wandelgebied. Waar je in veel parken op de paden moet blijven, mag je hier grote delen helemaal zelfstandig ontdekken. 

Door de duinen lopen verschillende wandelroutes. Met routes 5 kilometer over verharde wegen tot wandelingen door de duinen en het zand van 15 kilometer. Perfect voor beginnende en gevorderde wandelaars.

4. Loon op Zand

De wandelroute Huis Ter Heide begint in Loon op Zand en is ongeveer 16 kilometer lang. Deze unieke route loopt over grotendeels onverharde wegen en voert je langs een aantal vennen, en een stukje van de Loonse en Drunense Duinen.

Dit is een veelzijdige wandelroute, waar je in een paar uur de diversiteit van de natuur in Brabant leert kennen. Bij het natuurgebied Huis Ter Heide, loop je bovendien kans op een aantal Schotse runderen tegen te komen.

5. Landgoed Gorp en Roovert

Beeld: Wikimedia / Erwin Beekveld

Een 9 kilometer lange wandeling over landgoed Gorp en Roovert brengt je door naaldbossen, loofbossen, langs riviertjes en weilanden. Het start- en eindpunt van deze route is bij Natuurpoort de Roovertsche Leij, waar je achteraf kunt neerstrijken op het terras.

De wandelroute door Gorp en Roovert is zeker in de zomer een aanrader, wanneer de natuur in bloei staat. Op een mooie dag is dit één van de mooiste wandelroutes in Brabant, die niet al te druk bezocht is.

6. De Moerputten

Beeld: Wikimedia / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Moerputten ligt bij Overlaat, net onder Den Bosch. Dit is een mooi natuur- en wandelgebied met niet al te lange routes. Je kunt kiezen uit het 2 kilometer lange Halve Zolenpad en de 5 kilometer lange Bruggenroute. Dit zorgt ervoor dat deze wandelroutes ideaal zijn voor families met kinderen of wat oudere personen.

De Moerputten is een prachtig natuurgebied vol met vogels, vlinders, en unieke planten. Je mag hier niet van het pad af, want het is een kwetsbaar natuurgebied. Tijdens de wandeling mag je ook over een oude spoorbrug wandelen, een perfecte plek voor een paar mooie foto’s.

7. De Brabantse Vennen

Beeld: Wikimedia / MartinStevens

De Brabantse Vennen heeft een mooie wandelroute die je dwars door een oerlandschap voert. Je komt langs de oude vennen, die nooit helemaal droog staan. Het resultaat is een speling tussen het land en het water.

De wandelingen in de Brabantse Vennen voeren je langs moerasgebieden, afgewisseld met mooie heiden en weiden met dieren. Onderweg kun je onder andere het Nederlands Steendrukmuseum vinden, of even stoppen bij een heerlijk cafeetje voor een drankje.

8. Ravenstein

Beeld: Wikimedia / Michielverbeek

Waar veel wandelroutes door mooie natuurgebieden lopen en grote bossen, zijn er ook stadswandelroutes die de moeite waard zijn in Brabant. Wil je er even een paar uurtjes tussenuit, en een oude vestingstad ontdekken, ga dan richting Ravenstein. 

Ravenstein is een echt vestingstadje, maar beslaat maar een paar straatblokken. Je kunt in en rondom het stadje een prachtige wandeling maken. Je komt door een paar mooie tuinen, langs eeuwenoude bossen en bewandelt de straten waar al honderden jaren mensen doorheen lopen. Ravenstein staat bol van historische bouwwerken en geschiedenis.

9. De Meierij

De prachtige wandelroute in de Meierij, een natuurgebied ten zuiden van van ‘s-Hertogenbosch, heeft prachtige landschappen en loopt dwars door een paar mooie landerijen. Er lopen een aantal wandelroutes door de Meierij, maar de mooiste route begint bij Café De Oude Ketting in Boxtel en is ongeveer 17 kilometer lang.

Je komt langs weides, oude landgoederen, maar ook langs een aantal mooie parkjes die zijn ontworpen volgens de typisch oude Engelse landschapsstijl. De Meierij is een aanrader voor iedereen die een prachtige, gevarieerde wandeling zoekt. 

10. De Mortelen

De Mortelen is een uniek stukje natuur in de nabije omgeving van Oirschot. Je kunt deze wandeling beginnen bij herberg De Schutskuil, en is 10 kilometer lang. De wandelroute voert je langs een coulisselandschap. Tijdens de route kom je de mooiste weilanden, bossen, bomenrijen, akkers, sloten en houtwallen tegen.

Het natuurgebied in De Mortelen, heeft talloze schilderachtige momenten, en een aantal zeer unieke planten. Fotografen kunnen hun hart ophalen tussen zeldzame planten zoals de Spaanse Ruiter.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Voorkomende Soorten Zeilboten

Top 10 Leukste Familiecampings Van Nederland