Treinstations zijn in de regel niet de meest gezellige plekken. Mensen rennen er doorheen om op tijd hun (volgende) trein te kunnen halen, of verlaten het station zo snel mogelijk om naar hun uiteindelijke eindbestemming te gaan.
Toch zijn er ook een paar treinstations in de wereld, die weliswaar nog steeds hun ongezellige functie hebben, maar daarentegen ook schitterende architectonische hoogstandjes blijken te zijn.
Kortom, stationsgebouwen waar het voor, tijdens of na je reis meer dan de moeite waard is om even op je gemak alle pracht en praal om je heen in je op te nemen.
Inhoudsopgave
- 1. Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai, India
- 2. Estacion de Madrid Atocha, Madrid, Spanje
- 3. Grand Central Station, New York, Verenigde Staten
- 4. ‘End of the World’ Station, Ushuaia, Argentinië
- 5. Hauptbahnhof, Berlijn, Duitsland
- 6. São Bento Station, Porto, Portugal
- 7. Kanazawa Station, Kanazawa, Japan
- 8. Antwerpen-Centraal Station, Antwerpen, België
- 9. King’s Cross Railway Station, Londen, Groot-Brittannië
- 10. Dunedin Train Station, Dunedin, Nieuw-Zeeland
1. Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai, India

Dit uit 1888 stammende gebouw heeft een ronduit unieke vormgeving. Het bundelt namelijk traditionele Indiase en Victoriaanse bouwstijlen met elkaar. Dit is vooral te danken aan het feit dat een Britse architect dit station in de 19de eeuw ontwierp.
Dat was in de periode dat India nog een kolonie in het Britse rijk was. Vanwege deze unieke vormgeving is het gebouw een van de weinige treinstations ter wereld dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Elke dag maken zo’n 3 miljoen reizigers gebruik van de Chhatrapati Shivaji Terminus, waarmee het ook meteen een van de allerdrukste treinstations ter wereld is.
2. Estacion de Madrid Atocha, Madrid, Spanje

De ontwerper van dit Spaanse treinstation heeft er alles aan gedaan om je het gevoel te geven dat je je NIET in een saaie stationshal bevindt. Het hele complex staat namelijk vol met tropische bloemen, bomen en planten.
Als je goed oplet kun je zelfs heuse schildpadden tussen al dat groen ontdekken. Met zoveel natuur om je heen krijg je bijna het gevoel dat je middenin de jungle op je trein staat te wachten.
Dit treinstation is overigens ook meteen het grootste van Madrid, dat in het jaar 1851 voor het eerst haar deuren opende.
3. Grand Central Station, New York, Verenigde Staten

Zelfs als je nog nooit in New York geweest bent is de kans groot dat je dit station al kent. Het gebouw was door de jaren heen namelijk geregeld het decor in tal van Amerikaanse speelfilms en tv-series.
Mede om deze reden is het station een geliefde toeristische trekpleister. Het station werd in 1913 voor het publiek geopend en is vooral herkenbaar aan de jugendstil-bouwstijl en de prachtige decoraties.
Groot is het overigens ook, want de treinen op dit station arriveren en vertrekken op een van de maar liefst 44 verschillende perrons.
4. ‘End of the World’ Station, Ushuaia, Argentinië

Dit pittoresk uitziende stationnetje dankt z’n naam aan het feit dat het het eindpunt is van de meest zuidelijk gelegen spoorlijn ter wereld. In het verleden werd deze treinverbinding gebruikt voor het transport van voedsel, hout en andere benodigdheden voor de gevangenis van Ushuaia.
Tegenwoordig hebben de spoorlijn en het eindstation eigenlijk alleen nog maar een toeristisch doel. Passagiers kunnen plaatsnemen in klassieke wagons, die door een oude stoomlocomotief worden voortgetrokken.
Tijdens de toeristische treinreis naar Ushuaia maken ze kennis met de vele verschillende aspecten van de Argentijnse provincie Tierra del Fuego.
5. Hauptbahnhof, Berlijn, Duitsland

Nadat Berlijn in de jaren ‘90 weer de hoofdstad van het herenigde Duitsland was geworden, vond men het ook tijd om er een nieuw, modern stationsgebouw neer te zetten. De huidige Hauptbahnhof werd in 2006 opgeleverd en blinkt letterlijk en figuurlijk uit vanwege zijn constructie, die voor het overgrote deel uit glas en staal bestaat.
In het imposant grote gebouw passeren dagelijks ongeveer 1.800 treinen elkaar op twee verschillende niveaus. Met zoveel treinverkeer is ook het aantal passagiers dat gedurende de dag in dit stationsgebouw te vinden is natuurlijk enorm groot. Naar schatting zijn dat er namelijk zo’n 350.000 per dag.
6. São Bento Station, Porto, Portugal

Als je dit in 1896 geopende stationsgebouw aan de buitenkant bekijkt, dan kunnen we ons goed voorstellen dat je je afvraagt waarom het een plekje in deze top 10 heeft gekregen. Echt bijzonder ziet het er namelijk niet uit. Maar als je er eenmaal binnenstapt wordt het je meteen duidelijk.
Los van het feit dat de charme van het einde van de 19de eeuw in dit station goed bewaard is gebleven, tref je er ook een bijzondere betegeling in aan. De Portugezen noemen deze techniek azulejos en het heeft veel weg van het Delfts blauw dat we in Nederland kennen.
De beschilderde tegels in dit drukke Portugese treinstation vormen gezamenlijk als het ware een indrukwekkende permanente tentoonstelling van taferelen waarop historische gebeurtenissen uit het noorden van Portugal te zien zijn.
7. Kanazawa Station, Kanazawa, Japan

Dit futuristisch uitziende treinstation vind je in de Japanse provincie Ishikawa. Het gebouw is veel meer dan alleen maar een treinstation. Het herbergt namelijk ook een compleet winkelcentrum. Handig als je voor of na je reis nog even wat inkopen wilt doen.
Bijzondere kenmerken van het Kanazawa Station zijn het grote glazen dak en het feit dat het station verhoogd is. De Tsuzumi Poort, die in 2005 werd gebouwd, is tenslotte de opvallende blikvanger in de omgeving, die de toegangspoort tot het stationsgebied is.
8. Antwerpen-Centraal Station, Antwerpen, België

Het Centraal Station van Antwerpen is zonder meer een van de meest toonaangevende historische gebouwen van deze Belgische stad.
Het valt vooral op dankzij z’n enorme glazen koepel, die ervoor zorgt dat er volop daglicht naar binnen kan schijnen, terwijl stationsbezoekers er op regenachtige momenten aangenaam droog kunnen vertoeven.
Het markante gebouw is daarnaast van acht torentjes voorzien. Zes daarvan werden in 1950 vernield. Uiteindelijk zou het nog tot 2009 duren voordat al deze vernielingen hersteld waren en het gebouw in de oorspronkelijke staat terug was gebracht.
9. King’s Cross Railway Station, Londen, Groot-Brittannië

Dit Londense treinstation is een perfect voorbeeld van een manier waarop oude en nieuwe architectuur elkaar op prachtige wijze kunnen versterken. Het moderne, immense, ‘gevlochten’ metalen dak van dit station leunt namelijk als het ware tegen de oude huisjes op de achtergrond aan.
Dit ontwerp ontstond op de tekentafel van architect Lewis Cubitt. Voor fans van Harry Potter is King’s Cross Railway Station overigens bekend terrein. In de verhalen van deze tovenaarsleerling is dit namelijk het vertrekstation van de Zweinsteinexpres.
10. Dunedin Train Station, Dunedin, Nieuw-Zeeland

Dunedin is na Christchurch de tweede grote stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dat was niet altijd zo. In de 19de eeuw was het namelijk juist Dunedin dat Christchurch de loef afstak. Dat had ook tot gevolg dat veel mensen van en naar deze stad reisden.
Niet alleen met paard en wagen, maar ook vooral met de trein. Hierdoor werd het plaatselijke station jarenlang het drukst bezochte van het land. Om die drukte in goede banen te kunnen leiden werd er in 1903 gestart met de bouw van dit station.
In 1906 werd het voor het eerst officieel in gebruik genomen. Vanwege de prachtige klassieke architectuur is dit treinstation vandaag de dag het meest gefotografeerde gebouw van Nieuw-Zeeland.