Top 10 Mooiste Treinreizen Van Nederland

De trein is een fantastische manier om Nederland te ontdekken. Met een zeer dicht spoorwegennetwerk en treinen die vaak tot wel vier tot zes keer per uur voorbij denderen ben je binnen no time aan de andere kant van het land.

Maar Nederland is ook een mooi land om door te treinen. Iedereen spreekt over idyllische landschappen in het buitenland maar hieronder zie je hoe mooi het in Nederland kan zijn. Dit zijn de 10 mooiste treinreizen van Nederland.

1 Almere – Lelystad

Verreweg de mooiste rit die je per trein kan maken is in de jongste provincie van het land, het door Cornelis Lely ontworpen Flevoland. Alhoewel de steden zelf niet bekend staan om hun uiterlijke schoon en spraakmakende architectuur kom je onderweg langs misschien wel het meest bijzondere natuurgebied dat Nederland rijk is.

De ‘Oostvaardersplassen’. Dit grote reservaat wordt bevolkt door bijzondere diersoorten zoals de aalscholver, Europese bever en de Europese visarend. Tevens zijn er veel grote grazers aanwezig zoals edelherten, Heckrunderen, konikpaarden en reeën. Vanuit de trein heb je het beste zicht op al het natuurschoon dat je onderweg tegen kan komen.

2. Haarlem – Zandvoort

Het strandlijntje duurt maar iets langer dan de rit van Weesp naar Bussum maar is door iedere treinliefhebber gekend. Het station van Zandvoort is namelijk het enige treinstation dat direct aan het strand ligt en waar je arriveert na een prachtige rit tussen de duinen en bossen.

Veel vroeger liep de lijn door tot aan Maastricht, waardoor ook wel gekscherend werd gezegd dat men in Maastricht het weer aan de kust kon bepalen aan de hand van de hoeveelheid zand in de coupes.

3. Maastricht – Kerkrade

Direct nadien volgt de lijn van Maastricht naar Kerkrade. Alhoewel Nederland dus als vlak land bekend staat is het uiterste zuidoosten redelijk heuvelachtig en de Heuvellandlijn tussen Maastricht en Kerkrade neemt je in een half uur tijd mee door het adembenemende landschap.

Kort na het verlaten van Maastricht zie je een paar schitterende kastelen en alle dorpen onderweg zijn het waard om uit te stappen en te genieten van een wandeling of misschien zelfs een bourgondische maaltijd in één van de vele kleine restaurants.

4. Utrecht – Maastricht

Geen route in deze lijst die zo lang is als de route van Utrecht CS naar het Limburgse Maastricht, dat ook bekend staat als de parel van het zuiden. De reis begint met het fraaie gedeelte in het rivierenland tussen Utrecht en Den Bosch.

Hier kruis je de belangrijkste rivieren van het land en is vlak als een keurig biljartlaken. Het verschilt in alle opzichten van het bijna buitenlands aandoende Limburg waar je langs pittoreske dorpjes en steden in een vloeiende combinatie van heuvels en dalen reist.

5. Haarlem – Leiden

De rit tussen Leiden en Haarlem is met name in het voorjaar meer dan de moeite waard. Dit omdat de trein je rechtstreeks door de bollenstreek voert, die voor vele schilders en artiesten als inspiratie gediend heeft.

Door alle verschillende kleuren aan natuurlijk tulpen maar ook narcissen, krokussen en hyacinten trekt er een waar schilderwerk aan je voorbij. Reis je in de periode van half maart tot half mei, stop dan zeker even in Lisse om het wereldberoemde bloemenpark De Keukenhof te bezoeken.

6. Weesp – Bussum

Beeld: Flickr / Eric de Redelijkheid

De kortste rit in de gehele lijst duurt slechts zeven minuten en brengt je van station Weesp naar station Naarden-Bussum. Bijna de volledige tijd rijd je door het oudste natuurreservaat van Nederland : Het Naardermeer.

Dit meer is in de 17e eeuw voor een groot gedeelte drooggelegd maar door de oplopende kosten is het project nooit volledig voltooid geweest. Hierdoor werd het een belangrijke broedplaats voor talrijke zoogdieren en vogelsoorten. De overheid had in de vroege 20e eeuw plannen hier een vuilstort van te maken maar door het op te kopen wisten natuurbeschermers hier een stokje voor te steken.

Nog altijd is het slechts beperkt toegankelijk maar met de trein reis je er dwars doorheen. Het eindstation wordt gedeeld door de steden Bussum en Naarden, waarvan de laatste een belangrijke vestingstad was en de versterkte stadswallen nog altijd aanwezig zijn.

7. Leeuwarden – Stavoren

Zelfs voor de leden van de Friese Elfstedenvereniging is het lang niet zeker dat ze ooit de Elfstedentocht zullen rijden. Zeker niet met het klimaat dat opwarmt. Als treinpassagier kan je in ieder geval al een heel eind op weg komen.

Op de lijn van Leeuwarden naar Stavoren kom je maar liefst in zes van de elf steden waarvan een aantal bekend staan als mogelijk de mooiste van Nederland, zoals bijvoorbeeld Hindeloopen en Sneek.

En omdat je dit in de milieuvriendelijke trein doet is er meer kans dat de Nederlandse schaatstoppers nog eens echt door het Friese landschap mogen schaatsen en klunen.

8. Utrecht – Amsterdam

Beeld: Wikimedia / Arnoldius

Voor de meeste mensen zal de rit tussen twee van Nederlands’ grootste steden niet direct in gedachte komen als één van de mooiste. Toch is de rust die je langs de wateren van het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJ vindt erg verfrissend, en dit midden in de drukste regio van Nederland.

Onderweg passeer je voorts nog het prachtige en al in 1275 gebouwde kasteel Nijenrode. En met Amsterdam als eindpunt ben je direct in de meest diverse stad van Nederland waar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat altijd wat te doen is.

9. Vlissingen – Bergen op Zoom

Eén van de weinige sporen in Zeeland is direct ook de moeite waard. Van Vlissingen passeer je knusse kustplaatsjes die bekend staan om hun vis- en mosselculturen. Middelburg, Arnemuiden, Yerseke en Krabbendijke zijn allemaal schitterende plaatsjes met rijke historie.

Het laatste stukje van het traject ga je over de provinciegrens en eindig je in het bourgondische Bergen op Zoom.

10. Haarlem – Hoorn

Beeld: Wikimedia / Henk Monster

We beginnen onze reis in Haarlem. Een stad die we zonder gelijk te veel te verklappen nog wel vaker tegenkomen in deze lijst. Hoorn ligt in West-Friesland aan het IJsselmeer. De mooiste route gaat via de kust.

Je passeert prachtige duingebieden afwisselend met een gevarieerd en oer-Hollands polderlandschap. Deze route duurt twintig minuten langer dan de snelste route maar is qua zicht zeer zeker de moeite waard.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Stadhuizen Van Nederland

Top 10 Beste K-Pop Bands