Top 10 Mooiste Steden Van Polen

Polen is een land met een rijke culturele geschiedenis. Veel van de historische stadscentra staan op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Naast het cultuursnuiven, is een groot aanbod voor toeristen die graag willen uitgaan of graag in een luxe strand resort verblijven. Overal waar je komt, zie je de donkere kant van de geschiedenis van Polen, dit contrast maakt een bezoek aan de onderstaande steden erg interessant.

De mooiste stad van Polen is Krakau. Met een uitgebreid uitgaansgebied waar talloze studenten zijn te vinden, maar ook gigantisch veel culturele bezienswaardigheden, is er voor ieder genoeg te doen in de, op Warschau na, grootste stad van Polen.

1. Krakau

De op een na grootste stad van Polen is bijna de enige stad die zonder schade de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen. Het centrum van de ‘Florence van Polen’ staat ook geregistreerd bij Unesco. Zowel op de Werelderfgoedlijst, maar ook als Stad van Literatuur. Krakau heeft een bruisend uitgaansgebied, maar zoals veel steden in Polen ook veel Dark Tourism.

Van de grafheuvels tot de monumenten in nagedachtenis van de uitroeiing van bijna alle Joden in het midden van de vorige eeuw. Ook Krakau is een studentenstad, de meeste van deze studenten kan je vinden in de bekende Kelderbars door de stad.

2. Toruń

De stad is opgericht in de tijd van de Teutoonse Orde, ofwel de Duitse Orde. Deze militaire monniken hielden op dat moment een kruistocht door Oost-Europa om het christendom te verspreiden. De binnenstad van Toruń staat sinds 1987 al op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De welvarende Hanzehaven heeft lange tijd gediend als één van de belangrijkste handel en cultuurcentra van dit deel van Europa. Van oude bunkers naar gekleurde fonteinen tot een monument van een ezel, er is genoeg te doen in de nummer 2 van deze top 10 van de mooiste steden van Polen.

3. Łódź

Elk jaar in mei is in Łódź het festival met de naam Dialoog van de vier culturen. In het verleden had de stad een gemengde bevolking met een Joodse, Duitse, Russische en Poolse bevolking.

Vanzelfsprekend is dit veranderd sinds de Tweede Wereldoorlog. Het festival en de grootste Joodse kerkhof van Europa zorgen ervoor dat de duistere historie van deze stad niet wordt vergeten. Alleen de grote oude villa’s verspreid over de stad maken een bezoek aan deze stad het al waard.

4. Poznan

Als een van de oudste steden van polen was het in de 10e eeuw ook het belangrijkste centrum van de gloednieuwe Poolse staat. De kleurrijke stad heeft geen tekort aan bars, restaurants en bistro’s. Hier vind je veel studenten, er zijn dan ook 28 hogescholen in Poznan.

Iets voor 12 uur in de middag zie je veel toeristen naar boven kijken voor het raadhuis. Klokslag 12 uur komen er 2 geiten van tin het oude raadhuis uit en geven elkaar 12 kopstoten.

5. Wrocław

De Culturele Hoofdstad van Europa in 2016 wordt ook wel het Venetië van Polen genoemd vanwege het grote aantal eilandjes op de rivier de Oder. Het historische Marktplein Rynek, heeft ontzettend veel cafés, kraampjes en allerlei andere leuke plaatsen om even te gaan zitten met een drankje en om wat te eten.

Vergeet geen slotje te hangen aan de brug samen met je partner, als je nog een plekje kan vinden. Door de hele stad staan er kabouters, meer dan 160.

6. Gdynia

Het oude vissersdorp uit de 13e eeuw heeft de belangrijkste passagiershaven van de Tri-City. Ook is het de thuishaven van de Poolse Marine. Naast het toerisme is heeft de stad veel industriële export, voornamelijk van suiker, kolen en hout.

De schepen met de maximale grootte om in de Baltische zee te kunnen varen, kunnen terecht is Nauta, het reparatie dok van de stad. Het is de enige aan de Baltische zee die schepen van langer dan 300 meter aan kan.

7. Warschau

Als je een foto ziet van Warschau vanaf de zuidkant van de Vistula Rivier geloof je bijna niet dat het dezelfde stad is als het de Old Town van Warschau. Het moderne centrum heeft luxueuze wolkenkrabbers, een flink contrast tegen de klassieke rode daken van Old Town.

In de 2e wereldoorlog is zo’n 85% van het oude centrum bewust vernietigd door de Nazi’s, al hebben de bewoners van de stad hier weer een groot deel van opgebouwd.

8. Sopot

De tweede stad van de Tri-city, precies in het midden tussen Gdańsk en Gdynia. De populaire badplaats heeft de langste houten pier van Europa, de Molo. Met 515.5 meter lengte is er genoeg plaats om te genieten van het uitzicht over de zee. De ligging van de pier zorgt ervoor dat je zowel de zonsopgang als de zonsondergang goed kan zien.

De exclusieve resorts en luxe hotels maken Sopot een toevluchtsoord voor de elite. Hiernaast kan je heerlijk eten op de drukke Monte Cassino straat. Vergeet vooral niet het amfitheater Opera Leśna te bezoeken.

9. Chelmno

Chelmno wordt ook wel de stad van de liefde genoemd. Sinds 2002 is er in de Phara Kerk een stukje schedel van de heilige St. Valentijn te zien. Elk jaar op 14 februari stroomt de stad vol met toeristen voor het jaarlijkse Valentijnsfeest dat er wordt gehouden.

Overal zie je het thema terug in de stad, van bakkers die het hele jaar door hartjes cake en chocolade verkopen, tot de ‘Lovers benches’ in het Nowe Planty park. Als je zonder je geliefde de stad bezoekt, kun je een video laten opnemen op een van de bankjes live te zien op internet.

10. Gdańsk

De inmiddels duizend jaar oude stad Gdańsk is een van de 3 steden van de Tri-City ofwel Driestad. Samen met Sopot en Gdynia vormen de 3 steden dit gebied, wat de lokale bevolking Trojmaisto noemt. Gdańsk ligt aan de Baltische zee in het noorden van Polen en heeft met 4 stranden dan ook veel strandtoerisme.

Het historische centrum van Gdańsk heeft de zogenoemde Koninklijke Route (Trakt Królewski). Deze route bestaat uit de 2 belangrijkste, maar vooral mooiste winkelstraten van de stad.

Wat vond je van dit artikel?

10 Lekkerste Soorten Koffiebonen Verkrijgbaar In Nederland

Top 10 grootste energiebedrijven van Nederland