Top 10 Mooiste Spaanse Eilanden

Bij Spanje denk je aan zon, strand en de Spaanse costa’s. Maar niet alleen op het vaste land kan je een leuke vakantie beleven. Spanje heeft ook meerdere eilanden die het bezoeken meer dan waard zijn!

Wist je dat Spanje meer dan 140 eilanden heeft? Veel van deze eilanden zijn vrij klein en onbewoond. Sommige zijn niet groter dan een rots. Maar gelukkig zijn er ook genoeg eilanden waar wij als toerist wel van kunnen genieten.

De bekendste eilandengroepen zijn natuurlijk de Canarische eilanden en de Balearen. Ook is Spanje zelf een schiereiland. Het land is met het Europese continent verbonden door de Pyreneeën, op de grens met Frankrijk. Spanjaarden spreken zelf ook over “La Peninsula” als ze over het land spreken.

Maar welke Spaanse eilanden zijn het bezoeken waard? Want met zo veel opties is het soms lastig kiezen! Wij hebben een top tien samengesteld met de mooiste Spaanse Eilanden. Lees snel welke er op jouw vakantielijst niet mogen ontbreken.

1. Menorca

En dan zijn we aangekomen bij de nummer 1 van onze lijst; Menorca! Waarschijnlijk de minst bekende van de eilandengroep Balearen. Menorca is het meest oostelijk gelegen eiland en ligt naast het bekendere Mallorca. Het eiland staat bekend om haar vele stranden, je kan er dus makkelijk eentje helemaal voor jezelf hebben.

Voor de kust van Menorca liggen dertig kleine eilandjes en op een heldere dag heb je in het zuiden van het eiland uitzicht op buureiland Mallorca. Naast de natuur en stranden mag een bezoek aan de megalithische steenmonumenten navetes en talaiots ook zeker niet ontbreken aan je reis.

2. Tenerife

Op nummer twee staat het grootste Canarische eiland; Tenerife. Naast de vele restaurants en bars op het eiland is er ook voor de sportieve reiziger veel te doen; surfen, kiten, duiken, fietsen en trekken door de vele heuvels. Ook worden er rond het eiland regelmatig dolfijnen en walvissen gespot.

Het nationale park El Teide is ook zeker het bezoeken waard. De gelijknamige vulkaan is de hoogste berg van Spanje, op de top kan soms sneeuw vallen. Gelukkig kan je daarna weer opwarmen op een van de vele stranden van het eiland.

3. Lanzarote

En dan is het alweer tijd voor de top drie, die we beginnen met Lanzarote. Dit is het meest noordelijk gelegen Canarische eiland en is 725 vierkante kilometer groot. Lanzarote is, door het vulkanische landschap, erg populair onder toeristen.

In het nationale park Timanfaya kunnen vulkaankraters en lavavelden bezocht worden. Hier mag je niet zelf per auto rondrijden, maar moet je gebruik maken van de georganiseerde bustoers. Het restaurant in het park is door de barbecue die gebruik maakt van aardwarmte ook zeer de moeite waard.

4. La Palma

Op nummer vier staat het Canarische eiland La Palma, of ‘the Beautiful Island’, zoals sommigen het noemen. Dat komt vooral door de natuur van het eiland, dat door vele wandelaars wordt bezocht. De grootste vulkanische krater van de wereld kan er bijvoorbeeld bezocht worden.

Op La Palma vond de laatste vulkaanuitbarsting van Spanje plaats, dit was in 1971 op de Teneguía. Het eiland is 729 vierkante kilometer groot en wetenschappers maken zich al jaren zorgen over eventuele problemen in de toekomst. Een volgende vulkaanuitbarsting zou namelijk een grote tsunami kunnen veroorzaken.

5. La Gomera

En dan zijn we aangekomen bij de top vijf van onze lijst. La Gomera behoort ook tot de Canarische eilanden en is nog geen 400 vierkante kilometer groot. Het nationaal park Garajonay staat op de Wereldefgoedlijst van UNESCO.

Het bos is bijna het hele jaar mistig, hierdoor is er een overvloedige en verscheiden begroeiing mogelijk. Het eiland is vooral populair onder wandelaars en natuurliefhebbers, waardoor je een rustige vakantie tegemoet gaat.

6. Ibiza

We gaan weer terug naar de Balearen voor de nummer zes van de lijst. De Vengaboys zongen er in 1999 al over; Ibiza. Ibiza is, met een oppervlakte van 542 vierkante meter, het derde eiland van de Balearen.

Door de vele witte huizen wordt Ibiza ook wel ‘Isla Blanca’ genoemd. Vroeger was Ibiza het Mekka van de hippies, tegenwoordig vind je de meest uiteenlopende toeristen. In de badplaatsen in het zuiden vind je de bekende nachtclubs, in het noorden is het wat rustiger.

7. Gran Canaria

We gaan door met de nummer zeven van onze lijst. Gran Canaria heeft verschillende landschappen; grote duinen, bergen, bossen, en stranden. Ook kan er rond het eiland geweldig gedoken worden. Daarnaast kunnen liefhebbers van surfen, golfen, wandelen en fietsen ook op Gran Canaria terecht.

De gemiddelde jaartemperatuur rond 22 graden waardoor het eiland het gehele jaar bezocht kan worden. Vanaf Amsterdam kan je er het gehele jaar door binnen vier en half uur naar toe vliegen.

8. Fuerteventura

Op nummer acht vinden we het tweede Canarische eiland; Fuerteventura. Op het eiland is vaak veel wind, waardoor veel kite- en windsurfers er naar toe trekken. Maar ook als je niet van wind houdt kan je er een heerlijke vakantie hebben.

Vroeger werd het de graanschuur van de Canarische eilanden genoemd, maar tegenwoordig leeft de bevolking vooral van toerisme en het verbouwen van aloë vera. Waag zeker eens een bezoekje aan de grote zandduinen.

9. El Hierro

En dan gaan we door met de nummer negen, het Canarische eiland El Hierro. Voor de kust van dit eiland vond nog niet zo lang geleden een vulkaanuitbarsting plaats. De Canarische eilanden zijn allemaal vulkanisch.

El Hierro is onderdeel van de provincie Tenerife en nog geen 300 vierkante kilometer groot. Het eiland is niet erg bekend onder toeristen, waardoor je er erg veel rust krijgt. El Hierro heeft een vliegveld voor locale vluchten, maar je kan er ook met de boot vanaf Tenerife naar toe.

10. Mallorca

We beginnen onze top tien met het grootste eiland van de Balearen; Mallorca. Het eiland heeft een oppervlakte van 3.640 vierkante kilometer en is daardoor gelijk het grootste van de Spaanse eilanden. Vooral het zuiden van het eiland is populair onder toeristen.

Maar in het noorden vind je nog prachtige natuur, waaronder bijvoorbeeld het Tramuntana gebergte. Ook de hoofdstad La Palma is het bezoeken waard. Je vindt een prachtige kathedraal, de La Seu en het kasteel Bellver.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Cafés van Amsterdam

Top 10 Warmste Landen Ter Wereld