Top 10 Mooiste Soorten Kleine Aquariumvissen

Wanneer je een aquarium hebt, horen daar de mooiste soorten kleine aquariumvissen bij. Voor zowel beginners als gevorderde aquariumhouders zijn kleine, kleurrijke visjes een waardevolle toevoeging aan het aquarium. Veel kleinere vissen zijn gemakkelijk te onderhouden en hebben niet al teveel eisen om goed te overleven.

De kardinaaltetra is de mooiste soort kleine aquariumvis. Hij heeft prachtige felle rode en blauwe kleuren en is daarom een geliefde vis in elk aquarium. Hij is gemakkelijk te houden en is makkelijk in de omgang met andere soorten vissen.

Je aquarium staat, en na een paar weken is het tijd om er een paar mooie visjes in rond te laten zwemmen. Maar met alle soorten en maten aquariumvissen, is het lastig een goede keuze te maken. Om je op weg te helpen, hebben wij de top 10 mooiste soorten kleine aquariumvissen op een rijtje gezet.

1. Kardinaaltetra

Met zijn felle kleuren en opvallend rode en blauwe patronen is de Kardinaaltetra een geliefde en prachtige vis voor in het aquarium. De kardinaaltetra is gemakkelijk om te houden, het heeft alleen de juiste waterkwaliteit nodig en is goed in de omgang met andere soorten kleine visjes. 

Wanneer het licht is, zijn de kleuren wat minder fel van de kardinaaltetra. Dit doet hij om minder op te vallen. Kardinaaltetra’s worden ongeveer 4 centimeter lang, leven in scholen en kunnen maar liefst 5 tot 10 jaar oud worden.

2. Siamese Kempvis

De Siamese Kempvis is één van de bekendste en mooiste kleine visjes om in een aquarium te houden. De vis heeft een sierlijk uiterlijk, en komt voor in bijna alle soorten kleuren en patronen. De vis heeft een elegant uiterlijk en ziet er vriendelijk uit. Maar je moet goed opletten met deze mooie aquariumvis. 

De Siamese Kempvis kan niet met alle vissen overweg, en wilt nog wel eens vechten. Ook is het belangrijk om de juiste verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes te waarborgen. Minimaal 3 vrouwtjes per mannetje zorgt voor een harmonieus gezelschap en voorkomt stress onder de vissen.

3. Platy

Op de derde plaats staat de Platy, een kleurrijk en vriendelijk ogend visje. Een gemiddelde Platy wordt ongeveer 3 jaar oud en 6 centimeter lang. Het is een sterk visje, die veel verschillende omstandigheden aankan, en het liefst rond zwemt in een open bak. 

Ze gaan vriendelijk om met andere vissen en vallen andere dieren niet lastig of aan. Deze vissoort plant zich vrij snel voort. Het is daarom ook aan te raden te beginnen met een klein groepje, er komen vanzelf na verloop van tijd nieuwe kleine visjes in de familie erbij.

4. Guppy

De guppy is een zeer divers visje die in allerlei soorten kleuren te verkrijgen is. Deze kleine aquariumvis wordt ook wel gezien als de ultieme vis voor beginners. Ze zijn sterk, en eten bijna alles waardoor ze perfect zijn om te houden in grote groepen.

Omdat guppy’s in verschillende kleuren voorkomen, is het mogelijk om een prachtige school op te zetten met allemaal verschillende guppy’s in diverse kleuren. Bovendien zijn ze gemakkelijk in de omgang en vallen ze andere vissen niet aan.

5. Sumatraan

Sumatranen zijn visjes met opvallende kleuren en vormen, die zeer levendig zijn en graag rondzwemmen. Daardoor is de Sumatraan een visje die erg geliefd is bij aquariumhouders. Ze hebben een mooi patroon, en zijn echte alleseters. 

Omdat deze vissen nogal druk zijn, is het niet mogelijk om ze met alle andere soorten vissen te houden, dit kan leiden tot conflicten in het aquarium. Sumatranen zijn echte scholenvissen, en willen dan ook het liefst omringd zijn door soortgenoten.

6. Endler Gup

Endler guppen zijn opvallende kleine visjes met een divers kleurenpatroon. Deze kleine visjes uit Zuid-Amerika zijn ongeveer 5 tot 7 centimeter lang, en zwemmen aan de bovenkant van het aquarium waardoor je ze kunt combineren met andere soorten aquariumvissen.

Een endler gup eet over het algemeen bijna alles. Je kunt ze diepvriesvoer, granulaat of levend voer geven. Let er wel op dat een endler gup ongeveer eens per maand jongen krijgt. De ouders zorgen goed voor de kleintjes en zijn niet kannibalistisch, wat bij andere soorten wel eens kan voorkomen. 

7. Chinese Danio

Dit kleine zoetwatervisje uit Vietnam en China is ongeveer 4 centimeter lang, en heeft een opvallende helderrode staartvin. De Chinese Danio leeft graag in een school, maar heeft verder geen strenge eisen aan het aquarium. Ze kunnen prima overleven in wat kouder water, eten bijna alles en zijn gemakkelijk in de omgang met soortgenoten.

De Chinese Danio is ook te houden in een vijver in de tuin. Wanneer ze in een groter aquarium of vijver leven, worden ze een stukje groter en krijgen ze fellere kleuren over het lichaam heen.

8. Kegelvlekbarbeel

De Kegelvlekbarbeel is een klein en mooi tropisch visje die afkomstig is uit de warmere delen van Azië. Het visje heeft een kenmerkende zwarte vlek op zijn achterlichaam en leeft graag in groepen. Zorg ervoor dat kegelvlekbarbelen met minimaal 6 exemplaren in het aquarium leven, maar meer mag natuurlijk altijd. 

Omdat de kegelvlekbarbeel in een school zwemt, hebben ze een aquarium nodig die deels open is zodat de school samen kan zwemmen. De rest van het aquarium mag beplant zijn, zodat ze kunnen schuilen mocht dit nodig zijn.

9. Sherrybarbeel

De Sherrybarbeel dankt zijn naam aan de rode kleur die het heeft, waardoor deze vis op sherry lijkt. Deze visjes komen oorspronkelijk uit Sri Lanka, en houden van een wat warmere watertemperatuur tussen de 22°C en 25°C. De vissen zijn omnivoren, en eten algen, maar ook insecten en larven.

Sherrybarbelen hebben geen specifieke of strenge omstandigheden nodig, en gedijen goed in de meeste aquariums. Ze zijn vredelievend en gaan goed samen met andere soorten visjes, die ze over het algemeen niet lastig vallen. Sherrybarbelen vinden het fijn om wat beplanting en stukken hout in het water te hebben, waar ze zich in kunnen verstoppen.

10. Roodneuszalm

De roodneuszalm is een klein, opvallend visje met een fel rode kop. Roodneuszalmen leven in een school, en dan het liefste met minimaal tien andere soortgenoten. De kleine visjes zijn redelijk nieuwsgierig en zwemmen vaak in het open.

Toch hebben ze ook een beetje beplanting nodig of wat stenen zodat ze zich even kunnen terugtrekken wanneer ze daar behoefte aan hebben. De roodneuszalm eet levend voer, dus het is aan te raden geen garnalen in hetzelfde aquarium te houden.

Wat vond je van dit artikel?

30 Beste Websites Om Gratis Online Films & Series Te Kijken

Top 10 Meest Tamme Kippenrassen