Top 10 Mooiste Plekken Van Kroatië

Historic town of Varazdin aerial panoramic view, northern Croatia

Kroatië is een relatief klein land, dat haar bezoekers tal van verschillende klimaten en landschappen te bieden heeft. Die veelzijdigheid heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat menigeen Kroatië voorgoed in z’n hart heeft gesloten en er graag regelmatig naar terugkeert voor fijne vakanties.

In wezen is het land zo rijk aan mooie plekken, dat we er gerust een complete top 100 van samen zouden kunnen stellen. Dat zou echter een veel te lange blogpost worden, zodat we besloten hebben om ons te beperken tot de 10 allermooiste plekken van Kroatië.

1. Zlatni Rat

Zlatni Rat

Zlatni Rat is zonder twijfel het meest beroemde strand van Kroatië. Je vindt het bij het plaatsje Bol op het eiland Brač. Het is een wit kiezelstrand, dat de vorm van een hoorn heeft. De stroming, de wind en de golven beïnvloeden de stand van de uiterste punt van deze hoornvorm.

Het lange smalle strand heeft als voordeel dat je altijd een plekje vindt om uit de wind te liggen. Daarnaast zorgen de aan het strand grenzende dennenbomen voor verkoelende schaduwen. Met zoveel voordelen op een rij is het dus niet zo vreemd dat Zlatni Rat tot een van de mooiste stranden ter wereld is verkozen.

2. Nationaal Park Plitvice

Als je Kroatië bezoekt, dan hoort een uitstapje naar Nationaal Park Plitvice daar eigenlijk gewoon bij. Het is de locatie bij uitstek om de prachtigste natuurfoto’s te kunnen maken. Dat is onder meer te danken aan de indrukwekkende watervallen en smaragdgroene meren die je er aan zult treffen.

In het park zijn 8 verschillenden wandelroutes uitgezet, die in lengte variëren van 3,5 tot 18 kilometer. Je kunt het park ook met behulp van een boot of een treintje doorkruisen.

3. Amfitheater, Pula

De Kroatische stad Pula vind je in het zuidelijkste deel van het schiereiland Istrië. De stad is al meer dan 3.000 jaar oud en kent dus een rijke geschiedenis. Een onmiskenbaar overblijfsel uit lang vervlogen tijden is het Amfitheater, dat nog steeds een prominente plek in het oude stadscentrum inneemt.

Het was in het verleden de plek waar gladiatoren tegen elkaar streden. Vandaag de dag wordt de locatie onder meer gebruikt voor de organisatie van een aantal verschillende zomerfestivals.

4. Strand van Stiniva

Wie tijdens z’n verblijf in Kroatië van een strandvakantie op een bijzondere locatie wil genieten, is op het eiland Vis aan het juiste adres. Op dit oude visserseiland bevindt zich namelijk het strand van Stiniva, dat verborgen ligt in een baai.

Het is een magische plek tussen imposante metershoge rotsen die je alleen te voet door de natuur of met behulp van een boot kunt bereiken.

Bijkomend voordeel van Vis is dat het (nog) niet een erg drukbezocht toeristisch eiland is, waardoor je tijdens je vakantie volop van je rust kunt genieten.

5. Dubrovnik

Deze stad behoort tot een van de meest bezochte vakantiebestemmingen van Kroatië. Dat is op zich niet zo vreemd, want er is heel veel te zien en te beleven. Een absolute topattractie is een wandeling over de plaatselijke stadsmuren. Daarnaast is een bezoek aan de wijk Gruz een aanrader. Je treft er onder meer tal van kleine straatjes en prachtige tuinen aan.

Dubrovnik heeft ook een eigen strand, waar je heerlijk in de zon kunt luieren. Wil je op een makkelijke manier de nabije omgeving verkennen? Neem dan vanuit het oude stadscentrum de kabelbaan naar de top van de Srd berg of ga met de veerboot naar het eiland Lokrum, zodat je daar kunt zwemmen.

6. Dalmatië

Veel mensen die Dalmatië bezoeken kennen alleen de kuststreek, omdat ze kiezen voor een strandvakantie. Wie echter de tijd en moeite neemt om meer landinwaarts op ontdekkingstocht te gaan, zal tot de conclusie komen dat het gebied een uiterst divers landschap omvat. Zo kom je er gegarandeerd tal van uitgestrekte wijngaarden tegen.

Zeker in het gebied rond Primosten is het wat dat betreft een Walhalla, aangezien de wijnboeren er alles op alles zetten om de lekkerste wijnen van Kroatië te kunnen produceren. Met name de rode Babic-wijn is wat dat betreft een ware uitblinker waarmee je je smaakpapillen optimaal zult verwennen.

7. Varazdin

Varazdin ligt in het noordelijke heuvellandschap van Kroatië en wordt liefkozend ook wel klein-Wenen genoemd. Dit is mede te danken aan het feit dat veel van de huizen in het centrum een traditioneel barokke stijl weerspiegelen. Je kunt in deze plaats ook een bezoek aan het plaatselijke kasteel brengen.

Het bijzondere aan dit kasteel is dat men er letterlijk eeuwenlang over gedaan heeft voordat de bouw uiteindelijk echt afgerond werd. In de buurt van Varazdin tref je ook de Vindija grot aan. Het is een plek waar archeologen en paleontologen in het verleden restanten van Neanderthalers hebben gevonden.

8. Pag

Dit bijzondere eiland heeft veel weg van een maanlandschap. Pag bestaat namelijk vooral uit witte rotsen en vlaktes, met hier en daar wat plukjes groen. Om het eiland te kunnen bezoeken hoef je geen gebruik te maken van een veerboot, want er is een brug die voor de verbinding met het vasteland zorgt. Pag is een ideale bestemming voor strandliefhebbers, want je treft er meerdere prachtige stranden aan.

Het gelijknamige stadje op het eiland heeft een gezellig oud centrum, bestaande uit allerlei verschillende historische bouwwerken. Wil je tijdens je vakantie op Pag uitgebreid feesten, dan kun je het beste naar Novalja gaan, want vlakbij deze plaats is het beroemde partystrand Zrce te vinden.

9. Split

Split is de grootste en belangrijkste stad van het Dalmatische gebied in het zuiden van Kroatië. Het ligt op een klein schiereiland in de Adriatische Zee en is voorzien van een eigen haven en een bruisend uitgaansleven voor jong en oud. Daarnaast tref je er alle zaken aan, die je in vrijwel alle andere Zuid-Europese steden tegenkomt.

Je kunt er bijvoorbeeld meerdere grote markten bezoeken, waaronder een speciale vismarkt. Daarnaast beschikt de stad over enkele grote winkelcentra waar de oprechte shopaholic gegarandeerd uren zoet is. Ga je voor cultuur en historie naar Split, dan is een bezoek aan het plaatselijke paleis van Diocletianus een must.

10. Hvar

Dit trendy en levendige Kroatische eiland is razend populair bij de jetset en bekende wereldburgers. Je loopt er dus ook kans een vakantie vierend lid van een koningshuis tegen het lijf te lopen. Deze luxe status geldt overigens niet voor het hele eiland. Ook als je geen miljoenen op je bankrekening hebt staan kun je er een leuke tijd beleven.

Hvar biedt in wezen voor elk wat wils. Veel jongeren zullen het als een partyeiland beschouwen, maar je vindt er ook tal van rustige locaties, waar je met volle teugen van de plaatselijke cultuur kunt genieten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Franse Netflix-series Ooit Gemaakt

Top 10 Grootste Stadsdelen Van Hong Kong