Top 10 Mooiste Oude Steden van Duitsland

Zonder twijfel is Duitsland één van de mooiste landen ter wereld. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat vind je altijd weer iets anders. Van Romeinse ruïnes, middeleeuwse dorpjes, sprankelende bergstadjes of juist knusse stadscentra in barokstijl.

Daarom zijn wij zo vrij geweest om voor jou een selectie te maken van de top 10 mooiste oude steden van Duitsland. Benieuwd naar welke steden dit zijn? Kijk dan snel hieronder verder.

Bekijk ook: Top 10 Grootste Steden Van Duitsland

1. Neurenberg

De processen van Neurenberg zijn waarschijnlijk het eerste waar mensen aan denken als ze de naam van de stad horen. Hoewel dit een cruciaal moment was voor de geschiedenis van Duitsland in de 20e eeuw heeft de stad prachtige bezienswaardigheden de deze gebeurtenis volledig overstijgen. De geschiedenis van Neurenberg gaat ruim 2000 jaar terug.

Omdat de stad in de tweede wereldoorlog zwaar toegetakeld is geweest is hier veel van verloren gegaan maar gelukkig heeft het stadsbestuur ervoor gekozen alles in originele staat te herstellen. Hierdoor is het Beierse Neurenberg ook in 2020 een uitstekende uitvalsbasis voor iedereen die van historische steden houdt.

2. Heidelberg

Het pittoreske Heidelberg brengt charme naar een nieuw niveau. Gelegen aan de oevers van de kronkelende rivier de Neckar wordt het gebied dat nu de stad vormt al vele duizenden jaren bewoond, vermoedelijk wegens het aangename microklimaat. In de late middeleeuwen was Heidelberg een belangrijke Europese stad en speelde het een voorname rol in de Reformatie.

De verwoesting van de tweede wereldoorlog is Heidelberg grotendeels bespaard gebleven dus zo goed als alle oude gebouwen die je ziet zijn nog authentiek. Zeker het barokke centrum en Schloss Heidelberg mogen niet worden gemist.

3. Rothenburg ob der Tauber

In Rothenburg ob der Tauber komen sprookjes tot leven. Veel films van bijvoorbeeld vertellingen van de gebroeders Grimm en Harry Potter and the Deadly Hollows zijn hier voor een groot gedeelte opgenomen. Vol ingewikkelde steegjes, betoverende torentjes en pleintjes vol met hout afgewerkte huisjes is ook gemakkelijk te zien waarom.

Al in de 12e eeuw nam Rothenburg een belangrijke rol binnen Duitsland in maar gedurende de middeleeuwen werd dit langzaamaan minder. Gelukkig maar, zo is het authentieke karakter en stadsbeeld ook in 2020 nog perfect bewaard gebleven.

4. Schwerin

Een ander bijzonder stadje is Schwerin, hoofdstad van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, gelegen in het uiterste noordoosten van het land. De oude binnenstad wordt volledig omringd door meren. Op zichzelf al indrukwekkend maar de bijzondere architectuur geeft het nog eens extra inhoud.

Het parlement van de deelstaat is gehuisvest in een kasteel dat midden in één van de vele meren ligt en is direct ook een grote toeristische trekpleister. Middenin de stad ligt ook het imposante Staatsmuseum dat landelijke bekendheid geniet omwille van de uitgebreide middeleeuwse collectie.

5. Weimar

Weimar is als de naamgever van de Weimarrepubliek, het Duitsland tussen de eerste wereldoorlog totdat Adolf Hitler aan de macht kwam, intrinsiek verbonden aan een donkere periode in de Duitse geschiedenis. Door toeristen nog relatief onontdekt maar daar kan de komende jaren zomaar wat verandering in komen.

Weimar heeft relatief veel gebouwen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan vanwege hun associatie met twee grote stromingen : Het Weimar-classicisme, aangevoerd door literaire grootheden als Goethe en Schiller en Bauhaus, dat in Weimar ontstaan is.

6. Leipzig

Leipzig is een uitstekend voorbeeld van hoe oud en nieuw kan samenvloeien tot iets wonderbaarlijks. Leipzig was in de tijd van het Heilige Romaanse Rijk een belangrijke plaats en is vandaag de dag uitgegroeid tot een belangrijk financieel centrum dat zijn charmes van vroeger goed heeft weten te behouden.

Leipzig is ook een van de grootste steden van Duitsland. Hoewel Leipzig in de oorlog relatief veel schade toegebracht is, zijn er nog veel gebouwen uit vroegere tijden bewaard gebleven zoals het oude stadsplein en vele kerken uit verschillende architectonische periodes.

7. Bonn

Bonn is als Romeinse nederzetting gesticht en is één van de oudste steden van Duitsland. Door haar strategische ligging aan de Rijn is Bonn gedurende haar historie een belangrijke locatie voor de vele rijken waar het onderdeel van is geweest en dit valt ook aan het uiterlijk van de stad af te lezen.

Momenteel zijn er in Bonn een aantal belangrijke Duitse en VN-gebouwen gevestigd en een belangrijk gedeelte van de cultuur draait om de in 1770 in Bonn geboren Beethoven. Wie op zoek is naar grootsheid op een historische plek mag Bonn zeker niet van z’n vakantielijstje schrappen.

8. Trier

Ook Trier is als Romeinse nederzetting gesticht en wel door Keizer Augustus. In die hoedanigheid is Trier dan ook officieel de oudste stad van Duitsland. In de middeleeuwen was Trier een zeer belangrijke locatie voor de Duitse kerk en heeft zich gedurende die periode ontwikkeld tot de prachtige stad die het nu is.

Zo goed als de gehele stad staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst vooral door de verzameling aan Romeinse en middeleeuwse gebouwen waaronder de Sint-Pieterskathedraal en Onze-Lieve-Vrouwekerk. En alsof dat nog niet genoeg is ligt Trier ook nog eens in de beroemde Moezelwijnstreek.

9. Lübeck

Lübeck is beroemd geworden als middeleeuwse handelsstad, zeker toen het in de 14e eeuw ‘De Koningin van de Hanzesteden’ werd. Lübeck staat bekend als één van de beste voorbeelden van een bakstenen gotische stad en het centrum valt vandaag de dag op nog steeds op door deze unieke bouwstijl.

Alhoewel de stad bijna volledig verwoest werd in de tweede wereldoorlog is deze haast minutieus gerestaureerd waardoor men ook vandaag de dag nog van haar grandeur genieten kan.

10. Freiburg

Freiburg kan met trots zeggen dat ze niet bekend staat als historische handel- of industriestad maar juist om haar levendige studentenhistorie. Freiburg was een rijke mijnstad wegens de vele zilvergroeven waardoor er meer ruimte en ruimte voor onderwijs kwam.

Hierop werd rond 1450 de eerste universiteit gebouwd en tot op de dag van vandaag heerst er een bijzondere en vrije studentencultuur. Door de ligging aan de rand van het zwarte woud en dankzij haar zonnige en warme klimaat een ideaal beginpunt om misschien wel het mooiste stukje Duitsland per voet of fiets te ontdekken.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 meest populaire programmeertalen

Top 10 Leukste Gratis Dingen Om Te Doen In Den Haag