Top 10 Mooiste Oorlogsmusea Van Nederland

Vrij onverwacht vallen Duitse troepen in de nacht van 9 op 10 mei 1940 Nederlands grondgebied binnen. Een korte oorlog die met het bombardement op Rotterdam definitief beëindigt wordt volgt. De vijfjarige bezetting is begonnen.

Jong en oud, iedereen kent de geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Deze periode is immers bepalend geweest voor het moderne Nederland. Het is dan ook niet gek dat er tientallen musea over heel het land zijn die grotendeels deze oorlog behandelen. Wil je weten wat de 10 mooiste oorlogsmusea van Nederland zijn? Lees dan vlug hieronder verder.

1. Vrijheidsmuseum – Groesbeek (Gelderland)

Hoe mooi en indrukwekkend de andere musea in deze lijst ook mogen zijn, er kan er maar één bovenaan staan. Het vrijheidsmuseum ligt prachtig gelegen in de groene en heuvelachtige regio waar twee allesbepalende operaties plaatsgevonden hebben. ‘Operation Market Garden’ en ‘Operation Varsity’.

In het Vrijheidsmuseum leer je over oorlog en vrijheid zonder grenzen. Want ook al is er vaak maar één winnaar, het blijft nooit bij één enkel verhaal. In een interactief landschap leer je met kritische blik naar de vrijheid van toen maar zeker ook naar de vrijheid van vandaag te kijken. De bevrijding van 44-45 vormt een belangrijk element van het museum maar ook het fascisme, de bezetting zelf en jaren van wederopbouw komen veelvuldig aan bod. Opdat we nooit vergeten.

2. Oorlogsmuseum Overloon – Overloon (Noord-Brabant)

“Oorlog hoort in een museum” is de indrukwekkende lijfspreuk van het Oorlogsmuseum Overloon. Dit is niet enkel het grootste maar ook nog eens het grootste museum over de Tweede Wereldoorlog in heel Nederland. Nu gelegen in een park maar oorspronkelijk was dit het gebied waar de enige tankslag in Nederland ooit plaatsgevonden heeft. Persoonlijke verhalen van Nederlandse soldaten, burgers maar zelfs ook de bezetter geven een goed en soms ijzingwekkend beeld van wat de mensen allemaal doorstonden. In één van de militaire hallen kun je uren ronddwalen tussen de bijna 200 vliegtuigen, kanonnen, pantserwagens, tanks en nog meer.

3. Kamp Westerbork – Westerbork (Drenthe)

Het herinneringsmuseum zelf ligt op een paar kilometer van het voormalige kamp Westerbork en is vormgegeven naar één van de barakken. Een pendelbus brengt je naar de locatie waar ruim 100.000 Nederlandse joden en Roma werden opgevangen en later gedeporteerd werden naar de concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Het herinneringsmuseum vertelt het verhaal van de slachtoffers maar zeker ook de overlevenden die deze zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis van dichtbij hebben meegemaakt. Het is lastig om in Nederland een plek te vinden waar je zo met de oorlog wordt geconfronteerd als Kamp Westerbork.

4. Airborne Museum Hartenstein – Oosterbeek (Gelderland)

In Villa Hartenstein bevindt zich het Airborne museum dat zich volledig richt op misschien wel de bekendste slag die ooit in Nederland plaatsgevonden heeft. De slag om Arnhem, die zelfs verfilmd is als ‘A Bridge Too Far’ en ook tot het gelijknamige Engelstalige spreekwoord geleid heeft. Het museum is in 2020 volledig vernieuwd en geeft aanvankelijk de hoopvolle maar vervolgens grimmige sfeer rond Arnhem in september 1944 perfect weer.

5. Het Anne Frank Huis – Amsterdam (Noord-Holland)

Geen persoon op de wereld die niet van Anne Frank gehoord heeft. Dit museum is het voormalige gebouw waar Anne Frank haar wereldberoemde dagboek ‘Het Achterhuis’ schreef, tot ze op 4 augustus 1944 verraden werd en de gehele familie naar het concentratiekamp van Bergen-Belsen gestuurd werd. Het pand is volledig gereconstrueerd naar hoe het was in de periode dat de families Frank en Van Pels er ondergedoken zaten en is zo bekend dat er wereldwijd meerdere replica’s van bestaan.

6. Verzetsmuseum – Amsterdam (Noord-Holland)

Het verzetsmuseum behandelt onder andere de vervolging, collaboratie met de Duitsers en het verzet in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Je beleeft hoe de Nederlandse bevolking ‘De Grote Oorlog’ steeds dichterbij zag komen en hier uiteindelijk zelf middenin beland is. Geen verhalen over helden en schurken maar een eerlijke weergave van de lastige dilemma’s waar alledaagse mensen opeens voor kwamen te staan, en de keuzes die ze voor zichzelf of hun gezin moesten maken.

7. Nationaal Militair Museum – Soest (Utrecht)

Het Nationaal Militair Museum is één van de weinige oorlogsmusea in Nederland die zich niet voornamelijk op de Tweede Wereldoorlog focust. In plaats daarvan neemt het je mee over de gehele historie van het Nederlandse leger. Helikopters, tanks, jachtvliegtuigen, pantservoertuigen en nog veel meer komt aan je voorbij. Bijna allemaal vertellen ze hun eigen unieke en soms ontroerende verhaal. Dus wil je niet enkel het verleden maar ook het heden en de toekomst van het Nederlandse Leger kennen? Dan mag je het Nationaal Militair Museum absoluut niet missen.

8. Oorlogsmuseum Eyewitness – Beek (Limburg)

Van het uiterste noorden reizen we naar het verre zuiden. Om precies te zijn naar het Eyewitness museum in het Limburgse Beek. De fictieve hoofdpersonage van het museum, de Duitse parachutist August Segel, neemt je mee over een tocht langs de grootste Europese fronten waar je met ruim 150 levensechte poppen in originele kleding zij aan zij in de vuurlinie staat. Bij het museum hoort een schitterende villa waar je vitrines vol goederen, wapens, kleding kan terugvinden. Op voor de oorlog speciale dagen zelfs een collectie topstukken die slechts zelden aan publiek worden getoond.

9. Het Victory Museum – Grootegast (Groningen)

Dit museum is genoemd naar de Canadese troepen die het nog bezette noorden van de Duitsers wisten te bevrijden. Omdat de oorlog in het noorden van Nederland veel langer duurde dan in het zuiden, belicht dit museum met name de strijd die bijvoorbeeld in de stad Groningen nog zo lang en lang en fel was. Tot ook Schiermonnikoog eindelijk op 11 juni 1945 als laatste bevrijd was.

10. Kazematten Museum – Kornwerderzand (Friesland)

We beginnen deze top 10 met het Kazematten Museum. Kazematten staan tegenwoordig ook wel bekend als ‘bunkers’. Deze zeven kazematten zijn direct gelegen aan de top van de Afsluitdijk en zijn bekend geworden omdat de Duitsers hier, met dank aan kannoneerboot de Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau, hun enige slag van de ‘Blitzkrieg’ door West-Europa verloren. Binnenin beleef je de periode voorafgaand aan en tijdens de Duitse inval op Nederland levensecht terug.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Compound Oefeningen Voor Thuis

Top 10 Mooiste Stadhuizen Van Nederland