Top 10 Mooiste Nederlandse Eilanden Voor Een Vakantie

Wie aan vakanties binnen Nederland denkt heeft al vlug één van de vele recreatiegebieden in het oosten of het zuiden van het land in gedachte. Ook het bijna buitenlandse zuiden van Limburg prijkt natuurlijk hoog op het wenslijstje.

Wat veel mensen daarentegen niet weten is dat Nederland ook een groot aantal bijzondere eilanden kent waar het uitstekend vertoeven is. En dat gaat lijstje is groter dan enkel een handvol Waddeneilanden. Je vindt ze hieronder allemaal terug in de top 10 mooiste Nederlandse eilanden voor een vakantie.

1. Goerree – Overflakkee

Op het eiland Goerree – Overflakkee is meer dan genoeg te beleven voor jong en oud. Een prima keuze dus om de top 10 mooiste Nederlandse eilanden voor een vakantie mee te beginnen. De stranden van Ouddorp zijn beroemd over het gehele land en op de slikken van Flakkee kan je het hele jaar door grote grazers zoals paarden, runderen en herten van dichtbij zien.

Middelharnis staat bekend om zijn gezellige en oude stadscentrum waar heerlijk gegeten en gedronken kan worden en wie even wat spanning wil kan altijd van de 62 meter hoge watertoren abseilen!

2. Eiland van Dordrecht

Maar weinig mensen zullen bij de Nederlandse eilanden aan Dordrecht denken maar door de Sint Elizabethsvloed die in het jaar 1421 in de Lage Landen huishield ligt deze drechtstad wel degelijk op een eiland. Dordrecht is één van de mooiere oud Hollandse steden en ook verreweg de grootste stad die je op een eiland gaat kunnen terugvinden.

Ideaal dus voor een citytrip. Daarbij kan je met per kano of boot direct oversteken naar de Biesbosch één van de meest bijzondere natuurgebieden van het hele land waar je tegenwoordig zelfs weer de bever en soms zelfs een otter kan tegenkomen.

3. Terschelling

De meest bekende eilanden van Nederland zijn natuurlijk de Waddeneilanden. Niet gek dus dat je er een flink aantal in deze lijst kan terugvinden. Het eerste Waddeneiland dat we behandelen is Terschelling. Vanaf het westen gerekend is dit het derde Waddeneiland waar sinds 1981 in de maand juni het bekende Oerolfestival gehouden wordt.

Toerisme is een belangrijk onderdeel van de economie van Terschelling en richt zich met name op rustige strandvakanties waarbij men ook prachtige wandelingen kan maken in de nabijgelegen natuurgebieden op het oostelijk deel van het eiland.

4. Vlieland

Ten zuidwesten van Terschelling ligt het volgende Waddeneiland van de lijst. Vlieland is in recente jaren veelvuldig verkozen tot mooiste eiland van Nederland. Het langgerekte Waddeneiland met z’n vele strandjes, dorpjes en prachtige wandel- en fietspaden is dan ook bijzonder populair onder de Nederlanders.

In de laatste editie won Vlieland maar met een procent verschil ten opzichte van Terschelling dus een bezoekje aan beide is misschien wel de perfecte combinatie voor een mooie vakantie in de duinen.

5. Hoeksche Waard

Beeld: Wikimedia / Janwillemvanaalst

Het poldergebied van de Hoeksche Waard ligt onder de rook van de stad en de haven van Rotterdam. In tegenstelling tot de wolkenkrabbers van Manhattan aan de Maas vind je in dit weidse gebied voornamelijk vergezichten die slechts onderbroken worden door een dijk of een rij bomen.

Fietsers kunnen zich hier uren vermaken maar ook op het water is er dankzij de vele beekjes, vaarten en rivieren genoeg om te verkennen. En wie het even rustiger aan wil doen is voor de lokale bevolking altijd van harte welkom in één van de vele oud Hollandse dorpjes zoals Oud-Beijerland, Strijen en Zuid-Beijerland.

6. Texel

Texel is het grootste van alle Waddeneiland en ook verreweg het drukst bezocht. Voor weinig geld heb je al een retourtje voor de boot vanaf Den Helder en binnen een kwartiertje varen sta je al aan de overkant.

Op Texel kan je vele uren door de duinen wandelen of fietsen, natuurlijk afgewisseld met lekker eten in één van de karakteristieke waddendorpjes. Ook een bezoek aan de vuurtoren Eierland op het noordelijkste puntje van het eiland is, nu deze sinds 2009 eindelijk voor publiek geopend is, natuurlijk een absolute must.

7. Ameland

Ameland werd in De Vondeling Van Ameland al prachtig bezongen door Boudewijn de Groot. Het eiland bestaat voornamelijk uit zandduinen en heeft ongeveer 100 kilometer aan fietspaden. Alhoewel het Eiland tot Friesland behoort, wordt hier geen Fries maar Amelands gesproken, wat wel een aan het Fries verwante taal is.

Op Ameland vind je net als op de overige Waddeneilanden gigantische duinpartijen, prachtige witte stranden en een bijzonder rijke vogelstand maar kent ook vele musea, excursies en winkeltjes waarmee het zich prima van de overige eilanden weet te onderscheiden.

8. Schiereiland Marken

Ongeveer 10 kilometer ten noorden van Amsterdam ligt het idyllische schiereiland Marken. Door de zeedijk die het inmiddels met het vasteland verbindt inmiddels geen officieel eiland meer maar daar merk je op Marken zelf met haar visserscultuur weinig van.

Marken ligt vol karakteristieke houten huisjes zoals in de Zaanstreek, heeft een bijzonder fraaie vuurtoren en rondom één van de oudste vissershavens van Nederland barst het van de gezellige terrasjes en restaurants waar de beste vis vers gegeten kan worden.

9. Zuid-Beveland

Een ander schiereiland in deze lijst is Zuid-Beveland, dat in het midden van Zeeland ligt. Eén van de mooiste polderlandschappen van Nederland vind je hier, genaamd de Zak van Zuid-Bevelande.

Zuid-Beveland is waar je het beroemde dorpje Yerseke vindt waar men naar verluid de beste Mosselen ter wereld eet. Vesting- en geuzenstad Middelburg was in de gouden eeuw één van de belangrijkste steden van Nederland en ook vandaag de dag kan je dat in al haar glorie nog terugzien.

Combineer dat met eindeloze stranden en fruitbomen zo ver als het zicht rijkt en je hebt een bijzonder eiland te pakken waar men zich nooit hoeft te vervelen.

10. Tiengemeten

Beeld: Wikimedia / Arie M. den Toom

Vlak onder de eerder genoemde Hoeksche Waard ligt het eiland Tiengemeten, dat per voetgangers- en fietspontje te bereiken is. Dit rustige eiland ligt vol rietvelden, weides en drassige moeraslanden.

Een oase van rust en dat allemaal dankzij Natuurmonumenten. De Nederlandse Overheid had namelijk grootse plannen er een groot vliegveld, bungalowpark en op een gegeven moment zelfs kerncentrale van te maken.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 beste web browsers voor Windows

Top 30 Makkelijkste HBO Opleidingen Om Je Propedeuse Te Halen