Top 10 mooiste lettertypes voor sinterklaasgedichten

Schrijvers kunnen niet zonder, ook dichters gebruiken ze wel.
Kinderen leren ze op school, ze oefenen vel na vel.
Uren kun je verdwalen, in boeken of op het internet.
Een zoektocht naar de mooiste font, is absoluut geen pret.
En omdat de goede Sint en Piet je zeker niet willen laten zwichten.
Vind je hieronder de top 10 mooiste lettertypes voor sinterklaasgedichten.

1. Glypha LT

Voor Sinterklaasgedichten gelden er een aantal ongeschreven regels die stiekem toch wel eens gebroken mogen worden. Eén van de regels is dat de lettertypes voor het gedicht duidelijk en bondig zijn al wordt hier door velen graag van afgeweken door juist dromerige en zwierige lettertypes met lange halen te gebruiken. De beroemde Zwitserse Typograaf Adrian Frutiger maakte in 1977 de font Glypha LT en deze houdt zich absoluut aan de ongeschreven. Gewoon lekker vet en in een groot lettertype : Dit kan niet missen.

2. Georgia

In 1993 ontwikkelde Matthew Carter voor de Microsoft Company het lettertype Georgia. Matthew Carter wordt gezien als één van de meest ‘gelezen’ persoon ter wereld omdat zoveel boeken in door hem ontwikkelde lettertypes zijn uitgebracht. Georgia komt enigszins overeen met Times New Roman maar oogt veel groter en daardoor duidelijker. Met de naam refereert Matthew Carter naar een titel van een artikel dat hij in een tabloid zag staan : “Alien head found in Georgia!” Hoe dan ook : Vetgedrukt en formaatje 28 en jouw sinterklaasgedicht staat er helemaal tip top bij.

3. Calibri

Calibri is nog een vrij jong lettertype dat in het begin van de 21e eeuw ontwikkeld is door de Nederlander Luk de Groot. Calibri is bekend geworden als standaardlettertype van Microsoft Office 2007. In 2017 hielp het lettertype in een corruptiezaak. De dochter van de Pakistaanse premier zou in 2006 geschreven ontlastende word-documenten over hem hebben. Omdat het lettertype pas sinds 2007 in gebruik genomen werd, was de leugen al snel doorgeprikt. Misschien niet de meest logische keuze voor een sinterklaasgedicht maar niemand zal met calibri een flater slaan.

4. Helvetica

Helvetica is het perfecte lettertype voor de hipsters die graag een sinterklaasgedicht willen schrijven. Het lettertype is in 1957 ontworpen door de Duitsers Max Miedinger en Eduard Hoffman en nog steeds zeer populair bij sommige ontwerpers. Helvetica wordt ook nog vaak gebruikt bij wegwijzers, aanplakbiljetten en logo’s. Omdat het lettertype neutraal is en haast geen eigen uitdrukking kent komt de boodschap luid en duidelijk over. Gooi de grootte van het lettertype in je gedicht dan nog wat extra omhoog en niemand zal meer over je scherpe grappen en woordspelingen heen kunnen lezen.

5. Arial

Mogelijk het meest populaire lettertype ter wereld. En dit enkel en alleen omdat het hierboven genoemde Helvetica voor Microsoft te duur was om kosteloos aan zijn producten toe te voegen. Daarom liet Microsoft door het bedrijf Monotype een font ontwikkelen dat min of meer dezelfde kenmerken bezit maar toch duidelijk genoeg aangepast is om rechtszaken te ontlopen. Arial was een instant hit en is ook vandaag de dag nog het standaardlettertype voor schreefloze teksten in Microsoft Word. Volgens sommigen misschien een tikkeltje saai maar ontegenzeggelijk oerdegelijk en betrouwbaar en juist daarom een goede keuze voor het sinterklaasgedicht.

6. Égyptienne

Een lijst over lettertypes voor Sinterklaasgedachten kan simpelweg niet zonder de font Égyptienne. Net als Glypha LT is deze ontwikkeld door de Zwiser Afrian Frutiger en wel in het jaar 1956 voor lettergieterij Deberny & Peignot. In Égyptienne zijn de schreven niet gehoekt of scheef waardoor ze even ‘zwaar’ zijn als de horizontale stokken van de letters. Hiermee heb je ook direct de reden waarom Égyptienne en het sinterklaasfeest onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. De chocoladeletters die gretig aftrek vinden rond het feest zijn namelijk in dit lettertype geschreven! Daardoor misschien wel het perfecte lettertype voor een sinterklaasgedicht.

7. Black Chancery

Zoals eerder gesteld genieten duidelijke en bijna statige lettertypes de voorkeur bij het schrijven van een sinterklaasgedicht. Het sinterklaasfeest is namelijk als een driegangendiner. Het gedicht is het voorgerecht, de surprise het hoofdgerecht en het uiteindelijke cadeau het smakelijke dessert. En het voorgerecht wil je niet verpesten door er een onoverzichtelijk bord van te maken. Wie hier toch van af wil wijken kan dit dan best doen met een font als Black Chancery. Kalligrafisch maar in ieder geval nog leesbaar.

8. Buttermilk

Buttermilk is wederom een wat meer zwierig lettertype dat handgeschreven tekst nabootst en hierdoor afwijkt van de standaardregels van het sinterklaasgedicht. Desondanks een geliefd lettertype dat ontwikkeld is door illustrator Jessica Hirsche. Het is een vrouwelijk doch krachtig font dat speels maar toch vrij duidelijk is. Daarom dus helemaal geen slechte keuze voor de mensen die graag een wat minder formeel lettertype hebben voor hun sinterklaasgedicht.

9. Hipster Script Pro

Dit font is in 2012 ontworpen door Alejandro Paul en heeft sindsdien meerdere prijzen gewonnen. Het naoorlogse design is klassiek (en daardoor weer modern..), hip en in vergelijking met veel andere aangedikte lettertypes vrij goed leesbaar. Door deze kwaliteiten leent het zich uitstekend voor iedereen die graag een iets alternatiever sinterklaasgedicht wil opstellen zonder de lezer volledig de weg kwijt te laten raken in alle krullen en penvegen. Pro Tip : Doet het heel goed in combinatie met andere, meer bondige lettertypes zoals Georgia, Helvetica of natuurlijk Égyptienne!

10. Wingdings (met legenda)

In 1990 door Kris Holmes en Charles Bigelow ontworpen om bij Microsoft Windows geleverd te worden. Wingdings zijn pictogrammen die oorspronkelijk ontworpen zijn voor het Lucida lettertype maar uiteindelijk hun eigen reeks vormden. Waarom geschikt voor een sinterklaasgedicht? Omdat sommige mensen gewoon het liefst de hele wereld zien branden. En voor iedereen die een combinatie tussen Wingdings 1, 2 en 3 gebruiken is er een speciaal plaatsje in de hel gereserveerd.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Makkelijkste HBO Opleidingen Om Je Propedeuse Te Halen

Top 10 Mooiste Nederlandse Vrouwen