Top 10 Mooiste Duikplekken Ter Wereld

Op de mooiste duikplekken ter wereld waan je jezelf in een totaal andere dimensie. Duiken kun je overal doen ter wereld, maar op sommige plekken is het water en de natuur toch net iets mooier. Gelukkig zijn de meeste plekken goed toegankelijk, en ook voor beginnende duikers te bereiken. Toch is het aan te raden om eerst te leren duiken zodat je optimaal kunt genieten van de onderwaterwereld. 

De mooiste plekken om te duiken liggen wel verspreid over de hele wereld heen. Mocht je ze allemaal willen bezoeken, dan moet je een flinke wereldreis gaan maken. Maar ben je in de buurt en wil je duiken, dan mag je deze plekken niet overslaan. dit zijn de top 10 mooiste duikplekken ter wereld.

1. Barracuda Point

Barracuda Point doet zijn naam eer aan. Deze duikplek in Maleisië staat bekend om de duizenden barracuda’s die er rondzwemmen. In de duik die tot een diepte van 22 meter gaat, ben je omringd door prachtige vissen, schildpadden en natuurlijk barracuda’s. 

Maar met een beetje geluk kun je de barracuda’s boven je hoofd een tornado zien vormen. Honderden barracuda’s zwemmen dan in cirkels op zoek naar vis. Dit fenomeen is uniek op de wereld, en daardoor is barracuda point de mooiste duikplek ter wereld.

2. Castle Rock

Gelegen op één van de laatste echte wilde plekken ter aarde, Komodo, ligt Castle Rock. Deze duikplek is alleen te bereiken via een lange reis per vliegtuig en boot die je moet afleggen richting de Komodo eilanden in Indonesië. 

Er hangt een sterke stroming, waardoor voorzichtigheid geboden is, maar het resultaat is de moeite waard. De prachtige natuur, omgeven door een unieke biodiversiteit en kraakhelder water zorgt ervoor dat deze duikplek op de tweede plaats staat. Met een beetje geluk, krijg je ook nog eens bezoek van een paar manta roggen.

3. Great White Wall

Beeld: Flickr / Taveuni Palms Resort

Taveuni’s Great White Wall in Fiji is een unieke koraal muur en grot. Je begint de duik in een grot omgeven door prachtig koraal en kleurrijke vissen, die eindigt in een prachtige muur tegen de rand van de oceaan aan.

Je duikt hier als het ware in een droom. Duikers worden omgeven door vissen en planten, die je op andere plekken bijna niet tegenkomt. Ook zwemmen er verschillende haaiensoorten rond, en kun je nieuwsgierige schildpadden tegenkomen die graag eens komen buurten. 

4. Yongala

Beeld: Flickr / Geoffrey Rhodes

Nog een unieke duikplek is Yongala, vernoemd naar het schip wat hier is gezonken. In 1911 zonk dit passagiersschip voor de kust van Australië, zonder overlevenden. Waar de Thistlegorm door de meeste duikers te bezoeken is, wordt de Yongala alleen bezocht door ervaren duikers. 

Je kunt hier manta roggen voorbij zien glijden, schildpadden zien rondzwemmen en verschillende soorten haaien spotten. Een unieke plek, met een nog uniekere omgeving. 

5. Thistlegorm

Ontdek het gezonken schip de SS Thistlegorm in de Rode zee. Het wrak van dit vroegere schip ligt op zo’n 30 meter diepte en zonk na een aanval tijdens de tweede wereldoorlog. Dankzij het heldere water in de Rode zee kun je tijdens de afdaling het gehele schip bekijken.

Door de jaren heen hebben verschillende vissen en koraalsoorten het schip getransformeerd tot een thuis. Omdat het nogal druk kan worden rondom deze duikplek, is het aan te raden om ‘s ochtends vroeg al te arriveren bij de SS Thistlegorm.

6. Navy Pier

Beeld: Wikimedia / Summi

De Navy Pier duikplek in Australië ligt direct onder de steiger in Exmouth. De duik is maximaal 15 meter diep, maar heeft een unieke flora en fauna die je nergens anders tegenkomt. Het zicht is beperkt tot 10 meter maximaal, maar dat maakt niet uit. De hoeveelheid vissen en haaien die je hier kunt spotten is groot.

Je komt hier witpunthaaien, murenes en barracuda’s tegen. Navy Pier is ook een uitstekende duikplek voor duikers die ‘s nachts willen duiken. Je kunt op deze prachtige en unieke plek het hele jaar door duiken.

7. Great Blue Hole

De Great Blue Hole in Belize is een zeer aparte verschijning. In het midden van ondiep water ligt er ineens een groot gat, die driehonderd meter in omtrek is en maar liefst 125 meter diep is. Vanuit de lucht ziet de Great Blue Hole er een stuk donkerder uit dan de rest van het water eromheen.

Op deze plek duiken is heel anders dan op andere plekken. Het zicht is een stuk minder, maar duiken in de Great Blue Hole is een uitdaging voor veel duikers. Tijdens het duiken lijkt het net alsof je in een andere wereld bent beland.

8. Darwin Island

Darwin Island is een klein eilandje in het Galapagos gebied. Met helder water, en een unieke biodiversiteit is dit een uitstekende plek om een mooie duik te maken. Je kunt hier verschillende soorten roggen en haaien spotten, maar ook oog in oog komen te staan met dolfijnen. 

Omdat Darwin Island niet heel gemakkelijk te bereiken is, wordt deze duikplek vaak opgenomen in een meerdaagse trip op een boot. Vanaf de boot vaar je langs meerdere duikplekken, en mis je niks van de mooie Galapagoseilanden. 

9. Manta Reef

Bij Mozambique denk je misschien niet meteen aan spectaculaire duikplekken, maar Manta Reef staat in onze top 10. Het is één van de beste duikplekken van Afrika, en heeft een buitengewone bewoner, de mantarog. Deze vriendelijke reuzen glijden door de oceaan heen rondom Manta Reef en kunnen wel 6 meter lang worden. Het koraal en het rif is over het algemeen vrij plat, en naast mantaroggen kun je er ook veel zeeschildpadden spotten in het heldere water.

10. Tubbataha

Het Tubbataha Natural Park in de Filipijnen is een populaire en mooie duikplek vanwege de koraal muren die in de oceanen zijn te zien van dichtbij. Het ondiepe rif loopt hier af in een diepe muur die meters naar beneden groeien en boordevol zitten met kleurrijke vissen. 

De gemiddelde diepte in Tubbataha is 20 meter, maar sommige muren in het rif kunnen wel 60 meter diep zijn. Dankzij het prachtige, heldere water en een grote biodiversiteit is deze duikplek uitgegroeid tot één van de mooiste in de Filipijnen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Nieuwe Disney Films

Top 10 Voedingsmiddelen Met Het Meeste Omega 3