Top 19 Mooiste Duikbestemmingen van Europa

Iedereen houdt tegenwoordig van reizen en we willen allemaal nieuwe dingen ontdekken. Toch valt er op de aarde niet zoveel meer te ontdekken. Gelukkig bestaat de wereld voor 71% uit water, en daar is nog maar een klein deel van ontdekt. De onderwaterwereld ontdekken kan door middel van duiken.

De Lofoten eilanden in Noorwegen zijn de mooiste duikbestemmingen van Europa. Vele verschillende soorten vis, oude wrakken en grote kelpformaties maken dit een onvergetelijke ervaring. Als je geluk hebt kun je bovendien orka’s tegenkomen.

Duiken is weliswaar niet voor iedereen weggelegd, maar heb je eenmaal goed de smaak te pakken, dan wil je het liefst zo vaak mogelijk genieten van al het moois dat de onderwaterwereld je te bieden heeft.

In Europa zijn er tal van plekken te vinden waar je duikavonturen nét dat beetje extra opleveren, waardoor ze gegarandeerd een onuitwisbare indruk bij je achterlaten. In dat kader zijn dit de 19 mooisten.

Over de hele wereld zijn prachtige duikspots te bezoeken. Raja Ampat in Indonesië, of de Galapagos eilanden voor de kust van Ecuador. Maar ook in Europa kan er prachtig gedoken worden. Wij hebben een lijst gemaakt van de tien mooiste duikbestemmingen van Europa.

1. Lofoten eilanden in Noorwegen

Duiken op de Lofoten mag echt niet aan de lijst ontbreken, en staat terecht op nummer 1. Grote formaties van kelp, verschillende vissoorten, oude wrakken en nog veel meer kunnen worden ontdekt en verkend.

Maar het belangrijkste van een trip naar Noorwegen zijn niet de wrakken of het kelp. Als je geluk hebt kun je misschien duiken met de prachtige orka’s die het heldere water van de Lofoten-eilanden bezoeken. Een ervaring om nooit te vergeten.

2. The Blue Hole, Gozo in Malta

Dit is een duik die je het beste van duiken in Europa geeft. Geweldige doorzwemplekken, scholen brasem, juffertjes, murenen en papegaaivissen die langskomen. En het geweldige zicht is ook zeker de moeite waard.

Als je reisinformatie over Malta onder ogen krijgt, dan is de kans levensgroot dat je daartussen ook informatie en beeldmateriaal over The Blue Hole aantreft. En dat is niet zo gek, want dit is een unieke locatie op dit eiland. Het helderblauwe water nodigt je sowieso al uit tot een heerlijke duik.

Maar het meest sensationele aan deze locatie is dat The Blue Hole maar liefst 45 meter diep is. Terwijl je in dit gat afdaalt word je keer op keer getrakteerd op allerlei nieuwe, verrassende levensvormen die aan je duikbril voorbij trekken.

Je begint je duik door via de Blue Hole naar binnen te gaan en daarna volg je de muur door het Azure Window. De onder water muren en rotsformaties zorgen voor een geweldige duik op iedere gewenste diepte.

3. Lanzarote, Spanje

Ook op de derde plaats in deze toplijst treffen we een Canarisch Eiland aan. Het fijne van duiken rondom Lanzarote is dat het water er doorgaans dusdanig helder is, dat je een zicht tot wel 30 meter hebt.

Onder meer vanwege gevaarlijke stromingen in bepaalde gebieden rondom het eiland is het duiken er wel aan strenge regels gebonden. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden om er in je eentje te gaan duiken als je geen zeer ervaren duiker bent.

Ben je in staat om je goed aan de regels te houden, dan kun je erop rekenen dat je allerlei prachtig vissen kunt bekijken. En met een beetje geluk kruist ook een manta je pad.

4. Las Rayas, Tenerife, Spanje

Tenerife behoort tot de Canarische Eilanden. Het voordeel van deze eilandengroep is, dat deze in een klimaatzone ligt waar het praktisch het hele jaar aangenaam weer is. Vooral Las Rayas op Tenerife is een regelrechte aanrader.

Je treft op die locatie namelijk een reeks indrukwekkende klippen aan waar je onder meer roggen rond ziet zwemmen. Het is een ronduit prachtig om te zien hoe deze vissen op een sierlijke wijze door het water ‘zweven’. Kortom, gegarandeerd een onvergetelijk duikavontuur.

5. Orkney in Schotland

Zorg ervoor dat je de Orkney-eilanden bezoekt als je van plan bent naar het Verenigd Koninkrijk te gaan, en dan met name Scapa Flow. Hier zijn indrukwekkende wrakken te verkennen, waaronder zeven schepen die door de Duitsers zijn gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Scapa Flow bevat ook een divers onderwaterleven, wat vooral zichtbaar is vanwege het heldere water in dit gebied. De watertemperaturen zijn redelijk mild, maar toch wordt er aangeraden om een dik wetsuit te dragen, of in de koude maanden een droogpak.

6. Thingvellir National Park, IJsland

Net als bij de eerder in deze lijst genoemde duiklocatie in Oostenrijk, betreft het in dit geval een locatie waar je kunt ijsduiken. Toch kun je er in IJsland op rekenen, dat je ijsduikervaring nóg bijzonderder zal zijn. Het zicht onder water is er namelijk een ongekende 100 meter!

Daarnaast is dit meer in het Thingvellir National Park een bijzondere plek, omdat de tektonische platen van Europa en Amerika elkaar hier ontmoeten. Onder het dikke pak ijs boven je tref je ook een bijzonder grotten- en buizenstelsel aan, die zonder meer de moeite van het bekijken waard zijn.

Om met volle teugen van dit onderwateravontuur te kunnen genieten spreekt het voor zich dat je wel een speciaal daarvoor geschikt duikpak aan moet hebben.

7. Kas, Turkije

Volgens ervaren Turkse duikers is Kas de mooiste duikplek van hun land. Je vindt deze locatie aan de Egeïsche kust. Kas ligt aan een baai waarin de onderwaterwereld heel divers is.

Zo tref je er niet alleen maar planten en dieren, maar ook diverse scheepswrakken en zelfs een neergestort Dakota vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog aan. Kas heeft overigens nog veel meer te bieden dan alleen maar een prachtige duiklocatie.

Het is ook een gezellige, traditionele plaats waar je lekker kunt smullen van heerlijke spijzen in een van de vele lokale restaurants. Daarnaast zijn er tal van leuke winkeltjes te vinden.

8. MS Zenobia Wrak in Cyprus

MS Zenobia in een grote veerboot die dertig jaar geleden na haar eerste trip al zonk. Het wrak ligt in de buurt van Larnaca in Cyprus. De boot ligt op ongeveer 42 meter diepte. Als je van wrakduiken houdt, dan is dit het meest indrukwekkende wrak dat je op Cyprus kan zien.

Deze duikstek is geschikt voor zowel beginnende als ervaren duikers. Zorg ervoor dat je het autodek niet overslaat. Hier kan je nog steeds de contouren van de verschillende vrachtwagens en auto’s die meevoeren op het schip bekijken.

9. Silver Beach, Cyprus

Het mediterrane eiland Cyprus wordt omringd door warm, helderblauw water, waardoor een duik erin op zich al een feestje is. Tel daar de grillige rotsachtige kustlijn en de soms kilometers lange stranden bij op en je begrijpt dat deze locatie een waar paradijs voor duikers is.

Een van de topplekken voor je onderwateravonturen rondom het eiland is Silver Beach. Hier kun je namelijk kennismaken met een schitterend rif. Daarnaast is de waterkwaliteit er zo goed, dat je vaak tot wel 35 meter ver kunt kijken.

10. Caniço/Garajau, Madeira, Portugal

Het Portugese bloemeneiland Madeira is namelijk niet alleen maar perfect voor het maken van wandelingen door veelzijdige natuurlandschappen.

Ook de kust rondom dit eiland heeft je heel wat te bieden. Zeker als je besluit om deze onder water te gaan bekijken. Garajau heeft wat dat betreft zelfs een streepje voor, want het grenst aan een beschermd maritiem natuurgebied, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je tijdens je duik flink wat schitterende flora en fauna te zien krijgt.

Bijkomend voordeel van duiken bij Garajau is dat de plaatselijke Marine Reserve continue een oogje in het zeil houdt, zodat je onderwateravontuur gegarandeerd veilig verloopt.

11. Wrakduiken in Malta

Malta is een geweldige plek voor wrakduiken. De P29 is een van de wrakken die je niet over mag slaan. De P29 het is een oude Duitse patrouilleboot. Ook kan er een vliegtuig worden bekeken onderwater. De Blenheim Bomber is een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, dat nu op 42 meter rust.

Hoewel het onderwaterleven geweldig is, is er qua zeeleven niet veel diversiteit. Haaien en roggen worden er niet vaak gespot. Wel veel murenen, barracuda’s, octopussen en af ​​en toe een schildpad.

12. Chios eiland in Griekenland

Chios eiland is de beste plek om te duiken als je op zoek bent naar een geweldige duikervaring in Griekenland. Chios bevat enkele van de meest verbazingwekkende onderwatergrotten, kleurrijke en grote rif-formaties, verticale wanden, prachtige onderwaterrotsformaties en indrukwekkende scheepswrakken.

Deze plaats is een geweldige duikstek voor beginnende duikers, aangezien het water ontzettend helder is en de temperaturen mild zijn, vooral tijdens de maanden april tot en met oktober kan je hier terecht.

13. Portofino in Italië

Portofino ligt in het noordwesten van Italië, net iets ten zuiden van de stad Genua. Je zult versteld staan ​​van hoe mooi de archeologische duikplekken zijn, evenals het gevarieerde onderwaterleven.

Portofino National Park biedt grote rotsachtige structuren, kliffen en muren die een perfect onderwaterleven schuilhouden. Je ziet grote tandbaarzen op de rotsen zitten, terwijl je versteld zult staan ​​van de diversiteit aan vissen. Zeker een aanrader tijdens een trip naar Italië.

14. Ustica, Sicilië, Italië

Duiken in Italië ligt misschien niet zo voor de hand, maar dat is onterecht, want het heldere water rondom ‘de laars’ herbergt flink wat mooie dingen. Zo kun je er zowel zeesterren als dolfijnen spotten.

Het eilandje Utica, ten noorden van Sicilië biedt je zelfs nog veel meer natuurschoon onder water. Aangezien rondom dit eiland een beschermd maritiem natuurgebied van kracht is, tref je er tal van zeedieren aan, die je elders amper of niet tegenkomt.

Op het vulkanische Ustica wonen overigens maar een handjevol mensen, dus het is er ook nog eens heerlijk rustig. Je bereikt het eiland met de boot vanaf Palermo.

15. Isle of Man

Het Isle of Man kan absoluut niet ontbreken aan onze lijst. De dramatische klif die zich langs de kustlijn uitstrekt, is nog indrukwekkenderonder water. Naast het onderwaterlandschap zijn er ook diverse vissoorten en ander zeeleven te zien tijdens een duik.

Op het zuidwestelijke deel van het eiland ligt een prachtig duikgebied, bekend als Calf of Man. En ook op het zuidelijke deel van de Calf is een andere prachtige duikstek genaamd Burroo. Net als de topografie van het eiland, beschikt Burroo ook over indrukwekkende onderwaterlandschappen.

16. Altausseer See, Oostenrijk

Een duik in de Altausseer See in Oostenrijk is niet voor iedere willekeurige duiker weggelegd. Zo moet je geen koukleum zijn om kopje onder in dit meer te gaan. We hebben het in dit geval dus over ijsduiken.

Dit is een manier van duiken die overigens niet zonder gevaar is. Vandaar dat deze locatie vooral een aanrader is voor zeer ervaren duikers, die overduidelijk begrijpen dat je je aan bepaalde strikte regels moet houden om weer veilig boven water te kunnen komen.

Duik je onder het ijs dat op de Altausseer See ligt, dan word je getrakteerd op een prachtig schouwspel waarin het daglicht en het ijs tezamen een bijna futuristisch schouwspel vormen.

17. Kilkee in Ierland

Kilkee is gelegen in het kleine kustplaatsje County Clare in Ierland. Momenteel staat Kilkee bekend als de beste duiklocatie van Ierland, en niet voor niets! De onderwaterwereld van Kilkee heeft enkele van de meest verbazingwekkende flora en fauna.

Ook spot je er regelmatig scholen makreel, lipvis en nog veel meer. Ook oude scheepswrakken zijn hier te ontdekken, dus ook voor de wrakduiker is er genoeg te vinden. Hou er rekening mee dat het water er erg koud is, dus een droogpak is aan te raden.

18. Kustgebied Kroatië

Kroatië beschikt over een langgerekte kuststrook met talloze locaties voor prachtige duikavonturen. De onderwaterwereld is er dan ook erg divers. Je kunt naast allerlei vissen ook bijvoorbeeld koraal, zeesterren, inktvissen en mogelijk zelfs dolfijnen tegenkomen.

Voor de kust liggen overigens ook tal van scheepswrakken, die je duikavontuur gegarandeerd nog eens een extra boeiend zullen maken. Speciale aanrader tijdens je duikreis naar Kroatië is het eiland Brac.

Daar tref je namelijk onderwatergrotten aan met een diepte van maar liefst 25 meter. Helemaal naar de bodem ervan duiken is sowieso een ervaring op zich.

19. Medes eilanden in Spanje

Als je een leuke en ontspannende duik wilt ervaren, is dit de plek om naartoe te gaan. Dit eiland behoort tot zeven eilandjes die in het noordwesten van de Middellandse Zee liggen.

Bij een bezoek aan de Medes-eilanden vindt je ongerepte en zeer diverse duikplekken, voor zowel beginners als gevorderden. Het is wel aan te raden om van tevoren te reserveren, vooral in de zomer kan het er erg druk worden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Pretparken Van Nederland

Top 10 Mooiste Zoetwatervissen Voor in het Aquarium