Top 10 Mooiste Canarische Eilanden

De Canarische eilanden, al jaren een populaire bestemming onder Nederlandse toeristen. De eilandengroep, gelegen ten oosten van Marokko, bestaat uit zes grote eilanden en zeven kleine. Acht van de eilanden zijn bewoond, de rest is veelal beschermd natuurgebied. De eilanden zijn gevormd door vulkanische activiteiten zon drie miljoen jaar geleden.

En dat de eilanden zo populair zijn is natuurlijk niet voor niets. Vier van de dertien nationale parken van Spanje bevinden zich op de eilanden. Ook is het voor Europese toeristen erg gemakkelijk dat er met de euro betaald kan worden.

De term ‘Islas Canarias’ is afgeleid van de Latijnse term Insula Canaria, wat ‘eiland van de honden’ betekent. Perro de Presa Canario of Dogo Canario is een hondenras dat zijn oorsprong vindt op Tenerife en Gran Canaria, daarom de naam “Eiland van de honden”.

Maar welk Canarisch eiland is de mooiste? Welke van de dertien mag absoluut niet ontbreken aan je bucketlist? Wij hebben een top tien samengesteld met de mooiste Canarische eilanden.

1. La Palma

En dan zijn we aangekomen bij de nummer 1 van onze lijst, het Canarische eiland La Palma. Het eiland is het meest noordwestelijke van de eilandengroep en wordt, in tegenstelling tot veel van de andere eilanden, niet door massatoerisme overspoeld. La Palma wordt vooral bezocht door liefhebbers van natuur en wandelen.

La Palma is het vulkanisch het meest actief. Het eiland begint op 3500 meter onder de zeespiegel met als hoogste punt 2464 meter boven de zeespiegel. Op het eiland ligt de vulkanische bergketen Cumbre Vieja waar in 1971 de laatste vulkaanuitbarsting plaatsvond.

2. Tenerife

Op nummer twee vinden we het grootste Canarische eiland. Tenerife is met 900.000 inwoners ook gelijk het eiland met de meeste bewoners van Spanje. Ook dit eiland is vulkanisch en de vulkaan El Teide is de hoogste berg van Spanje.

Op het eiland zijn meerdere nationale parken waar gewandeld kan worden. Een boottocht is ook aan te raden, want dolfijnen en walvissen zwemmen bepaalde tijden van het jaar langs Tenerife. Op het eiland bevinden zich twee vliegvelden, waarvan een voor internationale vluchten.

3. La Gomera

En dan de top drie van onze lijst! Die beginnen we met een van de minder bekende Canarische eilanden; La Gomera. Veel toeristen bezoeken het eiland vooral voor een dag vanuit Tenerife. Maar dat is eigenlijk zonde, want er is veel meer te ontdekken op La Gomera.

De beboste hoogvlakten en dalen behoren tot Nationaal park Garajonay en staan op de werelderfgoedlijst. Bijzonder aan het park is de laaghangende mist en het eeuwenoude laurierbos dat in het midden van het bos te vinden is.

4. Lanzarote

Op nummer vier vinden we het meest noordelijke bewoonde eiland van de Canarische eilanden, Lanzarote. Het eiland heeft een eigen vliegveld in de hoofdstad Arrecife. Ook dit eiland is onderdeel van het Biosfeerprogramma van UNESCO.

Door meerdere vulkaanuitbarstingen is het eiland bedekt met lava en kan er weinig groeien. De laatste vulkaanuitbarsting was is 1824. In het nationale park Timanfaya kunnen de kraters en magmakamers bezocht worden. Er is zelfs een restaurant waar gekookt wordt op de warmte van de vulkaan.

5. Fuerteventura

Dan zijn we aangekomen bij de top vijf van onze lijst. Hier vinden we het meest oostelijke eiland Fuerteventura. Het is het op een na grootste Canarische eiland en er wonen meer dan 100.000 mensen. Vroeger werd er veel eten verbouwd, maar tegenwoordig leeft de bevolking van toerisme.

Het eiland en omringende wateren werden in 2009 toegevoegd aan het Mens- en Biosfeerprogramma van UNESCO. Dolfijnen en potvissen komen in de wateren veel voor en de Canarische roodborsttapuit is leeft enkel op Fuerteventura.

6. Gran Canaria

Op nummer zes vinden we Gran Canaria. Gelegen in het midden van de Canarische eilanden met als hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria. De stad is de dichtbevolkte stad van de eilanden groep en tevens een van de tien grootste steden van Spanje.

Per jaar bezoeken meer dan drie miljoen toeristen het Spaanse eiland. Deze toeristen verblijven vooral op het zuidelijke deel, want daar is het warmer en droger dan in het noorden van het eiland. Op het eiland zelf wonen ongeveer 850.000 mensen.

7. El Hierro

Dan gaan we door met het Canarische eiland dat het meest oostelijk ligt. El Hierro, of door sommigen Ferro genoemd, is 270 vierkante kilometer groot en heeft ongeveer 10.000 bewoners.

Het eiland wordt ook vaak La Isla Chiquita, met andere woorden het kleine eiland. Dit komt omdat het eiland de kleinste van de bewoonde eilanden was. Maar daar heeft de nummer acht van deze lijst verandering in gebracht.

8. La Graciosa

Op nummer acht vinden we het derde eiland ten noorden van Lanzarote. La Graciosa behoort tot het natuurpark van de archipel Chinijo en is het minst bekende bewoonde Canarische eiland. Het eiland is zo’n dertig vierkante kilometer groot en er wonen rond de 660 mensen.

Tegenwoordig is de grootste inkomstenbron van het eiland toerisme, Caleta de Sebo in het zuiden is een populaire bestemming. Vroeger werd het eiland door piraten gebruikt om schatten te begraven, iets wat bij veel toeristen tot de verbeelding spreekt.

9. Alegranza

We gaan door met het tweede onbewoonde eiland van onze lijst. Alegranza is ook een vulkanisch eiland en ligt wederom ten noorden van Lanzarote. In 1993 kreeg het eiland de UNESCO-biosfeer status.

Deze status heeft het eiland te danken aan de verschillende beschermde vogelsoorten die er broeden. Ongeveer 75% van het eiland is prive-bezit, de rest valt onder de Spaanse regering. Alegranza kan alleen vanaf een boot bekeken worden, bezoeken is helaas niet mogelijk.

10. Montaña Clara

“Op een onbewoond eiland, daar zou ik willen zijn”, de kinderen voor kinderen zongen er al over in de jaren negentig. We beginnen onze lijst met een van de onbewoonde Canarische eilanden. Montaña Clara ligt ten noorden van Lanzarote.

De top van de vulkaan Caldera de Montaña Clara is het hoogste punt van het eiland. Vanwege het grote aantal zeevogels dat op Montaña Clara komt, is het eiland onderdeel van nationaal park van Chinijo. Het eiland is prive-eigendom en kan hierdoor niet worden bezocht.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Apple Producten

Top 10 Beste Sportauto Merken