Top 10 Mooiste Bezienswaardigheden In Baskenland

De regio Baskenland, in het noorden van Spanje, heeft door de eeuwen heen regelmatig flink wat strijd moeten voeren om hun autonomie te kunnen behouden of deze terug te kunnen krijgen. De Basken zijn trots op hun culturele roots en velen van hen spreken mede daarom liever hun eigen Baskische streektaal in plaats van Spaans.

De rijke historie van dit gebied is op heel veel plekken nog duidelijke zichtbaar. Onder meer in vorm van allerlei prachtige bezienswaardigheden. In dat kader presenteren we je hierbij de 10 mooisten daarvan.

1. Vitoria-Gasteiz

Het parlement van Baskenland bevindt zich in Vitoria. Het is een stad met een roerige geschiedenis, die door de eeuwen heen ook regelmatig het toneel vormde voor het militaire optreden in de regio.

De centrale rol die de stad regelmatig speelde, zorgde er uiteindelijk ook voor er dat tal van imposante bouwwerken verrezen. Velen ervan hebben de tand des tijds (mede dankzij restauraties) doorstaan en kunnen daarom ook nu nog volop worden bewonderd. Denk in dit geval onder meer aan de Santa Maria kathedraal, de Mendoza toren en meerdere middeleeuwse paleizen.

Naast veel historische pracht en praal staat Vitoria ook bekend om haar rijke culturele leven. De stad huisvest meerdere toonaangevende musea en organiseert geregeld allerlei uitbundige fiësta’s.

2. De oude binnenstad van Bilbao

Naast het ultramoderne Guggenheim museum, is Bilbao ook een uitgelezen plek om te genieten van klassieke bouwwerken. Je vindt ze namelijk volop in de oude binnenstad., dat ook wel Casco Viejo wordt genoemd.

Het opvallende middelpunt van dit gebied is zonder meer de imposante Iglesia-Catedral de Santiago. Terwijl je door de smalle straatjes ronddwaalt stuit je constant op knusse kleine winkeltjes en gezellige restaurants en bars, die veelal een straatterras voor hun deur hebben opgesteld.

Daarnaast zijn bezoekjes aan bijvoorbeeld het Arrigia theater, het parkje El Arenal, de overdekte Ribera markt en Plaza Nueva echte aanraders voor een ieder die met volle teugen van al het moois van deze omgeving wil genieten.

3. De stranden van San Sebastian

Veel toeristen die Spanje bezoeken, kiezen bewust voor dit land omdat ze van hun verblijf ook deels een strandvakantie willen maken. De stranden van San Sebastian zijn wat dat betreft echte aanraders.

Playa de Ondaretta is vooral in trek als het familiestrand van de stad, terwijl Playa de Zurriola de pleisterplaats van menig watersporter is. Ben je echter op zoek naar een gezellig drukke strandlocatie, die rijkelijk van restaurants, bars en allerlei andere praktische faciliteiten is voorzien, dan is Playa de La Concha daarvoor de locatie bij uitstek.

Kortom, keuze te over. En dat is ook meteen de reden waarom deze stranden niet alleen bij toeristen, maar ook bij de plaatselijke bevolking erg geliefd zijn.

4. Pamplona

Deze werd in de tijd van de Romeinen gesticht en groeide door de eeuwen heen uit tot een regionale hoofdstad. De stad staat wereldwijd het meest bekend om het Pamplona San Fermin festival, waarbij waaghalzen door de straten van de binnenstad rennen, terwijl ze op de hielen gezeten worden door een kudde wilde stieren.

Maar Pamplona heeft veel meer te bieden dan alleen maar dit spektakel. Vooral architectuurliefhebbers komen hier uitgebreid aan hun trekken. Zo herbergt de stad, naast allerlei sfeervolle oude straten en pleinen, een schitterende kathedraal uit de 14de eeuw. Daarnaast is ook het bezichtigen van het strak vormgegeven conferentiecentrum ‘El Palacio de Congresos y Auditorio de Navarra’ absoluut de moeite waard.

5. Guggenheim Museum

Dit is zonder meer het meest bijzondere gebouw van de stad Bilbao. Net als de twee andere Guggenheim musea, die je in New York en Venetië aantreft, kun je er terecht om moderne kunst te bewonderen.

Het museum wisselt de tentoongestelde collectie regelmatig, zodat het interessant blijft om regelmatig terug te keren voor een hernieuwde kennismaking. Er zijn trouwens niet alleen maar kunstwerken van gevestigde kunstenaars te zien. Ook talentvolle nieuwelingen krijgen er geregeld een kans om hun creatieve hersenspinsels aan de museumbezoekers te laten zien.

Voor de bouw van dit museum werd overigens van veel glas en staal gebruikgemaakt. Daarnaast kreeg het gebouw een blinkende ‘jas’ van titanium platen aangemeten.

6. Wijnhuis Doniene Gorrondona

In de omgeving van het traditionele, noord-Spaanse kustdorpje Bakio bevinden zich meerdere wijngaarden, die jaarlijks de druiven voor de Txakoli-wijnen leveren. Het plaatselijke wijnhuis Doniene Gorrodona biedt bezoekers de gelegenheid uitgebreid kennis te maken met het productieproces en het smakelijke, typisch Baskische eindresultaat.

De manier waarop Txakoli-wijnen worden geproduceerd verschilt overigens van streek tot streek. Hierdoor zijn er inmiddels flink wat verschillende varianten te koop. Wel hebben ze allemaal als overeenkomst dat ze een beetje minder alcohol bevatten dan andere wijnen.

7. Monte Urgull

De Monte Urgull stipten we al kort aan, toen we hierboven de oude binnenstad van San Sebastian de revue lieten passeren. Maar deze berg verdient ook op zichzelf een ereplek in deze toplijst.

Op de berg vind je onder meer een fraai stadspark en kun je terug in de tijd gaan door er de oude vestingwerken te bezichtigen. Een van die door de jaren heen gerestaureerde bouwwerken is het Castillo de la Mota, dat z’n oorsprong in de 12de eeuw heeft. Vandaag de dag doet het dienst als tentoonstellingsruimte waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de omgeving.

8. Lourdes Txiki

De Lourdes Txiki bevindt zich in San Sebastian en is als bezienswaardigheid vooral bij gelovigen in trek.

De oorsprong daarvan ligt in het jaar 1997, toen de stad tijdens een overstroming voor een groot deel onder water kwam te staan. Het water bereikte ook de omgeving van Lourdes Txiki, maar tot ieders verbazing bleef het beeld van de Maagd Maria dat er stond puntgaaf en had het water er helemaal geen invloed op gehad.

Dit werd door de plaatselijke bevolking als een goddelijk wonder beschouwd. Sindsdien speelt Lourdes Txiki regelmatig een centrale rol tijdens lokale bruiloften, festivals en heilige missen.

9. Monte Anboto

De Monte Anboto wordt door de Basken als een heilige berg beschouwd. Volgens de legende die eraan verbonden is, is het de verblijfsplaats van de godin Mari. Volgens overleveringen laat de godin zichzelf af en toe bij de ingang van een grot met de naam Cueva de Mari zien.

De berg is ruim 1.300 meter hoog en bevindt zich in de directe omgeving van Parque Natural Ukiola in de provincie Biskaje. Het is een perfecte omgeving voor wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers. Ongeacht wat voor activiteit je op en rondom de Monte Anboto kiest, je kunt er in alle gevallen van verzekerd zijn, dat je daarbij op talloze adembenemend mooie uitzichten wordt getrakteerd.

10. De oude binnenstad van San Sebastian

Deze noord-Spaanse stad ligt aan het water van La Baia de la Concha en wordt door de inwoners ook wel met de Baskische benaming Donostia aangeduid. Het oudste gedeelte van deze stad vind je ten zuidoosten van de berg Monte Urgull.

Je treft er onder meer de basiliek Église San Vicentre aan. Dit is een indrukwekkend bouwwerk uit de 18de eeuw, dat je ook kunt bezoeken. En terwijl je de Plaza de la Constitucion oversteekt, zou het zomaar kunnen dat je er spontaan getuigen bent van muzikale live optredens of zelfs een compleet festival.

Het oude centrum van San Sebastian is sowieso een levendige omgeving. Dit is mede te danken aan de talrijke bars met hun straatterrassen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bekende Oud Politici Van Nederland

Top 10 Landen Met De Meeste CO2 Uitstoot