Top 10 Moeilijkste MBO Opleidingen

De moeilijkste MBO opleidingen zijn over het algemeen opleidingen waarbij dieper wordt ingegaan op specifieke stof of er veel technische kennis bij komt kijken. Dit zijn vaak studies die je als persoon moeten liggen en waarvoor je een bepaalde interesse moet hebben. De inhoud van de opleidingen is verschillend, maar in de basis komt er vaak een vorm van wiskunde, natuurkunde, scheikunde of een andere wetenschappelijke onderwerp bij kijken.

Betekent dit dat een moeilijkere MBO opleiding saaier is dan andere opleidingen? Helemaal niet, het is net zo leuk als iedere andere opleiding, maar je moet er misschien wat meer moeite voor doen. Over het algemeen is er wel veel vraag naar afgestudeerde studenten van moeilijkere MBO opleidingen. Dit komt omdat er minder studenten afstuderen, maar ze wel gewild zijn. Dit zijn de top 10 moeilijkste MBO opleidingen.

1. Chemisch-fysisch analist

De moeilijkste MBO opleiding is die van chemisch-fysisch analist. Tijdens de opleiding leer je alles omtrent microbiologie, stoffen en onderzoeken. Een analist op dit gebied is veel bezig met kwaliteitscontrole en het onderzoeken van mogelijke schadelijke stoffen in producten die mensen eten of gebruiken.

Tijdens de opleiding komen vakken aan bod als wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie. Als chemisch-fysisch analist kun je aan de slag in bijvoorbeeld een laboratorium, maar ook in een medisch lab of bij een levensmiddelenfabrikant.

2. Maritieme techniek

Nederland is een land van water, het is dus ook niet gek dat we een aantal MBO opleidingen hebben die te maken hebben met de scheepvaart. De lastigste daarvan is de opleiding maritieme techniek. Het is een combinatie van een technische opleiding samen met de commerciële skills van andere opleidingen.

Tijdens de opleiding krijg je te maken met alle technische aspecten van boten, maar leer je ook hoe je een team aanstuurt. Omdat de maritieme industrie vaak internationaal is, komt Engels en Duits ook uitgebreid aan bod tijdens deze opleiding. Mocht techniek en talen je liggen, dan is dit een goede keuze en een zeer interessante, maar wat moeilijkere opleiding om te volgen.

3. Tandtechniek

Tandtechniek is een niveau 4 MBO opleiding waarbij studenten leren hoe ze op de juiste manier onder andere bruggen en kronen op maat kunnen maken. De tanden en de kaak zijn vrij complex, bij deze opleiding komt dan ook veel theorie om de hoek kijken. Het gebit van ieder persoon is immers anders, en vraagt dan ook om specifieke oplossingen.

De opleiding begint met een algemeen deel, waarna je kiest uit een van de twee specialisaties. Hierbij wordt gekozen uit kroon- en brugwerk, of uit de specialisatie voor protheses. 

4. Procestechniek

Bij procestechniek draait het allemaal rondom grote fabrieken en de verwerking van grondstoffen tot producten. Deze opleiding op niveau 4 zorgt ervoor dat studenten kunnen starten als operator C, wat een leidinggevende functie is. Je krijgt bij procestechniek dus zowel praktijk als theorie, maar ook leer je hoe je moet leidinggeven in een team.

De opleiding heeft ook een ICT component. Zo moet je als operator in de procestechniek in staat zijn om automatiseren te begeleiden, en bekend zijn met onder andere de planning en onderhoud aansturen voordat de machine te snel verouderd.

5. Applicatieontwikkelaar

Een applicatieontwikkelaar ontwikkelt websites, apps en andere soorten software voor grote en kleine bedrijven. Bij het ontwikkelen van software komt veel kennis over coderen, ontwikkelen en ontwerptechnieken kijken. Het is dan ook een opleiding die niet te vergelijken is met een andere opleiding.

De opleiding combineert creativiteit met software ontwikkeling, en grote applicaties moeten je dan ook liggen. De opleiding kan als moeilijk worden ervaren, maar als je al ervaring hebt met het schrijven van applicaties gaat het je makkelijker af.

6. Restauratievakmanschap

Restauratievakmanschap is een hele specifieke MBO opleiding waarvan je moet houden. Binnen deze opleiding wordt er geleerd hoe zeer oude gebouwen en monumenten op de juiste manier gerestaureerd worden zodat de geschiedenis behouden kan blijven.

Het klinkt misschien gemakkelijk op het eerste gezicht, maar dat is het niet. Oude gebouwen die een monumentenstatus bezitten, mogen alleen worden gerestaureerd volgens ambachtelijke technieken en met originele materialen. Hierdoor moet je diepgaande kennis hebben over gebouwen en technieken door de eeuwen heen.

7. Apothekersassistent

Als apothekersassistent weet je alles over het gebruik en de werking van verschillende medicijnen. Tijdens de opleiding leer je dan ook over diverse aandoeningen, het gebruik van medicijnen en eventuele mogelijke bijwerkingen.

Ook komt het adviseren van medicijnen zonder recept aan bod. Je kunt je dus voorstellen dat je behoorlijk wat kennis op moet doen, het mag immers niet fout gaan. Er komt behoorlijk wat lesstof langs tijdens de opleiding, en zult dus goed moeten studeren.

8. Constructie- en plaattechnologie

Tijdens deze opleiding leer je alles machines en apparaten. Waar veel technische opleidingen op MBO zich richten op het werken met de machines met de hand, krijg je bij constructie- en plaattechnologie veel te maken met programmeren.

Gedurende de opleiding ben je deels op school, maar ook veel bezig in de praktijk. Programmeren van machines speelt een belangrijke rol, en dit kost veel tijd om te leren. Naast de praktijk, zitten studenten ook veel in de schoolbanken om vakken als constructieleer, materialenleer, natuurkunde, Engels en Nederlands te leren.

9. Juridisch-administratief dienstverlener

Als juridisch-administratief dienstverlener werk je bij een juridisch kantoor of samen met advocaten. Je ondersteunt de werkzaamheden van advocaten, deurwaarders of makelaars. Het aantal wetten in Nederland is zeer uitgebreid, dus wees voorbereid om diep in de boeken te duiken om jezelf alle stof eigen te maken.

Het werk wat je na deze opleiding kunt doen is zeker niet saai. Je komt veel in contact met mensen, dus naast kennis over juridische zaken is het ook belangrijk om goed te kunnen communiceren met mensen. 

10. Doktersassistent

De opleiding tot doktersassistent is de eerste in deze lijst. Als doktersassistent ben je meestal het eerste aanspreekpunt van zieke mensen. Het leren kennen en herkennen van allerlei klachten speelt hier dus een belangrijke rol.

Maar de opleiding bestaat uit veel meer dan dat. Als doktersassistent leer je tijdens deze MBO opleiding ook om verschillende medische handelingen uit te voeren. Het is nauwkeurig werk, waarbij het belangrijk is om de juiste handelingen uit te voeren op basis van opgedane kennis.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Motorclubs van Nederland

Top 10 Leukste Apps Voor Kleine Kinderen