Top 10 Moeilijkste Hbo Opleidingen Van Dit Moment

Bij een aantal van de moeilijkste hbo opleidingen van dit moment stop je flink wat uren in je studie. Lastigere opleidingen op HBO niveau vereisen discipline, doorzettingsvermogen en natuurlijk de nodige aanleg voor de stof.

Het is hard werken om deze opleidingen te halen.

Je krijgt te maken met technische en organisatorische stof van hoog niveau, waarbij je vaak abstract moet kunnen nadenken of dingen tot in detail kennen.

Maar ondanks dat de opleidingen moeilijk zijn, zijn deze niet onmogelijk. Natuurlijk is het van belang dat je erin geïnteresseerd bent, en je moet de juiste keuze qua opleiding maken. Alleen dan al wordt het een stuk makkelijker.

De kans op banen bij moeilijke hbo opleidingen is vaak ook wat hoger, omdat er minder mensen op de markt zijn. Dus pak je boeken en notitieblok maar alvast, want dit zijn de top 10 moeilijkste hbo opleidingen van dit moment.

1. Civiele Techniek

Gemiddeld startsalaris: €2.800 bruto per maand

Civiele techniek is overal om ons heen. Van de wegen, tot de complete infrastructuur zowel boven als onder de grond. De opleiding is de moeilijkste HBO opleiding van dit moment.

Dat komt omdat de studie zeer intensief is, en studenten diepgaande kennis van onderwerpen rondom civiele techniek moeten ontwikkelen.

De opleiding gaat dieper in op het analyseren van bestaande infrastructuren, natuurkunde, wiskunde, het managen van grote bouwkundige projecten en gebiedsontwikkeling.

Daarnaast moet je technisch zijn aangelegd, en zeer nauwkeurig zijn.

2. Technische Informatica

Gemiddeld startsalaris: €2.775 bruto per maand

Op de tweede plaats staat technische informatie, een moeilijke HBO ICT opleiding. Tijdens deze studie wordt je opgeleid tot software engineer of data scientist. De studie is heftig, en er zijn dan ook veel studenten die uitvallen tijdens de opleiding.

Tijdens de opleiding technische informatica krijg je veel vakken die verwant zijn met elkaar, en waar je ook niet zonder kunt.

Je leert programmeren in verschillende talen, hoe data precies in elkaar zit en conceptueel denken.

Naast aanleg voor IT, is het belangrijk om goed te zijn in wiskunde, en je moet kunnen denken in bepaalde concepten en patronen.

Afstudeerders van deze opleiding zijn dan ook zeer gewild en hebben een goede baankans.

3. Chemie

Gemiddeld startsalaris: €2.780 bruto per maand

Chemie richt zich op het onderzoek, analyse en ontwikkeling van alles wat gerelateerd is aan stoffen op voor diverse toepassingen.

Het is een opleiding die als moeilijk wordt gezien, met veel scheikundige onderzoeksvakken.

In de chemie staat namelijk veel niet vast, en onderzoek hoort hier standaard bij. 

Bij chemie kies je uit verschillende specialisaties. Zo kun je kiezen voor analytische chemie, waarbij je samenstellingen gaat onderzoeken, of fysische chemie waarbij het draait om materialen.

4. Werktuigbouwkunde

Gemiddeld startsalaris: €2.750 bruto per maand

Werktuigbouwkunde is een combinatie van natuurkunde en techniek.

Het wordt gezien als een zeer technische opleiding, waarbij je veel theoretische stof tegelijkertijd krijgt en uren bezig bent met het opzetten van concepten en prototypes.

Het natuurkundige gedeelte gaat in op meten, ontwerpen, krachten en warmte.

Daarnaast zit er een belangrijk technisch component in de opleiding waar je aanleg voor moet hebben.

Hierbij richt de opleiding zich op simulaties, technische tekeningen en wiskunde.

5. Fysiotherapie

Gemiddeld startsalaris: €2.300 bruto per maand

Fysiotherapie staat op de vijfde plaats. In de HBO opleiding leer je het menselijk lichaam kennen.

Je krijgt veel theorie, en leert alles over bewegingen, anatomie en fysiologie.

In de eerste jaren krijg je de basis, en daarna kies je voor een specialisatie.

De menselijke anatomie is complex, en wees er dan ook op voorbereid dat je veel uren spendeert aan het leren kennen van alle soorten kwalen, spieren en botten.

6. Tolk

Gemiddeld startsalaris: €2.300 bruto per maand

Een opleiding tot tolk lijkt op het eerste gezicht vrij simpel, je vertaald iets vanuit de ene taal naar de andere. Maar wees voorbereid, want tolk worden is nog niet zo heel erg makkelijk.

Je moet natuurlijk vloeiend twee talen kunnen spreken, en daarnaast zijn er een aantal belangrijke vaardigheden die je leert.

Want een tolk vertaald niet zomaar letterlijk iets. Tijdens de opleiding leer je niet zomaar een taal, maar de kunst van het vertalen.

Je leert over concepten zoals context en culturele verschillen.

Daarnaast is het tolken een kunst, en gaan veel tolken aan de slag met het zeer lastige simultaan tolken.

7. Watermanagement

Gemiddeld startsalaris: €2.400 bruto per maand

Water is overal te vinden in en om Nederland, en als land zijn we dan ook gespecialiseerd in het management van water.

Dit is dan ook een opleiding waarvoor ons landje zich uitstekend leent. Tijdens de opleiding, die vrij zwaar is, leer je alles over water, watermanagement, het oplossen van problemen en innovaties.

Er komt veel natuurkunde kijken bij watermanagement, maar ook wiskunde, creativiteit en maatschappij zijn belangrijke onderdelen waar je de in en outs van moet kennen.

8. Rechten

Gemiddeld startsalaris: €2.300 bruto per maand

Rechten is een van de meest brede opleidingen op HBO niveau die er zijn.

Het wetboek is groot, en er zijn verschillende vertakkingen zoals strafrecht, privaatrecht, ondernemingsrecht, familierecht en arbeidsrecht. Iedere specialisatie heeft weer zijn eigen wetten. 

Tijdens deze opleiding moet je dan ook heel veel stampen.

Je leert niet alleen de wetten kennen, maar ook manieren om ze op een juiste manier toe te passen.

Geen enkele oplossing is hetzelfde.

Daarnaast leer je ook veel over andere vaardigheden zoals onderzoek, mediation en juridisch schrijven.

9. Biotechnologie

Gemiddeld startsalaris: €2.560 bruto per maand

Biotechnologie is een opleiding die verwant is aan de chemie, maar zich richt op onderzoek door middel van levende organismen.

De nadruk ligt hier op mensen, dieren en planten. Mensen die zijn afgestudeerd als biotechnoloog zijn veelal werkzaam in de land- en tuinbouw, of als onderzoeker.

De opleiding is zeer breed, en om te slagen moet je jezelf dan ook grondig verdiepen in de chemie op microbiologisch niveau.

Er komt veel stof bij kijken die je meerdere keren moet bestuderen, maar met aanleg voor biotechnologie komt dat vast helemaal goed.

10. Toegepaste Psychologie

Gemiddeld startsalaris: €2.025 bruto per maand

Bij de studie toegepaste psychologie staat het brein van de mens centraal.

Je leert hier alles over het gedrag en onderliggende motieven van mensen, en studeert voor een beroep als therapeut, onderzoeker of adviseur in de psychologie.

De stof bestaat uit de verschillende aspecten van psychologie, aangevuld met ondersteunende vakken zoals onderzoeksvaardigheden, communicatie en diagnostiek.

Je krijgt veel stof tegelijkertijd te verwerken op de opleiding, en gaat zeer diep in op het menselijk gedrag.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Griekse Vakantie Eilanden

Top 10 Leukste Boerderijdieren