Top 10 Meest Vreemde Weerfenomenen

Het weer is van oudsher één van de meest besproken onderwerpen van de mens. Als ijsbreker, gespreksvulling of pure interesse wegens de bijzondere omstandigheden.

Nu is er bijna ieder jaar wel een flinke storm en alhoewel steeds zeldzamer krijgt ook Nederland nog wel eens een vlokje sneeuw. Maar er zijn nog vele weerfenomenen die zelfs over de gehele wereld bijzonder zijn. Welke dit zijn? Lees snel verder in de top 10 meest vreemde weerfenomenen.

1. Bolbliksem

Beeld: Flickr / Storm Wolf

De lijst gaat van start met een zeldzaam fenomeen dat in de regel enkel bij zeer zwaar onweer optreedt. Bolbliksem is een bolvormig object ter grootte van een voetbal en gedurende meerdere seconden door de lucht zweeft voor deze ofwel oplost of in een kleine explosie eindigt.

De moderne wetenschap is er nog niet volledig uit hoe bolbliksem ontstaat. Het vermoeden is dat er onder bepaalde omstandigheden zeer kleine delen aan siliciumverbindingen ontstaan en door oxidatie beginnen te gloeien.

2. Derecho

Derecho‘s zijn een extreme variant van een zogenoemde ‘bow-echo’. Dit zijn zware onweersbuien die zich over vele kilometers uitstrekken en op de radar een lijn met een lichte kromming vormen.

Deze ‘lijn’ van onweer leidt vaak tot valwinden en grote schade. Derecho’s zijn nog een stuk zeldzamer en veroorzaken zeer grote schade over een groot oppervlakte omdat ze minimaal vier kilometers in lengte staan en soms wel een volledige dag moeten uitrazen.

Een bekend voorbeeld van een derecho is die van 1 augustus 1674. In deze derecho ontstond een orkaan die de Domkerk op zijn pad vond en de kerk van de nu bekende Domtoren gescheiden heeft.

3. Lichtende nachtwolken (NLC’s)

In de maanden dat de zon het hoogst aan de hemel staat loont het om soms eens kort na zonsondergang naar het noorden te kijken. De kans bestaat dat je dan lichtende nachtwolken te zien krijgt.

Normaal hangen wolken tot op een hoogte van circa 20 KM maar lichtende nachtwolken komen voor tot op een hoogte van wel 80 KM. Hierdoor worden de wolken van onderen nog verlicht door de zon die al achter de horizon is verdwenen, waardoor ze het lijkt alsof ze licht geven.

Deze wolken zijn niet te voorspellen. Er gaan hele zomers voorbij zonder een enkele lichtende nachtwolk maar in goede jaren zijn zo tot wel 30 keer te zien.

4. Regen van dieren

Beeld: Facebook / Tinashe Esy Golden

Eén van de meest bizarre fenomenen in dit lijstje is het regenen van dieren. In deze bijna apocalyptische gebeurtenis ‘regent’ het dieren die normaal niet eens in de lucht voor horen te komen, denk maar bijvoorbeeld aan vissen, kikkers of andere kleine zeedieren.

De hypothese hierachter is dat zeer zware waterhozen de dieren tot op grote hoogte krijgen waar ze door de wind worden meegevoerd en uiteindelijk boven land weer gedumpt worden.

5. Mammatus bewolking

Mammatus komt van het Latijnse ‘mamma’ dat zoveel betekent als ‘uier’ of ‘borst’. Wanneer je onder mammatusbewolking staat is die link ook snel gemaakt door de vele bolvormige uitzakkingen onder deze wolkensoort.

Mammatus ontstaat over het algemeen kort voor of kort na een hevige bui wanneer warme lucht kort in koude druppels onder de wolk condenseert en zo de typische builen vormt die soms gevaarlijk ver als ballonnetjes onder de wolk lijken te hangen.

6. Catatumbo onweer

Beeld: Flickr / Fernando Flores

Catatumbo onweer is een fenomeen dat nergens anders dan aan de monding van de Catatumbo rivier in Venezuela voorkomt. Catatumbo onweer, of relampago del Catatumbo zoals Venezolanen het zo mooi noemen, is een stilstaande onweersbui die zo’n 150 dagen per jaar voorkomt en meestal 10 uur onweer blijft afvuren.

Vele eeuwen is dit onweder door schippers als navigatie gebruikt omdat het tot wel 150 kilometer ver van de kust te zien is. De oorzaak van dit meteorologische fenomeen is nog niet gekend en blijft wetenschappers tot op de dag van vandaag verbazen.

7. Aurora Borealis

Aurora Borealis is beter bekend als het noorderlicht en misschien wel het mooiste van alle weerfenomenen. Het noorderlicht ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon in botsing komen met het magnetisch veld van de aarde, waardoor de hemel in prachtige vuurstormen van geel, groen, rood, blauw en soms zelfs paars oplicht.

Hoewel het noorderlicht voornamelijk voorkomt rond de poolgebieden zijn sommige zonnestormen zo sterk dat ze heel soms zelfs in het noorden van Nederland te zien zijn. Bij een unieke storm op 10 september 1898 was het zelfs tot in Rome te zien!

8. Stratosfeerontladingen

Bij zeer zware onweersbuiten ontstaan soms zwakke lichtgevende flitsen die tot ver in de stratosfeer belanden. Dit zijn (red) sprites, (blue) jets en elves. Sprites zijn rode, zwakke flitsen die net voor het blote oog zichtbaar kunnen zijn en op een hoogte tot 95 kilometer plaatsvinden.

Jets zijn blauwachtige stralen die schuin uit onweersbuien omhoog schieten, tot ongeveer 40 kilometer hoogte. Ze zijn beter zichtbaar dan de sprites. Elves zijn lichtflitsen op wel 100 kilometer hoogte die tot wel 400 kilometer breed kunnen zijn. Vanaf de grond zijn ze niet zichtbaar, in het vliegtuig wordt het enkel maar opgemerkt als een extreem korte lichtflits.

9. Lenticulaire wolken

Lenticulaire wolken zijn zo spectaculair van vorm dat ze soms als ufomeldingen doorgegeven zijn. De mooiste varianten ontstaan in het hooggebergte, zeker rondom bergtoppen. De lucht die over de bergen trekt komt in een golvende beweging terecht.

Als deze hoog genoeg komt, zal de lucht door de koude condenseren en ontstaat er een wolk. Maar als de lucht verderop weer daalt warmt het op en de wolk verdwijnt. Zo ontstaat er een vast patroon van wolken die als koepels over de bergen hangen.

10. Parhelium

Dit fenomeen wordt ook wel een ‘bijzon’ genoemd. Dit optische fenomeen ontstaat wanneer de zon door ijskristallen van cirrus- of cirrostratuswolken schijnt. Hierdoor kan het lijken alsof er links en/of rechts van de zon ‘extra’ zonnen komen te staan.

Het verschijnsel is in principe gelijk aan een regenboog en kan in alle weersomstandigheden en jaargetijden voorkomen. In de regel verschijnen ze daarentegen het meest in de winter en in meer noordelijke gebieden. In heel bijzondere gevallen kan je bij een volle maan zelfs ‘bijmanen’ zien.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Slechtste Mensen Die Ooit Hebben Geleefd

Top 10 Langste Concerten Ter Wereld Ooit Gegeven