Top 10 Meest Vreemde Soorten Wolken

Soms zie je wel eens de meest vreemde soorten wolken voorbijkomen. De meeste mensen kijken er even naar, en gaan dan weer verder met het dagelijks leven. Maar ieder type wolk, en ook vreemde soorten wolken, hebben een bepaalde betekenis en reden waarom ze er zo uitzien. Soms bestaan wolken uit ijskristallen, soms uit waterdruppels. En ook kunnen ze verschillende kleuren hebben.

Maar echt vreemde wolken zie je niet iedere dag. Deze fenomenen zijn vaak gebonden aan een bepaalde plaats, of hebben specifieke luchtstromingen nodig. Gelukkig zijn er ook vreemde wolken die gewoon in Nederland kunnen voorkomen. Dit zijn de top 10 meeste vreemde soorten wolken.

1. Pilotengat

Beeld: Wikimedia / H. Raab

Het pilotengat is een fenomeen waarbij een stuk uit een wolk verdwijnt, en er een gat ontstaat in de wolk. De benaming komt van het feit dat ze veroorzaakt kunnen worden door een vliegtuig. 

Een pilotengat ontstaat wanneer de druppeltjes van de wolk spontaan bevriezen en als het ware uit de wolk vallen. De gaten die hierdoor ontstaan zijn dus letterlijk gaten in wolken. Een pilotengat kan wel 50 kilometer breed zijn, waardoor het lijkt alsof er iets groots een hap uit de wolk heeft genomen.

2. Kelvin-Helmholtz golf

Voor veel fotografen is een Kelvin-Helmhotz golf wolk de ultieme droom om te fotograferen. Zoals de naam al doet vermoeden, zien deze wolken er letterlijk uit als golven in de zee. Ze lijken regelrecht op de horizon te zijn geschilderd.

Deze wolken ontstaan doordat warme lucht wordt gemengd met een instabiele koude laag lucht. Doordat deze twee soorten luchtstromen verschillend in gewicht zijn, kunnen deze type wolken ontstaan. Wel moet er ook een verschil in snelheid zitten tussen de warme en koude lucht. Maar het resultaat is een prachtige en unieke wolk.

3. Supercell

Een supercell is geen orkaan, maar komt wel dicht in de buurt. Dit type wolk is zeer krachtig en wordt gezien als een zeer gevaarlijke wolk voor mens en dier. Wanneer een supercell zeer instabiel wordt, kunnen er heftige bliksemflitsen ontstaan die kilometers ver te zien zijn. 

Maar onweer is niet het enige wat een supercell met zich meedraagt. Ze zorgen voor zeer sterke windstoten, hagelbuien met hagelstenen die zo groot kunnen worden als tennisballen, en niet te vergeten bakken met regen. Het komt dan ook vaak voor dat een gebied overstroomt door een supercell.

4. Mammatus

Mammatus wolken zijn vaak kleinere wolken die samen door de lucht zweven. Deze wolken zijn speciaal, omdat ze honderden kilometers lang kunnen zijn. Mammatus wolken zweven vaak in het pad van een donderwolk. Het lijkt vaak alsof deze wolkjes langzaam naar beneden zakken en dat klopt ook. Doordat verschillende luchtstromingen bij elkaar komen zijn de wolken iets te zwaar, waardoor ze langzaam richting de aarde vallen.

5. Virga

Virga wolken zijn een zeer aparte soort, en worden niet officieel gezien als een wolk. Deze wolken ontstaan wanneer sneeuw of regen verdwijnt in de lucht tijdens het vallen waardoor de wolken een hele specifieke vorm krijgen. De virga wolken lijken nog het meeste op vliegende kwallen. De wolk zelf is het lichaam van de kwal en de regen die langzaam verdwijnt tijdens het vallen zijn de tentakels.

Dit type wolk komt voor in wat warmere gebieden, en dan voornamelijk woestijnen waar de regen vaak al verdampt voordat het de grond kan raken. Het fenomeen kan ook voorkomen als de wolken zeer hoog in de lucht hangen, waardoor de regen een langere afstand moet afleggen.

6. Asperitas

Asperitas wolken lijken net alsof ze een schilderij zijn. De blauwe en grijze wolken vormen een golvend landschap in de lucht. Deze wolken worden gezien als een nieuw type wolk, en zijn dan ook pas in 2015 officieel erkend. Maar ondanks de classificatie, zijn er nog veel vragen rondom deze wolken.

De Asperitas wolken worden vaak in het Noorden van Amerika gespot. Ze glijden als golven in de zee achter donderwolken aan. Het gekke aan deze wolken is dat ze niet veranderen in donderwolken zelf, maar na verloop van tijd als de golven in de zee langzaam verdwijnen.

7. Cumulonimbus

Beeld: Wikimedia / Oscar den Uijl

De cumulonimbus kennen we allemaal wel, het is de wetenschappelijke benaming voor een donderwolk. Deze wolken zijn verantwoordelijk voor de regen en onweer die we soms meemaken. Maar deze wolken zijn niet te verwarren met gewone regenwolken. Cumulonimbus wolken komen vaker voor in tropische gebieden dan in Nederland.

Maar mocht je er toch eentje spotten, dan is het een imposante verschijning. De wolken komen vaak als een grote muur aan, en zien er zeer imposant uit. Ze zorgen dan ook regelmatig voor zeer mooie foto’s. 

8. Cirrocumulus

Cirrocumulus wolken zijn net zoals de altocumulus wolkjes die eruit zien als schapen in een weide. Maar deze wolkjes zitten een stuk hoger in de atmosfeer op ongeveer 5 tot 12 kilometer hoogte en bestaan uit ijskristallen.

Dit type wolkjes zorgt ervoor dat het gele en rode zonlicht bij zonsopgang of zonsondergang wordt gereflecteerd. De ijskristallen breken het licht, waardoor je met de cirrocumulus wolken een prachtige rode of gele horizon krijgt. 

9. Cirrus

Cirrus wolken zien eruit alsof er een gordijn of sluier in de lucht hangt. Het zijn vaak grote wolken die heel dun zijn, en daardoor nog veel licht doorlaten. Dit komt omdat de wolken alleen maar bestaan uit ijskristallen. De wolken komen vaak voor bij warm weer, en werken als een soort van opwarmend gordijn, de temperatuur tussen de boven en onderkant van de wolken kan wel 10 graden verschillen. De cirrus wolken zijn wel een teken dat er wat slechter weer aan zit te komen.

10. Altocumulus

Altocumulus wolkjes zien eruit als een veld vol met kleine wolkjes die samen aan het rondwaaien zijn. Dit type wolk worden ook wel schapenwolkjes genoemd, vanwege de vorm die de wolkjes hebben. Ze lijken op honderden schaapjes die vrolijk in de weide staan.

Deze wolken komen voor op een hoogte tussen de 2 en 6 kilometer, en zijn er wat grijzer uit dan veel andere soorten wolken. We kunnen deze wolken ook regelmatig in Nederland zien. Ze zijn vaak een voorbode van slecht weer, en je kunt dan ook regen en wind gaan verwachten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Huisdieren in Nederland

Top 10 Meest Agressieve Hondenrassen