Top 10 Meest Voorkomende Soorten Vliegen

Het is misschien moeilijk voor te stellen als ze in een sneltreinvaart aan je voorbij zoeven, maar in de hele wereld zijn er maar liefst 120.000 verschillende soorten vliegen bekend.

Ze leven weliswaar niet lang, maar zijn daarentegen wel in staat om zichzelf razendsnel te reproduceren, waardoor ze in sommige omgevingen in korte tijd een ware plaag kunnen vormen.

Zeker als daar voedsel ligt te verrotten. Welke soorten vliegen je binnen en buiten het meest tegen kunt komen lees je in de onderstaande top 10.

1. De huisvlieg

Deze vlieg wordt ook wel de kamervlieg genoemd. Je kunt hem praktisch overal ter wereld tegenkomen, waardoor het ook meteen wereldwijd een van de bekendste insecten is. Huisvliegen herken je aan hun betrekkelijk grote lijf, waarbij de bovenzijde van het borststuk voorzien is van 3 donkere lengtestrepen.

Deze vliegen zijn niet bepaald kieskeurig in de dingen die ze eten. Ze doen zich tegoed aan de meest uiteenlopende soorten plantaardig en dierlijk voedsel dat ergens ligt te rotten.

2. De strontvlieg

Eigenlijk hebben we een beetje medelijden met de strontvlieg, want de naam die dit insect toebedeeld heeft gekregen is niet helemaal terecht. De vrouwtjes gebruiken weliswaar koemest om er hun eitjes in te leggen, maar vanaf het moment dat de larven uiteindelijk uitvliegen, bevinden dit soort vliegen zich eigenlijk alleen maar in de buurt van ‘stront’ als ze zich verder voort willen planten.

Een strontvlieg voedt zichzelf namelijk niet met de uitwerpselen van dieren, maar met nectar en af en toe de sappige inhoud van een concurrerende vlieg die z’n pad kruist. Strontvliegen worden tussen de 5 en 10 millimeter lang en zijn bruingeel tot oranje van kleur.

3. De bromvlieg

Het harige, glanzende lijf van een volwassen bromvlieg kan tot 1,5 centimeter lang worden. In tegenstelling tot veel andere vliegen houden ze er een tamelijk gevarieerd dieet op na. Naast rottend organisch materiaal voeden ze zich namelijk met honing en vruchtensappen. Wereldwijd zijn er vele tientallen verschillende bromvliegsoorten.

De larven van sommige van deze vliegen maken actief jacht op andere insectenlarven, zodat ze zich daarmee kunnen voeden. Andere soorten bromvlieglarven nestelen zichzelf daarentegen bewust als parasieten in lichaamswonden van mensen en dieren. Dat laatste kan tot gezondheidsschade leiden, omdat de larven op die manier ziektes over kunnen brengen.

4. De stalvlieg

Beeld: Wikimedia / Pavel Krok

Stalvliegen zijn in Nederland en België met name in de periode van april tot oktober actief. Uiterlijk lijken ze op de huisvlieg, maar in tegenstelling tot deze soortgenoot hebben ze één duidelijk onderscheid: ze beschikken over een zogenoemde palpen, waarmee ze kunnen steken. Dat steken doen ze niet om zichzelf te verdedigen, maar gewoon om zichzelf te kunnen voeden.

Stalvliegen leven namelijk van bloed. In de meeste gevallen zullen ze alleen vee als hun prooi beschouwen, maar dat betekent niet dat je als mens volledig veilig bent. Als stalvliegen mensen steken, dan richten ze hun palpen vooral graag op hun ontblootte benen.

5. De fruitvlieg

De naam van een fruitvlieg is erg gemakkelijk te verklaren. De kleine vliegjes beschouwen rijp fruit als de ideale plek voor het leggen van hun eitjes. De larven die daaruit ontstaan leven van het aanwezige fruit voordat ze kunnen vliegen.

En omdat die larven uiteindelijk ook weer eitjes willen gaan leggen op fruit wat toch al aangenaam dicht in de buurt is, kan dit ervoor zorgen dat het aantal fruitvliegjes bij je fruitschaal in rap tempo toeneemt.

De wetenschap profiteert echter volop van deze snelle vermenigvuldigingsgraad. Fruitvliegjes worden daar namelijk veelvuldig ingezet bij tal van genetische experimenten.

6. De horzel

Horzels kunnen tussen de 0,8 en 2,5 centimeter groot worden en zijn herkenbaar aan hun harige lijf en hun kleine antennes. Het bijzondere aan deze vlieg is dat ze in de periode dat ze in de wereld rond kunnen vliegen letterlijk geen hap eten. Dit is ook de reden dat horzels nooit lang leven.

De enige periode waarin ze zich tegoed kunnen doen aan voeding, is wanneer ze nog larf zijn en zich in het lijf van een dier bevinden. Soms vreten ze zichzelf naar buiten, maar het is ook mogelijk dat de volgroeide horzels door een dier worden uitgeniest en op die manier voor de eerste keer kennismaken met de buitenwereld.

7. De daas

Een daas heeft uiterlijk veel weg van een horzel, maar behoort niet tot dezelfde vliegenfamilie. In tegenstelling tot horzels zijn dazen namelijk in staat om te bijten. Daarnaast ontwikkelen de larven van de daas zich rond wateroppervlaktes, terwijl die van de horzel levende dieren als voedingsbodem gebruiken.

Deze vlieg laat geen misverstanden over zijn bedoelingen bestaan als hij op de huid van een mens of dier landt. De kans is levensgroot dat hij dan meteen bijt, waardoor er bacteriële infecties kunnen ontstaan.

Als een daas een specifieke prooi op het oog heeft, dan zal hij doelgericht te werk gaan om die te pakken te kunnen krijgen. Zijn maximale vliegsnelheid van maar liefst 25 kilometer per uur komt hem in dat geval dan goed van pas.

8. De rioolvlieg

Beeld: Wikimedia / Hectonichus

De rioolvlieg is slechts enkele millimeters groot. Je herkent deze variant aan z’n vleugels, die veel groter zijn dan z’n donker- tot lichtgrijze behaarde lijfje. De vliegjes houden zich het liefst in een donkere en vochtige omgeving op, waaronder dus ook riolen waar ze uiteindelijk hun naam aan danken.

Ondanks hun kleine formaat zijn de vrouwtjes in staat om dagelijks 200 eitjes te leggen, waardoor de vliegenpopulatie in betrekkelijk korte tijd enorm toe kan nemen. Overdag kun je ze in de schaduw op muren en wanden tegenkomen, terwijl ze ‘s nachts actief op zoek gaan naar voedsel, dat doorgaans uit rottend organisch materiaal bestaat.

9. De clustervlieg

Beeld: Wikimedia / Aiwok

De naam van deze vlieg verklaart eigenlijk al dat je een clustervlieg nooit in z’n eentje tegen zult komen. Ze doen actief aan groepsvorming en zoeken in het najaar ook gezamenlijk een schuilplaats waar ze de koude wintermaanden kunnen overleven. Meestal kiezen ze daarvoor hoge locaties uit, zoals een kerktoren of de hoogste verdieping van een flatgebouw, ziekenhuis of kantorencomplex.

Het is niet ongebruikelijk dat clustervliegen elk najaar voor dezelfde overwinteringslocaties kiezen. Experts vermoeden dat dat komt omdat de vliegen van het voorgaande jaar er een geurspoor achterlaten, wat voor de nieuwe lichting het signaal is dat het een veilige plek is.

10. De herfstvlieg

Beeld: Wikimedia / Josve05a

Op het eerste gezicht lijkt de herfstvlieg erg veel op de huisvlieg, die we verderop in deze top 10 nog tegen zullen komen. Toch verschilt deze variant duidelijk op een aantal punten. De herfstvlieg heeft namelijk een gestreept lijf en de ogen van de mannetjes staan dichter bij elkaar.

Je komt deze vlieg voornamelijk op het platteland tegen, waar hij zich voedt met de uitwerpselen van het daar aanwezige vee. Soms drinken herfstvliegen ook bloed, wat bij dieren met name rond hun ogen tot verwondingen en ontstekingen kan leiden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Verkochte Boeken Op Amazon

Top 10 Meest Gelezen Tijdschriften In Nederland