Top 10 Meest Voorkomende Soorten Riviervissen In Nederland

In de Nederlandse wateren komen veel vissoorten voor, en de meest voorkomende soorten riviervissen in Nederland hebben daar een groot aandeel in. Want waar zoutwatervissen vooral in de brede, diepe oceanen leven, voelen de Nederlandse riviervissen zich meer thuis in onder andere de Maas en de Waal. Ze leven daar onder unieke omstandigheden, en iedere riviervis heeft zo zijn eigen kenmerken en optimale leefomgeving. 

De meeste riviervissen zul je niet zo snel op de markt tegenkomen, maar zijn vaak wel geliefd onder sportvissers. Van kleine visjes tot grote jongens, in de Nederlandse rivieren leven allerlei soorten vissen. Sommige soorten kom je vaker tegen dan andere soorten. Dit zijn de top 10 meest voorkomende soorten riviervissen in Nederland.

1. Voorn

De voorn is een vis die veelvuldig in de Nederlandse rivieren voorkomt. Ze zijn te classificeren in een aantal soorten, die in zowel langzaam stromend als snelstromend water voorkomen. 

De vis is een geliefde sportvis, omdat ze zorgen voor de juiste actie en een gevecht aan durven gaan. Het vissen op een voorn kan je het beste doen met een vaste hengel, een vlokhengel of een lichte vliegenhengel.

2. Paling

De paling komt zowel in de rivieren als in de zee voor. Een paling is een echte trekvis, die de rivieren maar al te graag opzwemt. De meeste kans op paling heb je op een rivier die uitkomt op de Noordzee. De paling komt ook voor in afgesloten water, maar dan is die er meestal in uitgezet.

Op palingen kun je het beste ‘s nachts vissen, wanneer de vis het meest actief is. Over het algemeen zijn wormen het beste aas om een paling te vangen.

3. Brasem

Eén van de meest voorkomende vissen in de Nederlandse rivieren is de brasem. De brasem komt voor in de meeste rivieren, en is voor veel viswedstrijden de belangrijkste vis. Bij het vissen op brasem is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voer in het water. De brasem blijft namelijk dooreten, en op om de school op de plek te houden is het dus van belang ervoor te zorgen dat ze voldoende te eten hebben. Een brasem wordt over het algemeen ongeveer 60 centimeter lang. 

4. Baars

De baars is een kenmerkende vis met een zestal dwarsbanden die over de rug van de vis lopen. Deze vis komt veel voor in plassen, meren en rivieren in Nederland, maar ook door heel Europa heen. Een baars leeft in een school met een tiental soortgenoten van dezelfde leeftijd en grootte.

De baars is volgens veel mensen een lekkere vis om te eten. Voor de sportvisserij op de baars geldt in Nederland een vangverbod van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. Een gemiddelde baars in de Nederlandse rivieren wordt 60 centimeter lang en ongeveer 4.5 kilogram zwaar.

5. Meerval

In de Nederlandse rivieren komt een natuurlijke populatie aan Meervallen voor. De grotere vissen van 90 tot 160 centimeter groot worden veel in de Waal gevonden, maar in andere rivieren zijn kleinere exemplaren te vinden van rond de 30 centimeter groot. Heel af en toe komt het voor dat sportvissers een meerval vangen die meer dan 2 meter groot is. 

Het is mogelijk om op meervallen te vissen met kunstaas, maar de meerval geeft de voorkeur aan levend aas zoals paling of een kleine karper.

6. Barbeel

De barbeel komt van nature voor in de Grensmaas, Waal, de IJssel, de Nederrijn, en de Lek. Tegenwoordig is de vis weer meer te vinden in de rivieren. De barbeel is vorige eeuw met meer dan 99% achteruit gegaan, maar dankzij de inzet en conservatie is de vis weer vaker terug te vinden.

De barbeel staat in de Visserijwet. Er geldt een minimummaat van 30 centimeter en er is een gesloten tijd die loopt van 1 april tot 31 mei. In de Waal en de IJssel worden de grootste barbelen gevangen met een lengte van 89 centimeter en een gewicht van maar liefst 7 kilo.

7. Winde

De winde is een echte trekvis, die jaarlijks heel wat kilometers door de rivieren aflegt. Aan het einde van de winter trekt deze vis stroomopwaarts. Deze vis komt voor in veel rivieren, want ze voelen zich er thuis en zijn aangewezen op stromend water voor de voortplanting.

Een winde kan tussen de 30 tot 80 centimeter lang worden, waarbij veel exemplaren de lengte van 50 centimeter met gemak behalen. Ze eten vaak witvis, en daarom is de winde prima te vangen met een stuk kunstaas aan de hengel. De winde staat in de Visserijwet, er geldt een minimummaat van 30 cm en een gesloten tijd van 1 april tot 1 juni.

8. Roofblei

De roofblei kwam vroeger niet voor in de Nederlandse rivieren. Maar de vis heeft zijn weg gevonden sinds de opening van het Main-Donaukanaal in 1992. Deze snelle roofvis komt voor in de IJssel, Rijn, Vecht en de Waal.

Een roofblei jaagt vaak tegen het wateroppervlakte op kleinere vissen. Grotere exemplaren gaan vaker achter grotere vissen aan. De grote soorten roofblei zijn te vinden in de diepere gedeelten in de hoofdstroom van rivieren, waar het zich thuis voelt. Deze vis is heel goed te vangen met vliegvissen, maar ook met kunstaas kun je een roofblei aan de haak slaan.

9. Karper

Hoewel karpers vaak het imago hebben dat ze alleen te vinden zijn in stilstaand water, zijn er in Nederland voldoende karpers te vinden die leven in de rivieren. Van nature plant een karper zich voort in een stromende rivier delta. 

Wilde kapers leefden veel in de rivieren en het IJsselmeer, maar sinds de uitzetting van gekweekte karpers hebben de soorten zich gemengd en bestaan er eigenlijk geen van origine, wilde karpers meer in Nederland. In de natuur wordt een karper 30 tot 40 jaar oud, en kunnen ze maar liefst 120 centimeter lang worden.

10. Kolblei

De kolblei is een karperachtige vis die veel voorkomt in de plassen en rivieren van Nederland. Deze vis is zilver van kleur en heeft een afgeplat lichaam. In de grotere rivieren waar deze vis voorkomt wordt hij maximaal 45 centimeter, maar in plassen of kleinere riviertjes wordt de vis een stuk kleiner.

De meeste kans op kolblei heb je bij langzaam stromend water. De vis voelt zich daar het meeste thuis. De kolblei zwemt altijd in scholen en leeft in de buurt van de oevers.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Warmste Plekken Van Europa In De Winter

De Top 10 Meest Bijzondere Overnachtingen In Duitsland