Prefab woningen zijn woningen waarvan de grootste bouwonderdelen op voorhand al in een fabriek gemaakt zijn. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld de binnen- en buitenmuren, het dak en de vloeren. Zodra de fundering ligt wordt het huis als bouwpakket geleverd en wordt het modulair opgebouwd.
Prefab woningen hebben behoorlijk wat voordelen ten opzichte van een gewone nieuwbouw. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een snellere oplevering en veel lagere kosten. Maar wat zijn nu de populairste vormen van prefab woningen? Hieronder in de top 10 meest voorkomende soorten prefab woningen lees je er alles over.
Inhoudsopgave
1. Ranchhuis

Een ranchhuis is een asymmetrische woning die één verdieping hoog zijn en in de regel breder zijn dan dat ze diep zijn. Het exterieur van de woning is bescheiden en kent weinig ornamenten. Wereldwijd is dit verreweg de populairste soort prefab woning.
Deze populariteit heeft het te danken aan het feit dat de woningen geen trappen hebben en dus makkelijk begaanbaar zijn. Hierdoor zijn ze relatief goedkoop en snel te bouwen. Ongeveer 60% van alle prefab woningen zijn een ranchhuis.
2. Duplex of multi familiewoningen

Een duplexwoning is een gebouw dat opgedeeld is in twee woonruimtes met verschillende entrees en zonder gedeelde ruimtes. Een multi familiewoning is in feite een duplexwoning maar dan worden bepaalde faciliteiten gedeeld.
In principe komt deze bouwvorm zelden voor bij privéwoningen maar is het wel interessant voor professionele groepswoningen of bepaalde bedrijven.
Het voordeel van dit type prefab is dat de kosten uiteraard gedeeld kunnen worden en is het naast de mini woningen de goedkoopste manier om te wonen.
3. Koloniale woningen

De koloniale bouwstijl is gebaseerd op de standaard architectuur in de Amerikaanse Koloniale periode tussen de 16e en 19e eeuw. Typisch hebben koloniale woningen steile daken, veel exterieurversieringen, centrale schoorstenen en dubbele schilddaken.
De bouwstijl is logischerwijs vooral populair in de Verenigde Staten van Amerika, en dan met name in het zuiden en zuidoosten. Daarom vertegenwoordigt het zelfs in de VS, het land van de prefabwoningen, nog geen 10% van de volledige prefab markt.
4. Moderne woningen

Moderne woningen vertegenwoordigen natuurlijk alles van wat er vandaag de dag gebouwd wordt dus technisch gezien verandert de bouwtechniek en stijl van moderne woningen continu.
Ze worden gemaakt met zowel stijl als ook gemak in gedachte en zijn daardoor bijzonder functioneel. De makers van deze prefab woningen houden vaak ook oog op de gebruikte materialen met een focus die ligt op innovatie, kwaliteit en het zorgen voor een zo klein mogelijke ecologische impact.
Dit is één van de snelst groeiende prefab woningen qua populariteit en vertegenwoordigt inmiddels 20% van de wereldmarkt.
5. Tweeverdiepingswoningen

Tweeverdiepingsprefab woningen zijn een modulaire woning die gebouwd is met twee of zelfs meerdere verdiepingen, kelder niet inbegrepen. Tweeverdiepingswoningen kunnen gebouwd worden in meerdere bouwstijlen maar dikwijls gebeurt het in de meer traditionele bouwstijlen.
Het is gebruikelijk dat de gedeelde ruimtes beneden liggen en privé kamers zoals slaapkamers, badkamers en kantoren boven gevestigd zijn.
Tweeverdiepingswoningen zijn ideaal voor grotere gezinnen die een kleiner grondbezit hebben en hebben als grote voordeel dat ze meer privacy bieden en veel meer ruimte overlaten voor de tuin.
6. Chalet woningen

Chalets zijn ontstaan in de Europese Alpengebieden. Over het algemeen zijn ze gemaakt van hout, met een dik, iets hellend dak met brede ondersteunde dakranden. De term wordt met name geassocieerd met vakantiegebieden rond stranden of in de bergen.
Chalets geven een traditioneel en landelijke uitstraling maar binnen vind je alles wat men in een moderne woning verwacht en wenst. In Europa is dit de meest populaire prefab woning terwijl het op de Amerikaanse markt maar een paar procent uitmaakt.
7. Mini woningen

Steeds meer mensen zijn bewust van de negatieve gevolgen die overconsumptie en overproductie heeft. Voeg daar de beperkte ruimte die er in Nederland aan toe en iedereen snapt waarom min woningen tegenwoordig hartstikke hip zijn.
Weinig onderhoud, weinig schoonmaken, gemakkelijk te verwarmen en vooral erg goedkoop. Al voor 50.000 euro kan je een hartstikke mooie mini woning aanschaffen en afhankelijk van de mini woning die je wilt kan het al binnen vier weken bewoonbaar zijn.
8. Blokhutten

Blokhutten hebben net als chalets een rustieke en landelijke uitstraling. In principe zijn de verschillen dan ook niet erg groot alhoewel chalets meerdere verdiepingen kunnen hebben en blokhutten eigenlijk per definitie uit één verdieping bestaan.
Waar chalets uit de Alpen komen ligt de herkomst van blokhutten in Noord- en Oost-Europa en zijn ze vaak iets beter weerbestendig. Ook zijn ze gemaakt van balken in plaats van planken.
9. Groene woningen

Het groene in de naam verwijst naar de duurzame bouwmethode, de volledige nadruk van de woning ligt dan ook op een zuinige en duurzame levensstijl. Een populaire manier is om bijvoorbeeld met oude zeecontainers te werken die anders bij de schroot belanden. Een ander groot voordeel van groene woningen is dat de maandelijkse GWE-lasten bijzonder laag liggen.
Omdat de meeste prefab woningen sowieso al vrij energiezuinig zijn bij de bouw is er geen specifiek percentage bekend hoe populair de groene woningen exact zijn. Nadeel van groene woningen? Door de gebruikte materialen zijn ze vrij duur in aanschaf.
10. Modulaire landhuizen

Zoals mini woningen aan een uiterste van het spectrum liggen doen landhuizen dat aan de andere kant. Een landhuis is een groot en indrukwekkend huis dat bestaat uit vele kamers voor tal van verschillende activiteiten.
Modulaire landhuizen zijn dikwijls iets kleiner dan de landhuizen die op normale wijze gebouwd zijn maar daardoor niet minder imposant. Met meer dan 30 mogelijke kamers, 80 ramen, een veranda met pilaren en gigantische dakterrassen absoluut niets om je voor te schamen.
De voordelen laten zich net zo raden als het grootste nadeel. Landhuizen zijn extreem duur en zelfs met prefab oplossingen gaat het ten minste ruim een half miljoen euro kosten aan materiaal alleen al.