Top 10 Meest Voorkomende Soorten Bomen In Het Bos

Tenzij je een échte natuurliefhebber bent, is de kans klein dat je tijdens een boswandeling goed in de gaten hebt welke verschillende bomen er in de buurt van het wandelpad staan. Dit zijn de 10 meest voorkomende exemplaren die je op je tocht door de Nederlandse bossen tegen kunt komen:

1. De ruwe berk/zachte berk

De nummer 1 in deze top-10-lijst is eigenlijk door een beetje vals te spelen op de eerste plek terecht gekomen. In eerste instantie waren de ruwe berk en de zachte berk namelijk twee aparte boomsoorten.

Door de jaren heen zijn deze bomen echter steeds vaker spontaan met elkaar gaan kruisen, waardoor het vaak niet meer goed zichtbaar is met welke van de twee je precies te maken hebt. Aan deze boomsoort wordt daarom tegenwoordig ook regelmatig de algemenere naam ‘zilverberk’ gegeven.

De bladeren van deze berk worden in de regel 3 tot 7 centimeter lang en zijn eirond tot ruitvormig. De katjes die de boom voortbrengt hebben een lengte van 2 tot 4 centimeter.

2. De zomereik

Als je ergens in het bos een oeroude boom tegenkomt, dan is de kans behoorlijk groot dat het dan om een zomereik gaat. Omdat de boom veel licht nodig heeft om in leven te kunnen blijven, vind je de zomereik meestal aan de rand van een bos.

Het zijn met name gaaien en bosmuizen die ervoor zorgen dat er zomereiken op nieuwe plaatsen gaan groeien. Ze torsen de eikels, die in de herfst van de boom vallen, soms wel vele kilometers met zich mee. De bladeren van de zomereik zijn onregelmatig gelobd en hebben een asymmetrische vorm .

3. De beuk

Wist je dat een beuk tegelijkertijd zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen voort kan brengen? De wind zorgt in dit geval voor de bestuiving. Een beuk kan tot 46 meter hoog worden en heeft veernervige, licht golvende en licht glanzende bladeren.

In het najaar vallen er beukennootjes van deze boom. Dit zijn lekkernijen, die vooral bij eekhoorns geliefd zijn. Ze leggen er graag een wintervoorraad van aan.

4. De Amerikaanse eik

De Amerikaanse eik wordt ook wel de rode eik genoemd. Die tweede naam heeft de boom te danken aan z’n roodbruine twijgen en de roodbruine eikels die er in de herfst vanaf vallen. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze eik oorspronkelijk uit het oosten van Noord-Amerika komt.

De eerste keer dat de Amerikaanse eik in Nederland werd geplant was in het jaar 1825. De boom kan 35 meter hoog worden en heeft langwerpige bladen die een lengte van 20 centimeter kunnen bereiken. De uiteinden van de bladeren doen een beetje aan kammetjes denken.

5. De zoete kers

Deze boom maakt deel uit van de rozenfamilie. Dit is eenvoudig te verklaren als je de prachtige witte bloemen eenmaal hebt gezien, die in het voorjaar aan deze bomen bloeien. Wellicht ken je de zoete kers alleen maar van kersenboomgaarden, waar ze puur voor de jaarlijkse productie van kersen worden benut. In de Nederlandse bossen vervullen ze veelal een andere rol.

Naast het feit dat niet de mensen, maar vooral de dieren er van de heerlijke rijpe kersen smullen, is de zoete kers ook een goede indicator waarmee je de grondkwaliteit van een bos in de gaten kunt houden. In eiken- en beukenbossen groeien ze namelijk alleen maar als de bodem ook echt voedselrijk is.

6. De gewone esdoorn

De gewone esdoorn was in het verleden helemaal niet zo gewoon in de Nederlandse bossen. Eeuwen geleden kwam de boom alleen maar in Zuid- en Midden-Europa voor. Toch blijkt hij vandaag de dag ook in ons eigen landje goed te gedijen.

De gewone esdoorn kan tot 30 meter hoog worden en beschikt over stevige twijgen en vijflobbige en handnervige bladeren. Deze bladeren zijn donkergroen aan de bovenkant en blauw-groen tot grijsrood aan de onderkant.

Als een gewone esdoorn in bloei staat, dan herken je deze boom aan zijn hangende geel-groene bloementrossen. Net als alle andere esdoorns heeft ook deze variant vruchtjes met ‘vleugeltjes’, zodat de wind ze over grote afstanden kan verspreiden.

7. De Noorse esdoorn

De schors van de Noorse esdoorn herken je aan z’n donkergrijze kleur. De boom maakt deel uit van de zeepbomenfamilie en kan tot wel 30 meter hoog worden. Jaarlijks verschijnen in de aprilmaand nieuwe bladeren aan deze boom.

Ze hebben niet-gezaagde bladranden. Snij of knak je de steeltjes van de bladeren open, dan komt er melksap vrij. Het hout van de Noorse esdoorn is een geliefd materiaal voor het maken van vloeren, meubels en muziekinstrumenten.

8. De Spaanse aak

De Spaanse aak wordt ook wel de veldesdoorn genoemd. Het is een traag groeiende bomensoort, die tot wel 300 jaar oud kan worden. In de regel wordt de Spaanse aak niet zo heel erg groot, zodat menigeen de boom eerder als een struik typeert.

De boom heeft een gegroefde, kurkachtige schors en olijfgroene tot geelbruine takken. De bladeren van de Spaanse aak zijn zelf-golvend of gelobd en zijn opvallend kleiner dan die van andere bomen in de esdoornfamilie.

9. De gewone es

Deze boom komt niet zo heel erg vaak in de Nederlandse bossen voor. Je zal ze daarentegen vooral langs wegen en in parken ontdekken. De gewone es staat bekend als een snelgroeiende boom en kan tot wel 40 meter groot worden. Het oneven geveerde blad van de gewone es bestaat uit zeven tot dertien lancetvormige gezaagde deelblaadje, die kruisgewijs tegenover elkaar staan.

Voordat er na de winterperiode weer volop bladeren aan deze boom terugkeren komt de gewone es eerst tot bloei. De vruchtjes van de boom hebben ‘vleugeltjes’, waardoor de wind ze gemakkelijk kan verspreiden.

10. De zwarte els

De zwarte els kom je in het bos meestal in de buurt van een vennetje tegen. Dat is niet zo vreemd, want deze boom is dol op water. In de meeste gevallen worden zwarte elzen niet zo heel erg groot, ook al zijn er exemplaren bekend die een lengte van 25 tot 35 meter wisten te bereiken.

Het bijzondere aan deze boom is, dat uit hetzelfde wortelgestel meerdere bomen kunnen groeien. Je herkent de zwarte els aan z’n grote eivormige bladeren met een stompe top en de donkerkleurige stam.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Leukste Netflix Series Voor Stellen

Top 10 grootste studentenverenigingen van Nederland