Top 10 meest voorkomende SOA’s in Nederland

Op een zo’n veilig mogelijke manier seks met elkaar hebben voorkomt niet alleen ongewenste zwangerschappen, maar kan er ook voor zorgen dat je niet allerlei verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) oploopt.

Hieronder tref je de 10 meest voorkomende SOA’s in Nederland aan, waarbij we je nadrukkelijk adviseren om zo spoedig mogelijk een huisarts of GGD te bezoeken als je er persoonlijk mee te maken krijgt.

In vrijwel alle gevallen zijn deze geslachtsziekten met behulp van de juiste medicatie namelijk te verhelpen en voorkom je veelal ook meteen dat je anderen ermee besmet.

1. Chlamydia

Chlamydia is in veel gevallen het gevolg van het hebben van onveilige seks. Je besmet bij deze geslachtsziekte je partner met een bacterie, die Chlamydia Trachomatis heet. Lang niet iedereen zal overigens merken dat hij of zij besmet is.

Komen er wel symptomen opzetten, dan uiten die zich ongeveer 1 week na besmetting in onder meer in pijn tijdens het plassen, jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en/of diarree. Mannen kunnen daarnaast pijn in hun balzak ervaren, terwijl vrouwen met bloedverlies te maken kunnen krijgen, terwijl ze niet ongesteld zijn.

2. Schurft

Een ander woord voor schurft is scabiës. Deze geslachtsziekte wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit beestje kan niet alleen op iemand anders overspringen als je dichtbij elkaar ligt, maar ook iemand anders lichaam bereiken via bijvoorbeeld beddengoed, kleding of handdoeken die niet regelmatig worden gereinigd.

De schurftmijt is zo klein, dat je hem niet met het blote oog kunt zien. Voelen doe je hem zeker als hij je als nieuwe thuisbasis heeft uitgekozen. Hij zal namelijk tunneltjes in je huid gaan graven, waarin vrouwtjes hun eitjes leggen, die na 3 a 4 dagen uitkomen. Dit kan jeuk over je hele lichaam veroorzaken.

3. Genitale wratten

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt deze geslachtsziekte. De meeste mensen hebben dit virustype al standaard in hun lichaam. Er is slechts één variant die ook echt genitale wratten veroorzaakt. De kans dat je zelf ook wratten krijgt wordt verhoogd als je seks hebt met iemand die zelf ook al dit soort wratten heeft. Genitale wratten kunnen soms jeuken en/of pijnlijk zijn.

4. Schaamluis

Schaamluizen zijn kleine beestjes, die leven van het bloed van mensen. In het dagelijks spraakgebruik wordt deze geslachtsziekte ook wel als ‘platjes’ omschreven. De luizen vertoeven overigens niet alleen in schaamhaar, maar kunnen zich ook in oksel-, snor- of baardharen nestelen.

Zodra ze dichtbij een behaard lichaamsdeel van een andere persoon komen, kunnen ze overspringen. Je merkt dat je last van schaamluis hebt, als je een onophoudelijke jeuk in je schaamstreek, onder je oksels of in je gezichtsbeharing krijgt.

5. Gonorroe

Gonorroe wordt in de volksmond ook wel ‘een druiper’ genoemd. Ook in dit geval is een overdraagbare bacterie de boosdoener. Het is een erg besmettelijke geslachtsziekte. Vrouwen zullen echter niet of nauwelijks merken dat ze besmet zijn.

Mannen daarentegen kunnen vooral ‘s morgens te maken krijgen met afscheiding uit de plasbuis. Daarnaast kan de balzak pijn doen en voelt plassen vaak branderig en pijnlijk aan. Bij vrouwen kan een gonorroe-infectie zich onder meer uit in bloedverlies terwijl ze niet ongesteld zijn.

6. Shigella

De meeste kans om deze geslachtsziekte op te lopen is tijdens een verblijf in het buitenland. Heb je seksueel contact met iemand die al shigella heeft, dan is de kans op besmettingsgevaar heel erg hoog. De bacterie, die deze ziekte veroorzaakt, bevindt zich veelal in en op voedsel en overleeft vaak tijdens het complete spijsverteringstraject, waardoor het ook nog steeds in poep te vinden is.

Dit betekent dat de kans op overdracht het grootst is, als je anale seks met iemand anders hebt. Ook seksspeeltjes, die anaal gebruikt zijn en daarna niet goed werden schoongemaakt, kunnen een besmettingsbron voor shigella vormen. Komt de bacterie in je mond terecht, dan kan je dat een buikgriep opleveren. Omdat shigalla eraan gewend is om in barre lichaamsomstandigheden te overleven, kun je er tot wel een maand na je eigen infectie anderen mee besmetten.

7. Herpes genetalis

Minstens de helft van de Nederlanders is drager van dit virus. Het slechte nieuws is, dat wanneer je eenmaal geïnfecteerd bent je er de rest van je leven niet meer vanaf komt. Het goede nieuws daarentegen is, dat je in veel gevallen geen gezondheidsklachten zult ondervinden.

Dit laatste vergroot echter de kans dat je ongemerkt ook anderen met dit virus besmet. De klachten die met herpes genetalis gepaard gaan omvatten vooral het krijgen van pijnlijke blaasjes op of in de penis, vagina of anus. Als ze rond of in je mond ontstaan, dan noemt men dat een koortslip.

8. Syfilis

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie, die de naam Treponema Pallidum draagt. Deze bacterie besmet de slijmvliezen van de penis, vagina, anus of mond. Het gevolg is dat er ter plekke ontstekingen kunnen gaan ontstaan. Het is overigens niet uitgesloten dat de bacterie verder op reis gaat in je lichaam, zodat zich ook daar ontstekingen kunnen ontwikkelen.

In veel gevallen zul je echter niet merken dat je syfilis hebt, waardoor je het ongemerkt aan anderen door kunt geven als je onveilige seks hebt of elkaar innig zoent. Krijg je wel klachten, dan uiten die zich in de vorm van harde zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.

9. Hepatitis B

Ook Hepatitis B is een geslachtsziekte waarvan je niet meteen merkt dat je het hebt. Het kan soms wel 2 tot 3 maanden duren voordat je klachten krijgt. In de tussentijd kun je echter wel anderen met dit virus besmetten als je onveilige seks met hen hebt. Hepatitis B komt vooral bij mannen voor en dan met name bij mannen die seks met andere mannen hebben en/of drugs gebruiken waarbij een injectienaald nodig is.

Als je met dit virus wordt geïnfecteerd, dan kun je met tal van gezondheidsklachten te maken krijgen, waaronder vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, spier- en gewrichtspijnen en geelzucht. In de regel heeft een Hepatitus B patiënt zo’n 6 maanden nodig om goed te kunnen herstellen. Soms duurt dat herstel ook veel langer.

10. Trichomonas

Op zich komt trichomonas niet zo heel vaak in Nederland voor. In wezen is een parasiet met de naam trichomonas vaginalis bij deze geslachtsziekte de boosdoener. Tijdens seksueel contact kan deze parasiet op anderen worden overgedragen.

Met name vrouwen kunnen last krijgen van een ontstoken en/of jeukende vagina en meer afscheiding genereren, die soms groengeel van kleur is en kan stinken. Mannen krijgen veel minder vaak te maken met lichamelijke klachten, maar als die wel optreden, dan uiten ze zich voornamelijk in een pijnlijke eikel en pijn tijdens het plassen.

De kans bestaat overigens dat je in eerste instantie niet eens in de gaten hebt dat je trichomonas hebt opgelopen, omdat je geen lichamelijke klachten voelt. De parasiet kan soms wel jaren achtereen een sluimerend bestaan leiden. In die tijd infecteer je echter wel anderen als je onveilige seks met hen hebt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Snelste Helikopters Ter Wereld

Top 10 Beste Nederlandse Oorlogsfilms