Top 10 Meest Voorkomende Paddenstoelen In Nederland

Two Fly agaric or fly Amanita mushrooms, Amanita muscaria

Er zijn weliswaar ook een aantal paddenstoelsoorten in Nederland te vinden die in de lente groeien, maar voor het overgrote deel zijn ze toch het typische symbool van de Hollandse herfst. Officieel is het in ons land verboden om in het wild groeiende paddenstoelen te plukken. Iets dat sowieso gevaarlijk kan zijn als je niet goed op de hoogte bent van alle verschillende soorten die in de natuur voorkomen, want er zijn tal van paddenstoelen te vinden die ronduit giftig zijn.

Gelukkig is ernaar kijken totaal ongevaarlijk en kun je er tijdens een herfstwandeling volop van genieten hoe ze bossen en weides extra kleur geven. In dat kader vind je hieronder dan ook de top 10 van meest voorkomende paddenstoelen, die je tijdens je herfstuitje in de Nederlandse natuur tegen kunt komen.

1. Boleet

Dit type paddenstoel heeft een vlezige, bruine hoed en een ietwat blanke of bruine steel. Enkele soorten boleten, waaronder eekhoorntjesbrood en heksenboleten kun je eten. Let wel, dit geldt dus niet voor alle paddenstoelen in de boletenfamilie, dus wees extra voorzichtig tijdens het eventueel consumeren ervan.

Boleten groeien in de maanden september en oktober en dan met name in de buurt van eiken- en beukenbomen.

2. Bovist

Vergeleken met de andere paddenstoelen in deze top 10 is de bovist een beetje een buitenbeetje. Hij heeft namelijk geen hoed en geen steel. In wezen is het een bolletje, dat met z’n uiterlijk een beetje aan een marshmellow doet denken. De paddenstoel groeit vooral in de maanden oktober en november.

Je kunt ze dan in weilanden, bermen en op begroeide dijken tegenkomen. In principe zou je een bovist kunnen eten, maar volgens kenners is dat niet echt een delicatesse, omdat deze paddenstoel praktisch smaakloos is.

3. Gele stekelzwam

Beeld: Flickr / Jorick Homan

De gele stekelzwam heeft een gewelfde, vlezige beige tot lichtbruine hoed, die op een dikke roomwitte steel staat. De naam van deze paddenstoel verwijst naar de lange witte stekels, die onderaan de zwam hangen. Hierdoor lijkt hij een beetje op een omgekeerd stekelvarken.

Als je met je neus dichtbij de gele stekelzwam komt, dan zal het je opvallen dat hij een ietwat peperachtige geur verspreidt. Gele stekelzwammen komen vrijwel altijd in groepjes voor en je vindt ze tot de maand november vooral in naald- en loofbossen.

4. Groene knolameniet

Beeld: Flickr / Seattle.roamer

Kijk goed uit als je deze paddenstoel tegenkomt, want hij behoort tot de meest giftige ter wereld. Zelfs als je slechts 30 tot 50 gram ervan zou eten, dan kan dat tot een leververgiftiging en een daarop volgende dood leiden.

Deze paddenstoel komt met name onder eiken, beuken, hazelaars en kastanjes voor en groeit daar in de periode van juli tot oktober. Je herkent de groene knolameniet aan zijn olijfgroene hoed, die richting de rand wit wordt.

5. Grote parasolzwam

Als je eenmaal een parasolzwam ziet saan, dan begrijp je ook meteen waarom deze paddenstoel ooit zijn naam heeft gekregen. Hij ziet er per slot van rekening net zo uit als een parasol. Je komt hem vooral op natte graslanden tegen. Daar kan hij zowel in z’n eentje alsook in een complete heksenkring staan.

Op zich heeft deze paddenstoel niet veel voeding nodig om te kunnen groeien, vandaar dat ze met name op voedselarme bodems te vinden zijn. Deze zwam heeft een geschubde hoed die verder licht geelbruin tot grijsbruin gekeurd is.

6. Vliegenzwam

Deze paddenstoel met z’n rode hoed en witte stippen symboliseert voor veel Nederlanders de herfst. De zwam groeit vanaf augustus in de buurt van berken, eiken, beuken, dennen, sparren en tamme kastanjes en de kans is groot dat je ze in die periode in groepsverband aantreft. De witte stippen op de rode hoed kunnen overigens door enkele herfstachtige regenbuien worden weggewassen.

Sommige mensen beschouwen de vliegenzwam als een ‘magic mushroom’ en gebruiken hem om te kunnen hallucineren. Dat raden we je echter sterk af, omdat de vliegenzwam giftig is en de lichamelijke gevolgen van het consumeren van deze paddenstoel van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen.

7. Zwavelzwam

Deze heldergele tot baksteenrode zwam tref je in de meeste gevallen op oude eikenbomen aan. Het groeiproces begint al in de zomermaanden en zet zich tot in de vroege herfst door.

Deze paddenstoel is eetbaar en heeft een smaak en textuur die doet denken aan het eten van kippenvlees. Je moet daarbij overigens wel het geluk hebben dat je een vrij jonge zwavelzwam consumeert, want van oudere exemplaren is bekend dat die soms behoorlijk taai kunnen zijn.

Als je nog nooit eerder zwavelzwam hebt gegeten, dan is het raadzaam om eerst een klein stukje te proberen. Sommige mensen blijken er namelijk allergisch voor te zijn.

8. Zwartpurperen russula

Beeld: Wikimedia / Th.kuhnigk

Je kunt de zwartpurperen russula zowel in naaldbossen als loofbossen tegenkomen. In de meeste gevallen groeit deze paddenstoel alleen in de herfstmaanden, op het moment dat de bomen hun bladeren verliezen. Je herkent dit type uit de russulafamilie aan z’n paarse/donkerblauwe en roze hoed, die op een volledig witte steel rust.

Net als alle andere soorten russula’s in Nederland zijn de lamellen bij deze paddenstoel aangehecht en is er geen sprake van zogenoemde tussenlamellen. De plaatjes op de hoed kunnen tot aan de rand doorlopen, waardoor deze er soms rafelig uitziet.

9. Tonderzwam

Deze paddenstoel gedijt vooral goed op de bast van verzwakte of dode bomen. Vooral berken- en beukenbomen zijn voor de tonderzwam geliefde voedingsbodems. Daarnaast kun je hem ook op populieren en lindes aantreffen. De zwam is geliefd bij tal van insecten, die de paddenstoel als een veilige schuilplaats gebruiken om er hun eitjes in te leggen.

Je zou de tonderzwam een beetje als de kameleon onder de paddenstoelen kunnen beschouwen, want in veel gevallen neemt hij dezelfde textuur aan van het hout van de boom waarop hij zich heeft genesteld.

10. Parelstuifzwam

De parelstuifzwam kan 3 tot 8 centimeter groot worden en ziet eruit als een omgekeerde peer. De hoed en de bovenkant van de steel zijn met dicht bij elkaar staande wratten bezaaid, die je gemakkelijk weg kunt wrijven. Op het moment dat deze paddenstoel nog volop bezig is met groeien, is hij wit van kleur.

Deze kleur verandert na verloop van tijd naar een bruine tint. Zodra de parelstuifzwam rijp is, barst de bovenkant open en komen zijn sporen vrij, die door de wind naar andere locaties worden meegenomen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Horrorfilms Op Videoland

Top 10 Meest Verkochte Online Producten Van Dit Moment