Top 10 Meest Voorkomende Overtredingen

Jaarlijks worden er duizenden boetes uitgedeeld voor de meest voorkomende overtredingen. Iedereen rijd wel eens een paar kilometer per uur te hard, of vergeet om een richtingaanwijzer aan te zetten.

Als daar net een agent op de hoek staat, dan heb je een boete te pakken. De meest voorkomende overtredingen zijn echter niet heel erg, en je zult er dus geen strafblad aan overhouden.

Dagelijks rijden miljoenen mensen in een auto over de Nederlandse wegen. Het is dan ook niet gek dat veel boetes in het verkeer worden uitgeschreven. De hoogte van het bedrag hangt af van de situatie en de overtreding. Welke het meeste voorkomen? Dat lees je in dit artikel. Dit zijn de top 10 meest voorkomende overtredingen.

1. Te hard rijden binnen de bebouwde kom

Met meer dan een half miljoen boetes per jaar, is de meest voorkomende overtreding in Nederland te hard rijden binnen de bebouwde kom. Het gaat hier niet om hele hoge snelheden, maar de meeste boetes zijn voor snelheden die met ongeveer 5 kilometer per uur worden overschreden.

Omdat er veel meer verkeer is binnen de bebouwde kom, liggen deze boetes wel hoger dan op de snelweg. Op veel plekken in steden en dorpen, staan flitspalen op plekken waar het vaak voorkomt. Dus wees gewaarschuwd, en hou je aan de snelheid binnen de bebouwde kom om een boete te voorkomen.

2. Te hard rijden op snelwegen

Door het hele land heen houd de politie controles op de snelwegen, zijn er flitspalen te vinden langs de weg en vinden er trajectcontrole plaats. Hard rijden is een van de meest voorkomende boetes die je kunt oplopen.

Op de snelweg variëren de boetes daarom ook enorm. De meeste boetes voor te hard rijden op snelwegen zijn voor kleinere overtredingen waar 5 tot 10 kilometer per uur te hard wordt gereden. De laatste jaren daalt het aantal boetes wel, mede door apps als flitsmeister die op telefoons te downloaden zijn.

3. Niet stoppen voor rood licht

Iedereen kent het wel, je bent net bij het stoplicht en het wordt oranje. Je geeft wat gas bij maar bent eigenlijk te laat. Door rood licht rijden is de op twee na meest voorkomende boete. De meeste boetes voor het negeren van rood licht worden door flitspalen geregistreerd. Deze staan naast de stoplichten, en zijn te herkennen aan de vierkante kastjes bovenop de palen. Rijd je met de auto door rood licht en wordt je geflitst, dan kun je een boete van 240 euro verwachten op de deurmat.

4. Bellen tijdens het rijden

De afgelopen jaren is de overheid steeds strenger gaan optreden tegen bellen tijdens het rijden. Bellen is toegestaan indien je handsfree kunt bellen via onder andere een bluetooth verbinding.

Wanneer je echter met je telefoon in de hand wordt aangehouden, kun je een fikse boete verwachten. Tienduizenden boetes worden hiervoor jaarlijks uitgedeeld, maar je kunt het geld beter besteden aan een handsfree set.

5. Missende verzekeringen

Voor de meeste onder ons is rijden met een geldige verzekering de normaalste zaak van de wereld. Maar op nummer vijf van de meest voorkomende overtredingen staat deze boete. Er zijn een groot aantal voertuigen in Nederland die niet voorzien zijn van de juiste verzekeringen.

Rijden zonder verzekeringen in Nederland is verboden. Dit om te voorkomen dat mensen teveel risico lopen door zelf voor de kosten op te draaien. De politie kan direct ter plaatse controleren of de verzekeringen in orde zijn of niet. Is dit niet het geval, dan krijg je een boete en mag je niet verder rijden.

6. Parkeren waar het niet mag

Soms moet je even snel naar de winkel, of iets uit jouw huis pakken. Je kunt er dan voor kiezen om even te parkeren op een laden / lossen plaats, of om gewoon de auto even op de stoep te zetten. Je bent immers maar een minuutje weg, en parkeren is dan wel heel veel moeite.

Als agenten of boa’s dit zien, zijn ze bevoegd om een boete uit te schrijven. Soms is het afhankelijk van de situatie zelf, maar ga er vanuit dat de kans groot is dat je op de bon gaat. Indien je langer geparkeerd staat op een plek waar het niet mag, kan de auto ook worden weggesleept. 

7. Geen gordel om

In het verkeer rijden nog steeds mensen zonder gordel om. Tenzij je een expliciete verklaring bij je hebt waarin staat dat je om medische redenen geen gordel kunt dragen, ben je strafbaar. Daarnaast is het ook gevaarlijk om geen gordel te dragen, je bent veel kwetsbaarder bij een ongeluk als je die niet om hebt.

Het dragen van een gordel is ook verplicht voor passagiers. De boetes die worden uitgedeeld zijn dus niet alleen voor de bestuurders. Het komt ook regelmatig voor dat kinderen die los zitten worden beboet. Zorg er dus altijd voor dat iedereen een gordel om heeft.

8. Tegen de richting inrijden

Het is soms verleidelijk om even een stukje tegen de richting in te rijden en een verbodsbord te negeren. Zeker in de grote steden kan het wel een behoorlijk aantal minuten schelen. Het enige nadeel hieraan, is dat het verboden is. 

De boetes die jaarlijks worden uitgedeeld aan mensen die een verbodsbord negeren, lopen op in de miljoenen. Hoewel het geen ernstig feit is op het eerste gezicht, hangt er toch een stevig prijskaartje aan. 

9. Wildplassen

Sommige mensen kunnen het niet ophouden, en kiezen ervoor om hun behoefte te doen op een openbare plek. Maar mocht je gepakt worden, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd. 

Veel wildplassers worden gepakt en beboet tijdens de late uurtjes, wanneer de kroegen vol staan. Hoe verleidelijk het ook mag klinken, er is altijd extra politie op straat rondom die tijd om wildplassers in de kraag te vatten.

10. Openbaar dronkenschap

Jaarlijks worden duizenden boetes uitgedeeld voor openbaar dronkenschap. Hoewel dit een vrij ruim begrip is, zijn de boetes afhankelijk van de situatie en de overlast die een persoon veroorzaakt. Een agent zal niet altijd een boete uitdelen als je met een paar glazen te veel op over straat loopt.

Mensen die echter voor overlast zorgen of gewelddadig worden, kunnen op de bon worden geslingerd voor openbaar dronkenschap. Naast de boete kun je ook nog eens een nachtje in de cel moeten doorbrengen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Bestemmingen Met Baby’s En Peuters

Top 10 Meest Gezonde Soorten Frisdrank