Top 10 meest voorkomende gezondheidsklachten

De medische kennis van de mensheid heeft in de afgelopen 30 jaar een gigantische vlucht genomen. Nog nooit zijn zoveel ziektes verholpen, irrelevant geworden of zelfs volkomen uitgeroeid. Toch zijn er op hetzelfde moment veel problemen bij gekomen waar de mensheid nooit mee om heeft moeten gaan.

Dit zijn over het algemeen gevolgen van een bepaalde levensstijl die uiteindelijk ook lichamelijk hun tol beginnen te eisen. In de meeste gevallen is het vrij gemakkelijk te voorkomen of anders te verhelpen maar soms blijft een leven vol medicatie en restricties noodzakelijk. Benieuwd wat deze klachten zijn en wat jij eraan kan doen om dit mogelijk te voorkomen? Lees dan snel hieronder verder in de top 10 meest voorkomende gezondheidsklachten.

1. Hypertensie

Bovenaan de lijst van meest voorkomende gezondheidsklachten staat hypertensie, ook wel bekend als een hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is één van de grootste indicatoren van aankomende zeer gevaarlijke gezondheidsproblemen zoals beroertes, hartaanvallen en andere hart- en vaatziekten. In sommige gevallen is hypertensie gerelateerd aan andere gezondheidsklachten maar in de regel wordt ook dit veroorzaakt door de levensstijl. Grootste gevaren zijn roken, overgewicht en overmatig alcoholmisbruik. Ook stress en andere in deze lijst voorkomende klachten zoals diabetes en angst kunnen hier de oorzaak van zijn.

2. Hyperlipidemie

Hyperlipidemie zal weinig mensen bekend in de oren klinken toch heeft een groot gedeelte van de bevolking hier last van. Ook bij hyperlipidemie is het over het algemeen de levensstijl die de oorzaak van de klachten is. Door inname van verkeerde voeding ontstaat een overschot aan cholesterol in het lichaam wat ervoor zorgt dat de aderen verkalken en dichtslibben wat uiteindelijk tot in de meest heftige gevallen zelfs voor een beroerte of hartaanval kan zorgen. Met gezonde voeding zijn de klachten relatief gemakkelijk te verhelpen.

3. Diabetes

Diabetes wordt veroorzaakt door een verstoring in de bloedsuikerwaarden, die ofwel veel te hoog, dan wel veel te laag kunnen zijn. Hierdoor wordt het ook wel suikerziekte genoemd. Er zijn twee varianten bekend, waarbij type 2 met name door een ongezonde levensstijl veroorzaakt wordt. Suikerziekte resulteerde in vroegere tijden altijd tot de dood maar dankzij behandelingen die de bloedsuikerspiegel op een goed niveau kunnen houden gebeurt dat hedendaags weinig meer en is het verworden tot een chronische aandoening die te controleren is.

4. Rugpijn

Rugpijn is niets meer dan een verzamelnaam van zeer veel verschillende klachten die aan de rug kunnen voorkomen. Tot 80% van de volwassenen heeft wel eens last van de rug, soms zo erg dat het kan uitstralen naar de rest van het lichaam, met namen de benen. Slechts 5% van de klachten worden veroorzaakt door specifieke zaken zoals een hernia of een probleem met de wervels. Het grootste gedeelte wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het aanhouden van een slechte houding, zeker in de moderne wereld met kantoorbanen een groeiend probleem.

5. Angstklachten

Ondanks dat er geen fysieke processen aan te pas komen is angst één van de grootste gezondheidsklachten die de mensheid kent. Er zijn veel verschillende angststoornissen die zich in ernstige gevallen ook fysiek kunnen doen gelden. Risicofactoren zijn drugsgebruik, eenzaamheid en een verleden van gepest of op enige wijze misbruikt te zijn geweest. Circa 1 op de 20 mensen heeft een angststoornis maar juist door angst en schaamte blijft het bij de meeste mensen onbekend en zoekt slechts 1 op de 50 mensen hulp voor deze serieuze mentale en uiteindelijk ook fysieke aandoening.

6. Obesitas

De verwachting is dat obesitas binnen nu en tien jaar nog veel hoger op deze lijst gaat staan, samen met de huidige top 3 die allemaal gevolgen kunnen zijn van obesitas, ook wel ernstig overgewicht. Obesitas is met name in het Midden-Oosten en de westerse wereld een probleem en wordt in zo goed als alle gevallen enkel veroorzaakt door ongezonde voeding. Door de bijkomende gezondheidsproblemen die overgewicht veroorzaakt is het samen met roken de belangrijkste oorzaak van vermijdbare doodsoorzaken. Obesitas verlaagt de levensverwachting tot 5 jaar en ernstige obesitas zelfs met gemiddeld 10 jaar.

7. Hooikoorts

Hooikoorts heeft niets met koorts te maken maar is een allergische reactie op bepaalde pollen, met name van grassen en bomen die de pollen via de lucht in plaats van via insecten verplaatsen. Het is een overreactie van het eigen immuunsysteem op veilige stoffen die miljoenen mensen zeker in de lente en vroege zomer het leven zuur maken met tranende, prikkende ogen en niesbeurten die niet over lijken te gaan. Hooikoorts valt gelukkig met medicatie en een paar basisregels in de meeste gevallen vrij gemakkelijk te controleren.

8. Refluxziekte

Een aandoening waarbij mensen veelvuldig en langdurig last hebben van zuurbranden ten gevolge van maagzuur dat terugstroomt naar de slokdarm of waarbij er schade optreedt aan het slijmvlies van de slokdarm. Het veranderen van de levensstijl kan grote voordelen opleveren indien een persoon last heeft van de refluxziekte. Stoppen met roken en afvallen helpen beide zeer goed. Net als het laten staan van bepaalde soorten voeding zoals bijvoorbeeld koffie, wijn en sinaasappelsap.

9. Luchtwegklachten

Luchtwegklachten kunnen acuut beginnen of geleidelijk ontstaan. Bij dit soort klachten zijn er vaak symptomen als benauwdheid, hoesten, piepen of kortademigheid. Tal van redenen kunnen oorzaak zijn, de essentie ligt vaak bij het inademen van schadelijke stoffen, kankerverwekkende verbindingen, tabak roken of een allergie. Wanneer er eenmaal klachten ontstaan zijn is het lastig deze nog ongedaan te maken. Voorzorgsmaatregelen nemen zijn de enige manier om het mogelijk te voorkomen. Zeker niet roken is een gemakkelijke, goedkope en vrij zekere manier om luchtwegklachten en -problemen voor te zijn.

10. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een lastig woord voor een probleem met de werking van de schildklier. Onder de bevolking staat het ook wel bekend als een traag werkende schildklier waardoor er niet genoeg hormonen worden geproduceerd. Dit is een probleem dat veel meer vrouwen aandoet dan mannen. De klachten zijn niet specifiek maar kunnen uit een hele waslijst bestaan. Meest voorkomend zijn vermoeidheid, haaruitval, gewichtstoename, kouwelijkheid en obstipatie.

Wat vond je van dit artikel?

Top 20 Meest Voorkomende Straatnamen Van Nederland

Top 10 meest sexy lingerie reclames ooit gemaakt