Als auto-eigenaar krijg je wel eens te maken met de meest voorkomende autoproblemen. Auto’s geven je veel vrijheid, maar kunnen ook een bron zijn van problemen, wat ervoor kan zorgen dat je flink wat geld kwijt bent aan reparaties. Je loopt bij een garage binnen voor een keuring, en je krijgt een hele lijst terug met onderdelen die gerepareerd moeten worden voordat je de weg weer op kunt.
Sommige van de meest voorkomende autoproblemen zijn gemakkelijk zelf te voorkomen. Door de auto in goede staat te houden en regelmatig zelf wat klein onderhoud uit te voeren verhoog je de levensduur van jouw auto. Maar er zijn ook veel voorkomende problemen die je lastig zelf kunt voorkomen en waarbij je gewoon wat geluk moet hebben. Dit zijn de top 10 meest voorkomende autoproblemen.
Inhoudsopgave
1. Lege accu

Wanneer een auto te lang stilstaat of wanneer je per ongeluk de koplampen laat aanstaan kan het voorkomen dat de accu leeg is. Op dat moment start de auto op geen enkele mogelijkheid meer.
Het komt regelmatig voor dat een auto met een lege accu komt te staan. Het is aan te raden om altijd een setje startkabels in de auto te hebben liggen. Een andere bestuurder kan dan helpen om via zijn accu de auto alsnog te starten.
2. Dynamo kapot

De dynamo in een auto zorgt ervoor dat er elektriciteit wordt opgewekt tijdens het rijden en laad de accu op. Ook zorgt de dynamo ervoor dat de lampen blijven branden tijdens het rijden en voorziet het de rest van de functies in de auto van stroom.
Wanneer een dynamo is versleten merk je dit aan het feit dat koplampen minder fel zijn en bijvoorbeeld ruitenwissers trager heen en weer gaan. Je komt er meestal pas achter dat de dynamo helemaal kapot is als de auto gewoonweg niet meer start. Let op het waarschuwingslampje in de auto en zorg ervoor dat de auto regelmatig wordt onderhouden.
3. Platte banden

Platte banden kunnen meerdere oorzaken hebben. Het is mogelijk dat je over een scherp voorwerp bent gereden, of dat de bandenspanning net iets te hoog is waardoor de band kan scheuren.
Een platte band is dan ook een veelvoorkomend probleem voor bestuurders. Soms ligt er in de auto een reserveband, maar dit is niet altijd het geval. Het is dan een kwestie van de wegenwacht bellen, en wachten tot het probleem is opgelost.
4. Waarschuwingslampjes

De waarschuwingslampjes op het dashboard van de auto laten zien of er iets aan de hand is met de auto. In een gemiddelde auto zijn er veel foutcodes en lampjes die kunnen gaan branden.
Maar het kan wel eens voorkomen dat deze in storing raken, waardoor het lijkt alsof er wat aan de hand is. Mocht een lampje niet meer uit willen na onderhoud en lijkt er niets aan de hand? Breng de auto dan voor de zekerheid naar de garage om deze te laten nakijken.
5. Auto gaat niet open

Geloof het of niet, maar een auto die niet open gaat is een steeds groter wordend probleem. Tegenwoordig gaan de meeste auto’s open met een afstandsbediening. Wanneer deze niet meer werkt kun je gewoonweg de auto niet meer in.
Daarnaast heeft de auto zelf ook voldoende stroom nodig om open te gaan en te reageren op het signaal. Zorg er dus voor dat je altijd een reserve batterij voor de autosleutels bij de hand hebt, zodat je de auto alsnog in kunt.
6. Defecte startmotor

Wanneer je de auto start is de startmotor verantwoordelijk voor de ontsteking en de opstart van de motor in de auto. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is een kapotte elektromagneet, maar het is ook mogelijk dat een ander onderdeel van de startmotor kapot is.
Indien jouw auto niet meer start of alleen met heel veel moeite, dan is het zaak om direct naar de garage te gaan. Het is niet makkelijk om een startmotor zelf te vervangen, en het vergt deskundige hulp.
7. Kapotte brandstofpomp

Een kapotte brandstofpomp kan een oorzaak zijn van een hoger verbruik. Het onderdeel regelt de hoeveelheid brandstof richting de motor vanuit de brandstoftank. Je merkt dit het beste wanneer de motor ineens overslaat tijdens het rijden.
Waar bij een slecht brandstofverbruik vaak iets aan het slijten is, heeft een kapotte brandstofpomp veel meer impact. Het verbruik gaat hierbij drastisch omhoog, en je kunt veel minder kilometers rijden.
8. Schurende remmen

Schurende remmen maken een piepend geluid die duidelijk te horen is. Wanneer een auto last heeft van schurende remmen betekent dit dat er vocht en zand tussen de remmen zijn gekomen. Hierdoor kan het voorkomen dat de remmen niet meer naar behoren werken.
Wanneer je merkt dat de remmen beginnen te schuren, ga dan zo snel mogelijk richting een garage. Een monteur kan de oorzaak opzoeken en dit verhelpen. De remmen behoren tot de belangrijkste onderdelen, en je wilt niet te lang met schurende remmen rondrijden.
9. Slecht brandstofverbruik

Iedere auto heeft een eigen brandstofverbruik, maar het kan voorkomen dat het verbruik afwijkt van het normale brandstofverbruik. Dit is natuurlijk zeer vervelend, want hierdoor moet je vaker naar het tankstation rijden.
Een verminderd brandstofverbruik kan meerdere oorzaken hebben, en vaak is er iets kapot in het brandstofsysteem of in de filters van de motor. Laat dit altijd controleren bij de garage, want het kan met de tijd verergeren. Een goede manier om het brandstofverbruik optimaal te houden is door op tijd de auto te controleren.
10. Instabiel stuurwiel

Een instabiel stuurwiel betekent dat het stuur van de auto trilt of heen en weer schudt wanneer je de auto start of aan het rijden bent. Wanneer je stuur begint te schudden kan dit meerdere oorzaken hebben.
Wanneer het stuur begint te schudden of te trillen op het moment dat je jouw auto start kan dit een teken zijn dat de ophanging van de auto of de wiellagers beschadigd zijn. Het kan ook voorkomen dat het stuur alleen begint te schudden op het moment dat je aan het rijden bent, wat betekent dat de wielbalans niet in orde is.