Top 10 Meest Verkochte Voetbalshirts Ter Wereld

Rondlopen in het voetbalshirt van je favoriete club is voor vele fans iets waar je zo blij als een kind van wordt. De droom dat je dat shirt ooit officieel zou mogen dragen heb je tot zo laat mogelijk gehad. Het kopen van een voetbalshirt haalt deze droom een beetje dichterbij. Daarom is het ook zo’n populair merchandise item.

Iets waar voetbalclubs heel veel geld mee verdienen. Het is ook een strijd – wie verkoopt het meeste shirts? In Nederland doen we echt niet mee op dit gebied. Wereldwijd worden zoveel shirts verkocht dat clubs als Ajax en Feyenoord zeer klein lijken. In dit lijstje vind je de 10 meest verkochte voetbalshirts. Het ging over het gehele seizoen 2018/2019

1. Manchester United 3.250.000

Op 1 vinden we Manchester United. Deze historische voetbalclub is over de gehele wereld heel populair. Hoewel ze niet meer zo succesvol zijn als onder Alex Ferguson, leidt hun populariteit daar niet onder. In het seizoen 18/19 werden er 3,25 miljoen voetbalshirts verkocht.

Dit zijn overigens alleen de officiële shirts, die gemaakt werden door Adidas. De shirtverkoop is een van de  belangrijkste inkomstenbronnen voor voetbalclubs – en hun shirtsponsors. Een shirtje kost al snel 100 euro, dus het gaat om een omzet van meer dan 300 miljoen. Tel uit je winst!

2. Real Madrid 3.120.000

Na Manchester United vinden we Real Madrid. De Koninklijken spelen in het maagdelijk wit. In 18/19 verkocht de club ongeveer 3,12 miljoen shirts. Ook Real Madrid heeft Adidas als sponsor voor zijn shirts.

Real Madrid is natuurlijk de eeuwige concurrent van FC Barcelona. Wereldwijd zijn de Madrilenen qua shirtverkoop in ieder geval een stuk populairder. In dit specifieke seizoen verkocht Real ongeveer een miljoen shirts meer dan Barcelona. 

3. Bayern München 2.575.000

Der Rekordmeister, Bayern München is ongelooflijk succesvol. De Duitse club is zeer populair, en blijkbaar niet alleen in Duitsland zelf. Met een shirtverkoop van meer dan 2,5 miljoen shirtjes in een enkel seizoen kunnen we wel stellen dat de huidige Champions League winnaar een waardige nummer 3 van deze lijst is.

Saillant detail is dat er wederom een shirt van Adidas zo hoog staat. Natuurlijk is er namelijk ook altijd een strijd tussen Adidas en Nike. Deze strijd wordt tot nu toe aardig gewonnen door het Duitse merk. 

4. FC Barcelona 1.925.000

FC Barcelona werd al even genoemd in het stukje over Real Madrid en staat op plek 4. In het seizoen 18/19 werden er net geen 2 miljoen shirtjes van de Catalanen verkocht. De club van Lionel Messi en Lieke Martens wordt gesponsord door Nike, die we dus voor het eerst terugzien in deze lijst.

Barcelona kampt al jaren met finaciele problemen. Zonder de shirtverkoop valt een groot deel van de inkomsten van Barcelona weg. Reden genoeg waarom de coronacrisis extra hard aankomt. 

5. Liverpool 1.670.000

De eeuwige rivaal van Manchester United is Liverpool. Liverpool komt op de 5e plek van deze lijst met 1,67 miljoen verkochte shirts in het seizoen 18/19. Liverpool was jarenlang geen kampioen geweest, in dat lukte in het seizoen 19/20 weer eens. Het is dus interessant om te zien of dit de shirtverkoop van de club goed heeft gedaan.

United inhalen zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar misschien kan er een inhaalslag worden gehaald. Het moet namelijk pijnlijk zijn om bijna de helft van het aantal shirts van ‘de grote broer’ te verkopen in een jaar tijd.

6. Juventus 1.615.000

De shirtverkoop van Juventus voor het seizoen 18/19 kan niet los gezien worden van de aankoop van de ster Cristiano Ronaldo. Aan het begin van het betreffende jaar werd de Portugees voor ongeveer 100 miljoen euro gekocht. Een investering die – volgens Juventus zelf – makkelijk terug zou worden verdiend met de shirtverkoop.

Of dat zo is, is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar het feit dat Juventus op de 6e plaats staat, zegt wel iets. Het is namelijk ook de enige Italiaanse club op deze lijst. Ongeveer 1,6 miljoen shirts in een jaar verkopen is een hoop, en de Oude Dame is dus nog steeds erg populair.

7. Chelsea 1.525.000

Chelsea was ongeveer 20 jaar geleden helemaal niet zo’n grote club. Relatief gezien natuurlijk. Tot het moment waar Abramovitsj de club komt. Met zijn diepe zakken werden grote investeringen gedaan, waardoor Chelsea op plek 7 van dit lijstje komt.

Meer dan 1,5 miljoen shirts in een jaar verkopen is heel knap.  Het mooie blauw van de club uit de meest chique wijk van Londen zie je tegenwoordig over de hele wereld.

8. Borussia Dortmund 1.205.000

Borussia Dortmund heeft een van de meeste trouwe supporters van de wereld. Ook in het stadion zijn ze altijd erg actief. Doordat er in de Duitse competitie een regel geldt dat je ook staanplaatsen mag hebben is er een tribune achter een goal volledig gevuld. Dit wordt ook wel ‘Die Gelbe Wand’ genoemd.

Een volledig gele muur vol supporters. Het gele shirt wordt dus ook wereldwijd veel verkocht. Meer dan 1,2 miljoen shirtjes in een enkel seizoen, dat is niet mis. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de goede resultaten die Dortmund in de Champions League heeft gehaald. 

9. Paris Saint Germain 1.146.000

Paris Saint Germain is tegenwoordig de club van Neymar en Mbappe. Ook deze club is in een redelijke korte tijd zeer groot geworden, net als Chelsea. Dit komt door de investeringen van rijke sheiks. Er is heel veel geld geïnvesteerd, en dat zie jet terug aan de populariteit.

Een shirtverkoop van net onder de 1,2 miljoen per jaar is al een veel, en het lijkt er niet op dat de club minder groot gaat worden. Over een aantal jaren misschien wel in de top 5 van deze lijst!

10. Manchester City 1.085.000

We sluiten deze lijst af met Manchester City. De blauwe club uit Manchester. Wederom een club die is overgenomen door het grote geld uit de zandbak. Rijke oliesheiks hebben miljoenen euro’s in City gestoken – waardoor het een van de beste teams uit Europa heeft.

Meerdere keren kampioen van Engeland geweest, alleen de Champions League lonkt nog. Wereldwijd is de club logischerwijs ook groter geworden. De verkoop is per jaar al boven het miljoen aantal shirts gekomen.

Overzicht van de top 10 meest verkochte voetbalshirts ter wereld

NummerClubAantal
1Manchester United3.250.000
2Real Madrid3.120.000
3Bayern München2.575.000
4FC Barcelona1.925.000
5Liverpool1.670.000
6Juventus1.615.000
7Chelsea1.525.000
8Borussia Dortmund1.205.000
9Paris Saint Germain1.146.000
10Manchester City1.085.000

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Duurste Private Jets Ter Wereld

Top 10 Slechtst Betaalde Banen Van Nederland