Je kunt ze bijna niet missen op de beurs, de meest verhandelde grondstoffen. Want grondstoffen komen overal terug in voor. Als brandstof, zeep, plastic, smartphones en in het eten. Het handelen in grondstoffen is populair onder zowel CFD (Contracts For Difference) handelaren, als lange-termijn beleggers.
Er zijn veel soorten grondstoffen die worden verhandeld, maar welke kun je nou het meeste op de beurs terugvinden? En welke grondstoffen zijn het meest populair? Je leest het hieronder terug, in onze top 10 meest verhandelde grondstoffen.
Inhoudsopgave
1. Aardolie

De eerste plaats is voor aardolie. Olie is de meest verhandelde grondstof ter wereld. De meest bekende toepassing van olie is natuurlijk benzine en diesel, maar olie wordt ook gebruikt bij de productie van onder andere plastic en veel andere soorten materiaal.
Het handelen in olie is dan ook zeer populair, maar de prijs kan veel fluctueren. Omdat er zoveel vraag is naar olie, is de prijs zeer afhankelijk van ontwikkelingen in de wereld. Crisissen, oorlog, schaarste en belemmering van handelswegen hebben allemaal in verschillende mate invloed op de prijs van aardolie. Desalniettemin staat aardolie met stipt op de eerste plaats van meest verhandelde grondstoffen.
2. Aardgas

Op de tweede plaats staat aardgas, een bijproduct bij het winnen van aardolie. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de prijs van aardgas gekoppeld is aan de prijs van aardolie. De vraag naar aardgas is niet altijd even hoog, het kent pieken en dalen. Op veel plekken wordt aardgas daarom opgeslagen in tanks.
In Nederland gebruiken we aardgas voornamelijk bij het verwarmen van huizen, en bij bijvoorbeeld koken. Ondanks de afname in het gebruik van aardgas in veel landen, blijft de vraag stabiel. Dit komt voornamelijk omdat de vraag naar deze grondstof stijgt in opkomende landen.
3. Goud

Goud is al eeuwenlang een belangrijke en gewilde grondstof. De laatste jaren wordt goud veel gebruikt in de productie van elektronische apparaten, maar ook nog steeds in sieraden. Daarnaast is goud vaak een investeringsmiddel, omdat deze grondstof zijn waarde behoudt waardoor het een veilige investering is.
De koers van goud wordt bepaald door de vraag en het aanbod, wat een risico met zich mee kan brengen. Veel goud wordt gewonnen in China en in opkomende landen, waardoor andere economieën afhankelijk zijn van de import van goud.
4. Koffie

Koffie wordt veel verhandeld als CFD, net zoals graan. Over het algemeen is de koers van koffie vrij stabiel, en zal deze niet snel een grote ‘swing’ maken. Dit komt omdat koffie op diverse plekken ter wereld wordt verbouwd, en er veel keuze is.
Omdat koffie steeds meer wordt gedronken overal ter wereld, is de groei van koffie nog niet tot een plateau gekomen. De komende jaren zal koffie nog veel meer verhandeld worden.
5. Suiker

Op de vijfde plaats staat suiker, de meest gebruikte zoetstof ter wereld. Suiker is een economisch zeer belangrijke grondstof. Suiker is vrij lastig te produceren en vereist veel kennis. Daarom is ook het handelen in suiker niet heel makkelijk. Er zijn veel omstandigheden op de markt waar rekening mee gehouden moet worden.
Opvallend is dat de koers van suiker regelrecht tegenover de koers van aardolie staat. Dit komt omdat van suiker, ethanol wordt vervaardigd. Als de olieprijs stijgt, wordt de vraag naar ethanol groter, en dus ook indirect de vraag naar suiker.
6. Koper

Koper bestaat al honderden jaren. De laatste 50 jaar is koper begonnen aan een opmars, vanwege het uitstekende materiaal om te geleiden. Koper wordt vaak omgezet in koperdraad, wat bijna overal in wordt gebruikt.
Koper wordt veel verhandeld, maar ook gezien als een risicovolle grondstof. Omdat koper in veel producten wordt gebruikt, is de koers van deze veel verhandelde grondstof afhankelijk van de economie. Wanneer de productie omlaag gaat, daalt de vraag naar koper evenredig. Voor veel handelaren in koper is het dus belangrijk om de economie in de gaten te houden.
7. Sojabonen

Bij sojabonen denken de meeste mensen aan de vleesvervangers die in de supermarkt te vinden zijn. Maar sojabonen zijn één van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. Sojabonen worden gebruikt bij de productie van natuurlijk sojasaus, sojamelk, tofu en diverse plantaardige producten.
Maar sojabonen worden ook gebruikt als mest, en als diervoeding voor onder andere koeien. Doordat sojabonen steeds populairder worden, groeit ook de handel in deze bonen gestaag, en wordt de markt steeds groter. Sojabonen worden veel in de Verenigde Staten geproduceerd, waardoor prijsschommelingen vaak gelinkt worden aan de koers van de Dollar.
8. Zilver

Waar zilver vroeger veel werd gebruikt als grondstof voor sierwerk, bestek en kunst, is het tegenwoordig niet meer weg te denken uit elektronische apparaten. Zilver is een ideale verbinder van componenten in bijvoorbeeld telefoons. Maar zilver wordt ook gebruikt om mist te verminderen bij vliegvelden.
Zilver wordt veel verhandeld omdat het wordt gezien als een ‘veilige investering’. De markt voor zilver is stabiel, en dankzij de toepassing in de productie en diverse industrieën, blijft de vraag naar zilver stijgen. Zilver wordt ook vaak gevonden op plekken waar koper wordt gevonden, waardoor de productie goedkoper is dan die van goud.
9. Graan

Graan wordt overal ter wereld gebruikt. Het is als grondstof onmisbaar in onze voeding, maar wordt ook bijvoorbeeld gebruikt als biobrandstof. Omdat je niet zomaar een paar ton graan kunt opslaan, wordt er voornamelijk gehandeld in CFD’s.
Omdat graan zoveel toepassingen heeft, is dit een vrij stabiele grondstof. In Nederland wordt graan veel gebruikt voor de productie van diervoeding. Handelaren in graan maken veel gebruik van rapporten en hulpmiddelen die ze informatie verschaffen over de graanproductie.
10. Katoen

De top 10 wordt geopend met het bekende katoen. Katoen wordt natuurlijk het meeste gebruikt voor het produceren van kleding. Toch is het handelen in katoen vrij volatiel. Dat wil zeggen dat de prijs veel kan schommelen. Dit komt omdat de productie van katoen zeer afhankelijk is van factoren als het weer.
China produceert het meeste katoen ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten en India. bij elkaar produceren deze landen ongeveer 60 miljoen balen aan katoen per jaar. Het is voor veel handelaren interessant om met CFD’s te handelen in katoen.