Top 10 Meest Verboden Plekken Ter Wereld

Beeld: Flickr / reivax

Als je de vele reisprogramma’s op tv bekijkt, dan krijg je misschien de indruk dat je op letterlijk elke plek op de aardbol een kijkje mag gaan nemen. De werkelijkheid blijkt echter anders te zijn.

Er zijn tal van plekken die grote geheimen herbergen of letterlijk te gevaarlijk zijn om te bezoeken. In dat kader presenteren we je hierbij de top 10 meest verboden plekken ter wereld.

1. Het Nationale Veiligheidsinformatie Museum, Jiangsu, China

Beeld: Pinterest

In 2009 opende China de deuren van haar nationale spionagemuseum. De collectie van het museum toont de geschiedenis van spionage en geheime inlichtingendiensten vanaf de begindagen van de Communistische Partij van China tot het einde van de jaren ’20 van de vorige eeuw. Je kunt er niet alleen wapens zien, die vermomd zijn als gewone voorwerpen, maar ook spionagecamera’s en afluisterapparatuur. Klinkt als een interessant uitje? Dan heb je pech, tenzij je de Chinese nationaliteit bezit. Buitenlanders krijgen namelijk geen toegang tot deze tentoonstelling. Daarnaast mogen Chinese bezoekers binnen absoluut geen foto- en video-opnames maken.

2. Surtsey, IJsland

Het eiland Surtsey in IJsland ontstond nog geen 60 jaar geleden tijdens een vulkaanuitbarsting. Wetenschappers kregen hierdoor de unieke kans om het ontstaan en de evolutie van een ecosysteem vanaf nul te observeren. Deze fascinerende gebeurtenis is exact de reden waarom alleen maar de onderzoekers er mogen komen. Bacteriën en schimmels arriveerden als eersten op het eiland. Daarna kwamen er steeds meer dier- en plantensoorten bij. Volgens Unesco is Surtsey momenteel de thuisbasis voor zo’n 89 vogelsoorten en 335 soorten ongewervelde dieren.

3. The White’s Club, Londen, Groot-Brittannië

Beeld: Wikimedia / PAUL FARMER

Je kan het je misschien amper voorstellen, maar er zijn nog steeds plekken op de wereld waar vrouwen niet welkom zijn. Een duidelijk voorbeeld daarvan zijn de herenclubs, die met name in de Britse cultuur nog steeds erg populair zijn. The White’s Club is daar het meest prominente voorbeeld van. Deze werd in 1693 opgericht en is gevestigd aan de St. James’ Street 37 in Picadilly. Vaste gasten van The White’s Club zijn onder andere politieke leiders, hooggeplaatste bankiers en zelfs erfgenamen van de Britse troon. Uiteraard is de club alleen toegankelijk voor haar leden, waardoor de kans dat je er – zelfs als man –  ooit eens een kijkje mag nemen praktisch nul is.

4. Diego Carcia

Beeld: Flickr / Serendigity

Diego García ligt tussen Oost-Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië en is een belangrijke strategische troef voor de Amerikaanse marine, die daar een belangrijke militaire basis heeft. Tijdens de Koude Oorlog verhuurde Groot-Brittannië de atol voor 50 jaar aan de Verenigde Staten. Op het eiland woonden echter al zo’n 2.000 Chagossianen, die de Britse regering eerst moest zien te lozen. De eilandbewoners werden daarom onder dwang naar Mauritius, de Seychellen en andere Britse gebieden overgeplaatst. De huur van Diego Garcia liep in 2016 af, maar de Britten besloten om het contract met nog eens 20 jaar te verlengen.

5. North Brother Island, Verenigd Staten

Beeld: Flickr / reivax

Aangezien alle gebouwen op het North Brother Island in een gevaarlijke staat van verval verkeren, is een bezoek zonder toestemming vooraf ten strengste verboden. In 1614 werd het door kolonisten voor de eerste keer geclaimd. Sindsdien is het vooral verbonden met ziektes en de dood. Van 1880 tot 1950 was het eiland in gebruik als quarantainelocatie voor mensen met zeer besmettelijke ziekten. Daarna deed het enige tijd dienst als rehabilitatiecentrum voor drugsverslaafden. Sinds 1963 ligt het er echter verlaten bij en beschouwt de staat New York het als een vogelreservaat.

6. Het Bhangarh Fort, India

Tussen Jaipur en Alwar in Rajasthan liggen de ruïnes van wat ooit een prachtig koninkrijk was. Het fort werd in 1573 door de heerser van Amber Kachwaha voor zijn jongste zoon gebouwd. Een erge hongersnood in 1783 dwong de bevolking die in het gebied woonde echter om te vluchten. Volgens lokale legenden raakte het koninkrijk in verval, omdat het fort vervloekt was. Om die reden is het ook de enige ‘wettelijk erkende’ spookplaats van India. Om het gebied voor zonsopgang of na zonsondergang te mogen betreden heb je een speciale overheidsvergunning nodig. Als officiële reden daarvoor wordt het gebrek aan kunstlicht en mogelijke nachtelijke tijgeraanvallen in het gebied genoemd. Maar niemand weet welke gevaren er nog meer in en rond de ruïnes op de loer liggen…

7. North Sentinel-, Andaman- en Nicobar-eilanden, India

Beeld: Wikimedia / Medici82

De eilanden in deze Indiase archipel staan bekend om hun ongerepte natuur. Ze behoren in geografisch opzicht tot een van de meest geïsoleerde plekken ter wereld. Toch wonen er mensen. Voor wat betreft het eiland North Sentinel gaat het om een inheemse stam, die de Sentinelezen worden genoemd. Het bijzondere is, dat het nog nooit iemand van buiten de eilandengroep is gelukt om contact met deze stam te maken, omdat ze zich zeer gewelddadig opstelt tegenover mogelijke indringers. De Indiase regering heeft zich daar inmiddels bij neergelegd, mede vanwege de vrees dat de stam door gebrek aan immuniteit voor moderne ziektes weggevaagd zou kunnen worden als het met mensen van buitenaf in contact zou komen.

8. Slangeneiland/Queimada Grande, Brazilië

Beeld: Flickr / Prefeitura Municipal de Itanhaém

Dit eiland ligt ongeveer 100 kilometer buiten de kust van São Paulo. Op het eerste gezicht lijkt het een heerlijke exotische plek, waar het goed toeven is, maar schijn bedriegt. Het eiland is al vele tientallen jaren onbewoonbaar verklaard, omdat dodelijke slangen het in bezit hebben genomen. Per vierkante meter kom je er 1 tot 5 Eilandlandpuntslangen tegen, die ook nog eens tot de meest giftige ter wereld behoren. Om deze reden verbiedt de Braziliaanse regering uitdrukkelijk het eiland te bezoeken.

9. De Coca-Cola kluis, Atlanta, Verenigde Staten

Beeld: Flickr / Hyokano

Het recept voor Coca-Cola wordt als een van de best bewaarde geheimen ter wereld beschouwd. Om ervoor te zorgen dat het ook echt geheim blijft bevindt het zich in een grote veiligheidskluis. Het recept werd in 1886 door John Pemberton opgesteld en sinds die tijd zijn er maar weinig mensen geweest die het mochten zien. Sinds het frisdrankbedrijf in 1920 in handen kwam van een groep investeerders belandde het waardevolle document in eerste instantie in bankkluizen in New York en Atlanta. Sinds 2011 verhuisde het recept naar een imposante kluis in een museum in Atlanta.

10. Kamer 39, Pyongyang, Noord-Korea

Kamer 39 werd eind jaren ‘70 opgericht en zou gevestigd zijn in het gebouw van de Arbeiderspartij in Pyongyang. Wat er precies gebeurt is niet duidelijk, omdat er maar weinig officiële informatie over te vinden is, maar men vermoedt dat Kamer 39 de spin in het internationale web van tal van legale en illegale Noord-Koreaanse handelsactiviteiten wereldwijd vormt. Deze activiteiten zorgen ervoor dat het van de rest van de wereld afgesloten land toch kapitaal kan vergaren. Kamer 39 zou zich direct of indirect bezighouden met de verkoop van namaakproducten, goud, drugs en wapens en het in omloop brengen van valse, niet van echt te onderscheiden, bankbiljetten van 100 Amerikaanse dollar.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Gratis Alternatieven Voor Windows Movie Maker

Top 10 Mooiste Griekse Vakantie Eilanden