Top 10 Meest Tamme Kippenrassen

Wie kippen wilt houden moet op zoek naar de meest tamme kippenrassen. Want met een gezonde en tamme kip, heb je een heel leuk dier op jouw erf of in de tuin. Tamme kippen zijn namelijk van nature nieuwsgierig, willen soms zelfs geaaid worden en houden van een leuk gezelschap. Bovendien houden kippen de tuin vrij van verschillende soorten insecten die de planten kunnen aantasten. 

De Orpington is het meest tamme kippenras. Het is een mooie kip die zeer lekkere eieren legt. Het is een vrij rustig ras met een leuk karakter. We hebben in deze lijst de meest tamme kippenrassen opgesteld.

Maar het ene kippenras is de andere niet. Ze zien er allemaal anders uit, hebben specifieke karaktertrekken en leggen zelfs ander soort eieren. Ook heeft ieder kippenras een bepaalde soort verzorging nodig. Maar bovenal moet een kip makkelijk in de omgang zijn. Dit zijn de top 10 meest tamme kippenrassen.

1. Orpington

De Orpington is een prachtig kippenras die heerlijke eieren leggen. Ze zijn vrij groot met een gewicht tussen de drie en vier kilo, maar hebben een zeer aardig karakter. De Orpington heeft mooie kleuren, en is vaak gekleurd in een opvallend oranjerood.

Dit kippenras is het meest tamme kippenras wat er bestaat. Ze zijn rustig, maar tegelijk ook levendig en onderzoeken graag de tuin. Een Orpington is gemakkelijk tam te krijgen, zit graag in de buurt van mensen en komt zelfs op je schoot zitten. De Orpington is een echt gezelschapsdier.

2. Brahma

De Brahma zijn de koningen en koninginnen onder de kippen. Ze zijn groter dan gemiddelde kippen, en hebben een imposante staart. Wanneer ze lopen zien ze er trots uit, maar ze hebben wel een heel erg vriendelijke en geduldig karakter.

De Brahma is rustig, en met de juiste verzorging zijn ze heel erg snel tam. Deze soort is ook het beste handtam te maken vanaf dat ze kuiken zijn, maar bij een Brahma is dit ook nog goed mogelijk op latere leeftijd met wat geduld.

3. Serama

De Serama is een zeer tam kippenras die oorspronkelijk uit Maleisië komt. De kipjes zijn zeer klein van formaat, en leggen ongeveer 4 eitjes per week, die ook niet heel erg groot zijn. De Serama wordt gezien als een echte knuffel kip. De kip heeft een heel vriendelijk karakter en zit graag bij de mensen. 

Een goed getrainde Serama kip kan je in de hand vasthouden en knuffelen. De kippen zullen je zelfs door de tuin heen volgen, en zijn graag in de buurt. De kippen verdragen elkaar goed, en maken bijna geen ruzie onderling.

4. Zijdehoen

Een Zijdehoen is met zijn donzige veren pak een opvallende verschijning. Ze vinden het heerlijk om in de tuin rond te scharrelen, en zijn perfect als pleegmoeder. Zijdehoen kippen zijn verdraagzaam naar elkaar en zeer sociale dieren.

Zijdehoentjes houden van gezelligheid, en komen vaak dicht tegen mensen aan zitten. Je kunt ze heel snel tam maken, en de dieren zijn zeer intelligent. Een tamme Zijdehoen herkent mensen, en eet graag uit de hand.

5. Welsumer

Als er een typische kip omschreven zou moeten worden, dan zouden veel mensen verwijzen naar het Welsumer kippenras. De Welsumer kippen zijn zeer nieuwsgierig en lopen het liefste dan ook los rond in een tuin. Ze scharrelen graag samen rond over een grasveldje, of rennen achter elkaar aan. 

De Welsumer is een sociale kip, die graag bij de mensen in de buurt is. Ze hebben een rustig karakter en zijn kindvriendelijk. Een Welsumer zal vaak snel bij mensen komen kijken of zelfs aangehaald willen worden met de juiste training en wat geduld.

6. Mechels Hoen

Beeld: Wikimedia / Arie M. den Toom

Het Mechels Hoen is een vrij groot kippenras die wel tot 4,5 kilogram kunnen wegen. Dit kippenras straalt rust uit en vindt het niet erg om dicht in de buurt van mensen te zijn. Met de juiste training is het mogelijk om een Mechels Hoen aan te halen. 

Deze kip heeft een uitgebalanceerd dieet nodig, omdat bij een te grote hoeveelheid voer, de kip snel overgewicht krijgt, wat nadelig is voor de eieren en de gezondheid van de kip. Een Mechels Hoen loopt het liefste rond in een tuin of grote ren, waar het kan rondscharrelen en de omgeving kan verkennen.

7. Wyandotte Kriel

De vriendelijke Wyandotte Kriel kippen bestaan in veel verschillende kleuren. Deze van oorsprong Amerikaanse kip, heeft een zachtaardig karakter, waardoor deze kip uitstekend samen gaat met kinderen.

Wyandotte Kriel kippen kunnen met wat geduld handtam gemaakt worden. Ze worden dan graag geaaid en geknuffeld. Dankzij hun kleine formaat en bolvormige uiterlijk zien ze er aandoenlijk uit schattig uit. Deze kippen leggen overheerlijke eieren, en zijn over het algemeen wat vaker broeds dan andere tamme kippenrassen.

8. Barnevelder

Beeld: Wikimedia / Paul Pleece

De barnevelder is een bekende Nederlandse kip. Het is een groot ras, met langere poten en een mooi verenpak. Barnevelders houden ervan om lekker rond te scharrelen en genieten van hun vrijheid. Ze voelen zich in een tuin of in de ren snel thuis, en zijn gemakkelijk in de omgang met andere kippen. 

Dankzij hun rustige karakter is het mogelijk om een Barnevelder tam te maken. Wel is het aan te raden om dit van jongs af aan te doen, zodat de kip zich veilig voelt rondom mensen. 

9. Cochin

De Cochin in een wat kleinere kip met veel pluimen en veren. Ze worden veel gehouden door mensen met een wat kleinere tuin, omdat de Cochin kippen niet veel ruimte nodig hebben. Ze vliegen niet, maar leggen wel eieren. Omdat de kip een wat kleiner formaat heeft, legt deze ook kleine eieren. 

Ze hebben een rustig en geduldig karakter, en zijn niet bang van mensen. Een tamme Cochin zit graag bij mensen, en houdt van het gezelschap van andere kippen of dieren in de tuin.

10. Noord-Hollandse Blauwe

Beeld: Wikimedia / Willem Hoekstra

De Noord-Hollandse Blauwe is een kippenras die we tegenwoordig veel zien op onder andere kinderboerderijen. Het is een rustige kip, die graag wat rond scharrelt en het niet erg vindt om in de buurt van mensen te zijn. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en kunnen goed met soortgenoten overweg.

Dit kippenras is gemakkelijk tam te krijgen, maar dit kan het beste wel al vanaf jongs af aan gedaan worden. Als de Noord-Hollandse Blauwe vanaf het moment dat deze een kuiken is intensief verzorgd wordt en veel interactie heeft met mensen, heb je een prima tamme kip aan dit ras.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Soorten Kleine Aquariumvissen

Top 10 Beste Tips Om Maden in De Container Te Voorkomen