Top 10 Meest Populaire Traditionele Chinese Gerechten

Als je een bezoekje aan het plaatselijke Chinese restaurant brengt, dan is de kans klein dat je smaakpapillen op erg veel échte traditionele Chinese gerechten worden getrakteerd. Het aanbod in dit soort Nederlandse horecagelegenheden is namelijk aan Hollandse smaken aangepast.

Voor echte culinaire avonturiers is dat eigenlijk best jammer, want tal van typisch traditionele Chinese gerechten zijn zonder meer het proeven waard. Hieronder sommen we de 10 populairsten voor je op.

1. Knoedels (jiăo zi)

Voor menigeen zijn knoedels de traditionele Chinese lekkernij bij uitstek. De medische wijsgeer Zhang Zhongjing introduceerde dit gerecht zo’n 1800 jaar geleden. De toen verkrijgbare knoedels bevatten schapenvlees en specifieke medicinale kruiden en hadden tot doel om verkoudheden te voorkomen.

Vandaag de dag is de vulling diverser en wordt er in plaats van schapenvlees ook vaak van varkens-, rund- of lamsvlees gebruikgemaakt. Daarnaast zijn er vegetarische ook varianten verkrijgbaar met alleen maar een groentevulling.

Chinezen eten knoedels traditioneel op Nieuwjaarsdag en nemen op die manier afscheid van het oude jaar. In veel gevallen wordt deze lekkernij met soep geserveerd.

2. Chinese noedels (miàn tiáo)

Noedels behoren tot de oudste traditionele Chinese lekkernijen. Ze werden in deze regio al meer dan 4.000 jaar geleden voor het eerst gegeten.

In eerste instantie waren noedels nog kleine verse deeglapjes, maar door de eeuwen heen werden de productietechnieken van de Chinese noedels steeds verder verfijnd, waardoor uiteindelijk gedroogde varianten met een lange houdbaarheid ontstonden.

Chinezen die in het noorden van het land wonen beschouwen noedels veelal als hun basisvoedsel, terwijl zuidelijke Chinezen het meer als een smakelijk tussendoortje zien.

3. Gestoomde gevulde broodjes (bāo zi)

Naar verluid waren deze traditionele gestoomde gevulde broodjes van oorsprong offers aan de gedode soldaten in de strijd rondom Zhuge Liang, Vroeger bestond de vulling vrijwel uitsluitend uit gehakt en schapenvlees. Na verloop van tijd werd het soort vulling steeds diverser. Het bleef echter wel een hartige lekkernij.

Hedendaagse gestoomde Chinese broodjes kunnen vullingen van onder meer varkensvlees, rundvlees, Chinese kool, vermicelli, champignons, bonenpasta en/of gebakken eieren hebben. In sommige streken zijn er zelfs varianten verkrijgbaar waarbij de vulling uit soep bestaat.

4. Kleverige rijstballen (tāng yuán)

Ook traditionele Chinese kleverige rijstballen worden gekoppeld aan een specifieke festiviteit. In dit geval is het onder meer de traditionele lekkernij van het Lantaarnfestival. De ballen zijn gemaakt van kleverige rijstmeel en worden voorzien van een zoete vulling.

Meestal worden ze gekookt en met een lichte soep geserveerd. Oorspronkelijk bestond de vulling van dit soort kleverige rijstballen uit zwarte sesam, witte suiker en reuzel.

Tegenwoordig is er meer variantie en wordt er op het gebied van vullingen ook vaak gekozen voor bijvoorbeeld walnootkernen, dadelpasta, pompoen of vruchten. Om de rijstballen nòg smakelijker te maken giet men er soms ook een scheutje rijstwijn overheen.

5. Wonton (hún tún)

Dit traditionele Chinese gerecht is gemaakt van tarwebloem en wordt gevuld met vlees. Deze lekkernij lijkt uiterlijk veel op Chinese knoedels, maar bij wonton is er sprake an een dunner en doorzichtiger ‘jasje’. Het wordt gewoonlijk met soep gegeten.

Tijdens de Zuidelijke Song Dynastie (1127-1279 na Christus) kwam de traditie op gang om wonton tijdens de winterzonnewende te eten Sinds de jaren ‘90 van de vorige eeuw is de populariteit van deze lekkernij enorm toegenomen.

Dankzij allerlei verschillende, nieuwe vullingsvarianten is wonton vandaag de dag tal van – soms erg verrassende – smaken verkrijgbaar.

6. Maangebak (yuè bǐng)

Veel festiviteiten in China hebben zo hun eigen connectie met een specifieke lekkernij. Voor het Midherfstfestival is dat het maangebak. Het is rond van vorm, net als een volle maan. Daarnaast is dit het traditionele symbool voor een familiereünie. Chinezen beschouwen dit gebak ook als een offer aan de maangod die aan het eerdergenoemde festival gelinkt is.

Maangebak wordt al millennia lang in China gegeten. De meest traditionele variant, die nu nog steeds geproduceerd wordt, heeft een vulling van vijf noten in combinatie met onder meer rode bonenpasta, rozen, lotuszaadpasta, gedroogde pruim, steensuiker, ginkgo, varkensvlees, zwarte sesam, ham of eierdooiers.

Uit deze lange opsomming van verschillende vullingen kun je dus ook meteen opmaken, dat er zowel zoete als hartige varianten van dit gebak bestaan.

7. Zongzi (zòng zi)

Deze lekkernij wordt vooral tijdens drakenbotenfestivals gegeten. Het betreft in dit geval een gerecht van kleverige rijst, dat men in rietbladeren wikkelt en vervolgens stoomt. Door de eeuwen heen is er volop geëxperimenteerd met allerlei verschillende vullingen, waaronder vlees en kastanjes.

Vandaag de dag bevat zongzi – naast de eerder genoemde rijst – meestal rode bonen of dadels als je voor een zoete variant kiest. Een hartige zongzi wordt daarentegen vaak gevuld met varkensvlees, ham, worstjes of garnalen.

8. Rijstgebak/Nieuwjaarsgebak (nián gāo)

Rijstgebak wordt ook wel nieuwjaarsgebak genoemd, omdat veel Chinezen dit eten als hun eigen nieuwjaarsfeest in volle gang is. Het eten van dit gebak wordt dan vergezeld met het uitspreken van de wens voor een voorspoedig nieuw jaar. Het gebak is gemaakt van gestoomde, kleverige rijstmeel en is verkrijgbaar in rode, gele en witte varianten.

Om het geluk voor het nieuwe jaar nog een extra duwtje in de goedde richting te geven, maakt menig Chinees speciale vormpjes van dit soort gebak. Denk in dat kader onder meer aan de vorm van een schatkist, een munt of een geluksdier.

9. Loempia’s (chūn juǎn)

Loempia’s zijn weliswaar in heel China geliefd, maar in het zuiden van het land is de populariteit nòg groter dan in het noorden. De loempia bestaat in China uit een opgerolde tarwekorst, die met vlees, bonenpasta of groenten wordt gevuld, waarna het hele pakketje in de frituur gaat.

Deze bereidingswijze zorgt voor een aromatisch en heerlijk knapperig geheel. Op veel plaatsen in China is het een traditie om middels het eten van een loempia de lente te verwelkomen en deze te combineren met het uitspreken van een positieve wens.

10. Chinese pannenkoek (jiān bing)

De oorsprong van de Chinese pannenkoek ligt in de provincie Shandong, in het noorden van China. Volgens archeologen bestaan er opgegraven bewijsstukken waaruit zou blijken dat dit soort pannenkoeken al meer dan 5.000 jaar in deze regio worden gegeten. Door de millennia heen werd deze lekkernij vaak onderdeel van verschillende traditionele festiviteiten.

De Chinese pannenkoek, zoals men hem vandaag de dag kent, stamt eigenlijk uit de late Ming Dynastie (1368-1644 na Christus). Chinezen eten dit soort pannenkoeken vooral opgerold als ontbijt. Ze worden dan veelal gevuld met ei, saus, ingemaakte groenten en gefrituurde deegstokjes.

Wat vond je van dit artikel?

Top 8 Meest Voorkomende Griepverschijnselen Bij Een Hond

Top 10 Dieren Met De Grootste Piemels